Huden din under graviditet

Gratulerer, hvis du har fått baby-nyheter i huset!

Hvis dette er din første kan du regne med en verden av forandringer, og vi ønsker deg alt det beste!

Noen av de mulige endringene gjelder som du kanskje vet, huden din. Biologisk sett er det en komplisert oppgave for kroppen å være gravid. Mange kvinner opplever også dermatologiske forandringer. Noen ganger kan disse forandringene være store, men for det meste går dette bort av seg selv. Noen av dem kan være litt oppsiktsvekkende, og derfor vil vi gi deg noen tips om hva det kan være, om så bare for å berolige deg. Du vil ha nok av andre ting å tenke på i tillegg til huden din.

Bestill time i en av våre klinikker

Se ledige timer

Vanlige hudforandringer i svangerskapet

  • Mørkere hud

Av grunner som ikke er kjent, er det ikke uvanlig at gravide kvinner utvikler flekker med ekstra melanin, pigmentproteinet som gjør deg solbrun. Det blir omtalt som "hyperpigmentering".

Det dukker aldri opp over det hele. Bare flekkvis. Det er typisk å få det på kinnene, nesen og i pannen og omtales som "melasma", eller ‘"graviditetsmasken".

En annen vanlig pigmentering er "linea nigra", den mørke linjen som noen ganger vises på magen. En smal linje som vises vertikalt, noen ganger helt fra "linea nigra" til underlivsbenet.

Uansett hvilken form det tar, hyperpigmentering under graviditet forsvinner vanligvis etter at babyen kommer, selv om det noen ganger kan ta noen år.

Det er helt ufarlig, og hudlegen din har noen måter å deg hjelpe på. Du kan også hjelpe deg selv, hovedsakelig ved å sørge for og holde deg vekk fra solen.

  • Kløende små nupper

Du kan få noe som ligner veldig på elveblest. Det er blekrøde nupper som klør, brenner eller svir. Noen ganger klumper de seg sammen og lager et kløende område.

Teknisk kalles de "pruritic urticarial papules" eller svangerskapskløe. De vises vanligvis på magen, overkroppen, armene eller baken.

De går alltid bort etter fødselen.

Legen din kan gi deg antihistaminer eller kortikosteroidkrem. Det er best å holde huden din kjølig og være forsiktig med såper.

  • Strekkmerker

Strukket hud får noen ganger arr. Disse strekkmerkene er som regel purpurrøde, og som arr generelt blekner de til slutt.

De forsvinner ikke alltid helt. Det finnes ingen velprøvd måte å behandle dem på, men det har blitt observert at hud med god fuktighet har en tendens til å utvikle dem i mindre grad.

  • Hudfliker

Det er ikke uvanlig å få små utvekster i huden, vanligvis på overkroppen, eller i nakken og lysken. De gir nesten aldri noen problemer. De vil ikke gå bort av seg selv, men de er lett for legen din å fjerne.

  • Kviser

Du kan få kviser. Hold ansiktet ditt rent, bruk lunkent vann og mildt rensemiddel. Vær forsiktig med kosmetikk, og prøv å ikke plukke på kvisene.

Bruk gjerne de reseptfrie kremene som du brukte da du var en kvisete tenåring - produkter med benzoylperoksid, glykolsyre eller azelainsyre.

IKKE TA NOEN FORM FOR ORALE MEDIKAMENTER MOT KVISER UTEN Å SNAKKE MED LEGEN DIN.

Hormonelle forandringer under graviditet, og det faktum at blodvolumet øker enormt, kan være en tøff belastning for sirkulasjonssystemet ditt.

Det kan hende du ser markerte ‘"åreknuter" på beina eller i lysken, eller mindre "edderkopp-årer" i ansiktet, nakken eller på armene.

Vanligvis forsvinner disse etter fødselen. Snakk med legen når du er på kontroll. Kom deg på føttene når du kan, holde beina hevet, bruk støttestrømper og sørg for å trene litt.

Kontakt legen din hvis …

Det finnes andre hudtilstander forbundet med graviditet som ikke er så trivielle, og som berettiger et besøk hos legen.

Prurigo under graviditet

Dette ligner på elveblest, men det er immunmodulert. Det kan være ganske ubehagelig, og det kan ta noen måneder å bli kvitt, selv etter fødselen.

Graviditets pemfigiod

Dette er et kløende autoimmunt syndrom sent i svangerskapet. Det er assosiert med for tidlig fødte og undervektige babyer.

Intrahepatisk kolestase

Dette er relatert til leveren sent i terminen, vanligvis forbigående, men assosiert med tidlig fødsel, og noen ganger fosterdød. Symptomene er et kløende, utbredt utslett.