Barneeksem

Babyer får ofte utslett, spesielt i løpet av de første leveukene. Dette kan oppleves som skummelt for foreldrene, men er som regel forbigående og ufarlig. Vi har her samlet noen av de mest vanlige formene for barneeksem.

Det kan for mange foreldre være forvirrende å vite hva som kan og bør behandles og ikke. Konsultasjon og eventuell behandling av barneeksem gjøres hos alle våre hudlegeklinikker. Ofte kan hudlegen også kartlegge og gi behandling over video eller nå også gjennom bildekonsultasjon.

Bildekonsultasjon 495,–

Marmorering av hud

Marmorering av huden er egentlig ikke et utslett, men flyktige endringer i hudens blodårer som skyldes at de tynne årene reagerer på kulde. Dette gir seg som regel i løpet av noen uker til noen måneder, men i enkelte tilfeller ser man tendenser til marmorering helt opp til tidlig småbarnsalder.

Harlequin fargeendring

Ved Harlequin fargeendring ser man en plutselig endring av hudfargen på den ene kroppshalvdelen til spedbarnet. Dette fenomenet kan se nokså dramatisk ut, men er helt ufarlig. Det forekommer hos omtrent 10% av alle barn og gir seg i løpet av noen uker.

Rødt og småprikkete utslett

Erythema neonatorum kan oversettes til rødhet hos den nyfødte. Over halvparten av alle babyer får et slikt utslett i løpet av det første levedøgnet, og det er særlig vanlig hos terminfødte. Årsaken er foreløpig ukjent, men det impliserer ikke underliggende sykdom. Utslettet forsvinner som regel i løpet av en uke, og oppstår gjerne 1-2 ganger i de påfølgende ukene.

Kviser

Omtrent 20% av babyer får kviser. Disse ser ut som hvite komedoner, og oppstår vanligvis i pannen, ved nesen og på kinnene. Kvisene er som regel et resultat av en normal hormonell reaksjon i talgkjertlene. Det generelle rådet er å la utslettet forsvinne av seg selv, og en eventuell behandling bør skje etter rådføring med helsepersonell.

Milier

Milier er hvite eller gule flate nupper i huden, og de oppstår vanligvis i pannen, på kinnene, på nesen eller på haken. Nesten halvparten av alle nyfødte får dette, og årsaken er at keratin blir liggende under huden, i stedet for å slippe ut. Milier er helt ufarlig og krever ingen behandling, da det som regel går over av seg selv etter et par måneder. Det anbefales å unngå å klemme på prikkene.

Miliaria

Miliaria (varmeutslett) skyldes umodne svettekjertler som ikke har åpnet seg enda, noe som resulterer i at svetten ikke slipper ut. Dette forekommer hos 40 % av nyfødte og dukker opp i løpet av den første måneden. Utslettets utseende kan variere, og i noen tilfeller vil det kunne dannes blemmer. Selv om det kan se ille ut, er det helt ufarlig og vil forsvinne av seg selv. For å dempe utslettet kan man i mellomtiden kjøle ned babyen ved å for eksempel kle av den eller ved å la babyen bade i litt kjøligere badevann.

Seboré

Seboré kalles også vuggehette, og er et fettete og skjellende utslett som hovedsakelig er lokalisert til hodet. Det kan også oppstå på andre deler av kroppen, og skjellingen skyldes flass. Tilstanden klør ikke, og forsvinner som regel gradvis i løpet av det første året. Det er ikke nødvendig med behandling.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin Hud kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid – både i klinikk og over video.

Les mer om våre tjenesterBestill konsultasjon
sanity imagesanity image

Opplever du hudproblemer, men usikker på hva det er?

Dr.Dropin Hud kan også bistå gjennom video- eller bildekonsultasjon.

sanity imagesanity image