Aktinisk keratose

Aktinisk keratose er små flekker på huden med ru overflate. Flekkene er gjerne lyserøde, men kan også være mer gulaktig eller mørkere. Hos noen vil flekkene klø, men dette gjelder ikke alle. Aktinisk keratose er vanligst å få på hodet, i nakken, på overarmene eller hendene, og forekommer hyppigst hos eldre og hos personer med lys hud. I en kjent studie utført på befolkningen i Nederland fant man solar keratose på 38% av befolkningen over 50 år. Det er med andre ord relativt vanlig.

Bestill time

Ved mistanke om aktinisk keratose

Dersom du mistenker at du har fått aktinisk keratose, bør du kontakte en hudlege og unngå soleksponering fram til legetimen.

Det finnes flere ulike behandlinger som hudlegen kan foreslå. En av disse er imiquimod-krem. Dette er en krem som modifiserer immun-responsen til kroppen og er veldig effektiv for å få solare keratoser til å forsvinne. En annen behandlingsform er frysebehandling, hvor legen fryser av flekkene ved å bruke flytende nitrogen.

PDT-behandling er også en mulighet. Dette er en modifisert type lysbehandling, hvor man i forkant får en kjemisk behandling for å gjøre huden lyssensitiv. PDT-behandling er særlig gunstig på områder hvor man ikke ønsker arrdannelse eller tap av pigmentering. Behandlingen er relativt kostbar, men den er godt egnet for aktiniske keratoser i ansiktet.

Dersom legen din har mistanke om kreft er det enkelt å sende inn en biopsi til laboratoriet for testing.

Prognose

Behandling er normalt veldig effektivt og får slutt på problemet, men du vil være sårbar mot tilbakefall. Dette gjør det viktig å holde seg unna solen og være oppmerksom på om du får nye flekker.

Aktinisk keratose og kreft

Aktinisk keratose kan utvikle seg til plateepitelkreft, men dette er sjelden. Hvis man beskytter seg mot solen på stedene man har fått aktinisk keratose, kan rundt 25% av de tidlige flekkene forsvinne av seg selv.

Rundt 60% av all plateepitelkreft stammer fra aktinisk keratose, men det er langt fra alle aktiniske keratoser som utvikler seg til kreft. Det er bare 0.25% sjanse får at en flekk skal utvikle seg til kreft i løpet av et år. Sjansen for å utvikle kreft avhenger med andre ord av hvor mange flekker du har og hvor lenge du har hatt dem. Dersom man har flere flekker med aktinisk keratose er det anbefalt å få behandling.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

Les mer om Dr. Dropin Hud

Bestill time
sanity imagesanity image