Hjernehinnebetennelse vaksine

Hjernehinnebetennelse – symptomer og vaksinering

Smittsom hjernehinnebetennelse kommer av meningokokk-bakteriene, og vaksine er det mest effektive tiltaket for beskyttelse. Ungdom i alderen 16–19 år (og gjerne russ) har noe høyere risiko for smitte sammenliknet med resten av befolkningen. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte.

Gjennom vårt selvbetjente skjema kan du nå få resept på vaksinene mot hjernehinnebetennelse: svar på noen medisinske spørsmål, og legen vil gjennomgå svarene dine innen 15 minutter. Du får deretter SMS med informasjon om hvor du kan få satt vaksinen.

Få resept på vaksinen

Symptomer på hjernehinnebetennelse

Det er ikke alltid så lett å skille smittsom hjernehinnebetennelse fra andre sykdommer som for eksempel influensa i starten. Smittsom hjernehinnebetennelse kan gi små røde prikker i huden som ikke forsvinner ved trykk når du ser gjennom et glass. Det kan også gi feber, hodepine, stiv nakke, sliten, oppkast og diaré.

Symptomer på hjernehinnebetennelse utvikler seg raskt. Hvis man blir syk så er det viktig å kontakte lege med en gang.

Bestill time i klinikkBestill time på video
sanity imagesanity image

Hvorfor er det viktig å vaksinere seg?

Meningokokk-bakteriene kan gi alvorlig sykdom som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse og i verste fall være livstruende. Det er derfor man ønsker å unngå smitte i omløp og anbefaler vaksine.

Det kan være forskjellige undergrupper av bakteriene som krever forskjellige vaksinetyper. Det anbefales at vaksinasjon utføres i god tid før russefeiring eller annen tilsvarende aktivitet begynner. Etter gjennomført vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse.

sanity imagesanity image

Hvilken vaksine anbefales for meg?

Det finnes to forskjellige varianter av vaksine for hjernehinnebetennelse, og du kan få resept på begge vaksinetypene hos Dr.Dropin.

Vaksinene beskytter mot enten meningokokk A, C, W-135 og Y eller meningokokk B. Enkelte land og utdanningsinstitusjoner kan kreve eller sterkt anbefale vaksinasjon mot meningokokksykdom; ACWY-konjugatvaksine, meningokokk B-vaksine eller både ACWY-konjugatvaksine og meningokokk B-vaksine.

For de som skal oppholde seg i Norge i år (2023) anbefaler FHI ACWY-konjugatvaksinen til ungdom mellom 16-19 år.

sanity imagesanity image

Bestill resept på vaksine

Legen skriver ut resepten

Sett vaksinen i apotek

Kampanje våren 2024

Gratis resept på vaksine mot hjernehinnebetennelse for russ 2024

Gratulerer med fullført 13-års skolegang! Vi ønsker dere en minnerik og trygg feiring!

Før russefeiringen starter for fullt bør du sikre at du er vaksinert! Dr.Dropin sin gave til avgangskullet 2024 er gratis resept på vaksine mot hjernehinnebetennelse.

Beskytt deg selv og andre! Sammen kan vi redde liv!

Les mer om kampanjen og få gratis digital reseptvurdering
sanity imagesanity image

Hva koster det for vaksinering mot hjernehinnebetennelse?

Resepten koster 295,– hos Dr.Dropin. Hos apoteket betaler du ca 390,– for Meningkokk ACWY-vaksinen og 850-1000,– for Meningokokk B.

Apoteket tar betalt 299-350,– for å få satt vaksinen av trent helsepersonell. Du kan lese mer om vaksinering i apotek her.

Få resept på vaksine

sanity imagesanity image

Bivirkninger av vaksinen

Som med alle andre vaksiner kan man få lette reaksjoner som rødhet og ømhet ved injeksjonsstedet, få sykdomsfølelse med feber og kvalme. Det går normalt fort over.

Har du hatt en alvorlig allergisk reaksjon på vaksine bør du opplyse om dette til helsepersonellet som skal sette vaksinen på deg.

sanity imagesanity image

Forfatter: Lege Anne Marte Ladim
Sist oppdatert: 08.05.2023

Hva er vaksine mot hjernehinnebetennelse, og hvorfor er den viktig?

Vaksine mot hjernehinnebetennelse beskytter mot meningokokk sykdom, en alvorlig infeksjon som kan forårsake hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.

Hvilke typer meningokokkvaksiner er tilgjengelige i Norge?

I Norge tilbys vaksiner som beskytter mot meningokokk serogruppe B og serogruppe ACWY.

Hvem bør vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse, og når?

Vaksinasjon mot hjernehinnebetennelse anbefales vanligvis for barn, ungdom og personer som reiser til områder med økt risiko for smitte.

Hva er den anbefalte vaksinasjonsplanen for vaksine mot hjernehinnebetennelse i Norge?

Vaksinasjonsplanen kan variere avhengig av alder og risikofaktorer, men vanligvis inkluderer den doser i barndommen og påfyllingsdoser i tenårene

Hva er bivirkningene av vaksine mot hjernehinnebetennelse?

Vanlige bivirkninger inkluderer milde reaksjoner som smerter på injeksjonsstedet, feber og ubehag. Alvorlige bivirkninger er sjeldne.

Hvor kan jeg få vaksine mot hjernehinnebetennelse i Norge?

Du kan enkelt få resept på vaksinen via digitalt konsultasjon med lege hos Dr.Dropin. Vaksinen settes på ditt lokale apotek. Noen skoler tilbyr elevene sine vaksinen, sjekk med skolen din om det er aktuelt for deg.

Hvor lenge varer beskyttelsen etter å ha tatt vaksine mot hjernehinnebetennelse?

Varigheten av beskyttelsen kan variere avhengig av vaksinen og individuelle faktorer, men flere doser og påfyllingsdoser kan være nødvendig for å opprettholde beskyttelsen.

Kan jeg ta vaksine mot hjernehinnebetennelse hvis jeg er gravid eller ammer?

Vaksinasjon under graviditet eller amming kan være trygt, men det anbefales å konsultere lege først for å vurdere risiko og fordeler.

Kan vaksine mot hjernehinnebetennelse beskytte mot alle typer meningokokksykdom?

Vaksine mot hjernehinnebetennelse kan beskytte mot de vanligste serogruppene av meningokokkbakterier, men det er viktig å være oppmerksom på at det er flere forskjellige serogruoper og vaksiner beskytter mot spesifikke typer.

Hvor vanlig er meningokokk sykdom i Norge?

Forekomsten av meningokokk sykdom kan variere, men den er relativt sjelden i Norge sammenlignet med andre land.

Kan jeg få vaksine mot hjernehinnebetennelse hvis jeg har allergi eller underliggende helseproblemer?

Personer med allergi eller underliggende helseproblemer bør konsultere lege før vaksinering for å vurdere risiko og fordeler.

Hvordan kan jeg redusere risikoen for meningokokk sykdom uten vaksine?

For å redusere risikoen for meningokokk sykdom uten vaksine, bør du unngå kontakt med personer som er syke, opprettholde god håndhygiene, og unngå deling av personlige gjenstander.