Overgangsalder

Overgangsalderen, også kjent som klimakteriet, er en naturlig fase i en kvinnes livssyklus. Den markerer slutten på reproduktive år og overgangen til en ny fase av livet. Overgangsalderen starter vanligvis i alderen mellom 45 og 55 år, selv om det kan variere fra person til person.

Snakk med en gynekologHva er overgangsalder?

Overgangsalderen er et biologisk fenomen som skjer når kvinnens eggstokker gradvis reduserer produksjonen av østrogen og progesteron, de to viktigste kvinnelige hormonene. Dette fører til en rekke fysiologiske og hormonelle endringer i kroppen.

Vanlige symptomer i overgangsalderen:

 • Hete­anfall og nattesvette: Hete­anfall, også kjent som hetetokter, er kanskje en av de mest kjente symptomene på overgangsalderen. Det er en plutselig følelse av intens varme, ofte ledsaget av svette. Dette kan også forekomme om natten og føre til nattesvette.
 • Endringer i menstruasjon: Mange kvinner opplever uregelmessige menstruasjoner i overgangsalderen. Periodene kan bli lettere eller tyngre, mer eller mindre hyppige, eller de kan stoppe helt.
 • Vaginal tørrhet: Nedgangen i østrogenproduksjon kan føre til redusert vaginal smøring, noe som kan resultere i vaginal tørrhet og ubehag under samleie.
 • Søvnproblemer: Hormonelle endringer og hetetokter kan påvirke søvnmønstre, noe som kan føre til søvnproblemer og tretthet.
 • Humørsvingninger: Noen kvinner opplever humørsvingninger, irritabilitet og til og med depresjon i overgangsalderen. Dette kan være knyttet til hormonelle endringer og livsoverganger.
 • Vektøkning: Noen kvinner legger på seg i overgangsalderen, spesielt rundt midjen. Dette kan delvis skyldes endringer i stoffskiftet og hormonelle ubalanser.
 • Tynning av bein: Redusert østrogen kan føre til tap av benmasse og økt risiko for osteoporose.
 • Redusert sexlyst: Noen kvinner opplever en reduksjon i seksuell lyst og interesse under overgangsalderen.

Håndtering av overgangsalder

Selv om overgangsalderen kan bringe med seg utfordringer, er det viktig å huske at det er en naturlig fase i livet. Det finnes imidlertid måter å håndtere symptomene på:

 • Hormonbehandling: Hormonterapi kan bidra til å lindre mange av symptomene forbundet med overgangsalderen, spesielt hetetokter og vaginal tørrhet. Det er viktig å diskutere fordeler og risiko med en lege før man starter slik behandling.
 • Livsstilsendringer: Å opprettholde en sunn livsstil med et balansert kosthold og regelmessig mosjon kan hjelpe med å håndtere vektøkning og humørsvingninger.
 • Medisiner: Noen medisiner kan bidra til å håndtere spesifikke symptomer, som søvnproblemer eller beintap.
 • Støtte og rådgivning: For noen kvinner kan samtaler med en terapeut eller rådgiver hjelpe med å håndtere de emosjonelle utfordringene som kan oppstå under overgangsalderen.


Det er viktig å merke seg at hver kvinne opplever overgangsalderen på sin måte, og symptomer varierer. Hvis du opplever plagsomme symptomer i overgangsalderen, er det lurt å søke råd og veiledning fra en kvalifisert helsepersonell for å finne den beste tilnærmingen for din situasjon. Overgangsalderen er en del av livets naturlige syklus, og med riktig støtte og omsorg kan kvinner trives i denne nye fasen av livet.