Basalcellecarcinom

Når man ser på tilfeller av hudkreft i Europa, er det i de fleste tilfeller i form av basalcellecarcinom. Hovedårsaken er stort sett soleksponering, og risikioen for å uvikle kreft er høyest hos personer med lys hud. Det vil generelt være viktig å unngå å bli solbrent, fordi dette øker sjansen for å få kreft dramatisk.

For å oppdage eventuelle forandringer i huden er det lurt å bli kjent med egen hud. Et godt tiltak er for eksempel å ha månedlige hudsjekker sammen med et annet familiemedlem. Vær da spesielt oppmerksom på merker eller flekker på huden som forandrer seg, som ikke forsvinner eller som du synes virker uvanlige.

Symptomer å se etter

Basalcellecarcinom kan forekomme i mange ulike former: Som en delvis gjennomsiktig liten klump, som et sort merke, som et flatt og flassende rødt område eller som et slags arr. Mesteparten av aktiviteten i et basalcellecarcinom foregår under det ytterste laget med hud, noe som gjør at det ikke nødvendigvis er så lett å se.

Videre behandling

Dersom basalcellecarcinomet er overfladisk, vil legen normalt kunne gi deg en krem som motvirker tumorvekst. Det er også mulig å fjerne selve basalcellecarcinomet, noe som i de fleste tilfeller ikke vil være mer omfattende enn dersom man skulle fjernet en vorte.

Dersom kreften har utviklet seg mer, er den vanligste prosedyren noe som kalles "Mohs kirurgi". Mohs kirurgi kan gjerne gjøres på legens kontor, og går ut på å fjerne en liten bit av skaden, undersøke denne biten for kreftceller og deretter gå tilbake for å fjerne litt mer. Man slutter å fjerne vev med en gang man ikke finner kreftceller lenger. Hensikten med å gjøre det på denne måten er å fjerne så lite som mulig, og dermed unngå unødvendige skader/arr.

Prognose

Basalcellecarcinom er enkelt å behandle og utgjør nesten aldri en livsfare. Det er imidlertid lurt å gå til legen raskt for å unngå at kreften sprer seg, fordi man da må fjerne mer vev og dermed også øker sannsynligheten for å få stygge merker og arr.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

sanity imagesanity image