Munnsår (Herpes simplex 1)

Det eksisterer i to typer herpes simplex. Herpes simplex type 1 som over 80% av befolkningen har er den vanlige grunnen til sår på leppene og i munnen. Herpes simplex type 2, som rundt 20% av befolkningen har kalles vanligvis kalles genital herpes. Som kallenavnet tilsier er denne typen oftere assosiert med sår i og rundt kjønnsorganene. Begge typene kan imidlertid føre til sår, eller blemmer begge steder.

Hvordan munnsår former seg

Begge typene av herpes smitter gjennom kontakt med hud eller slimhinner og er spesielt smittsomme rett før, under og en stund etter utbrudd. Sårene kommer kan komme og gå med ujevne mellomrom. Utbrudd kan komme både uten noen spesiell grunn og som følge av f.eks solbrenthet, stress, alkoholinntak eller andre ting går ut over huden/leppene sin motstandskraft og kroppen sitt immunforsvar.

Du får det første utbruddet etter at virusets genetiske materiale har kommet inn i ditt eget genom. Etter dette, når immunforsvaret ditt blir svekket som følge av stress, utmattelse eller en infeksjon får viruset muligheten til å dele seg raskt fra cellene dine. Munnsår, som forkjølelser, ser man ofte hos barn fordi immunforsvaret deres fremdeles ikke har kommet så langt i å tilpasse seg alle virusene vi har rundt oss. Det skjer sjeldnere senere i livet ettersom immunforsvaret gradvis blir bedre utrustet til å stoppe infeksjoner.

Vanlige symptomer

Sårt tannkjøtt eller blemmer i munnen. Noen ganger er sårene på leppene eller området rundt. Før og under et utbrudd kan noen føle seg slitne og få litt feber. Dette skjer særlig hos barn. Utbruddet er som oftes over innen en uke eller to.

Hvordan håndtere munnsår

Paracetamol eller ibuprofen kan redusere kroppslig ubehag hvis du opplever det. Lokalbehandling med aciclovir kan gjøre at utbruddet går vekk raskere, spesielt hvis det brukes før det dannes blemmer. Det finnes antivirale medisiner i tablettform, men leger vil forsøke å unngå dette hvis de kan. For å unngå flere utbrudd kan antiseptisk salve og å vaske med kaliumpermanganat hjelpe. Dette dreper ikke virusene, men hjelper med å kontrollere bakterielle infeksjoner som gjerne oppstår samtidig og gjør sekundære utbrudd mer sannsynlig.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

sanity imagesanity image