Hyperhidrose (overdreven svette)

Alle mennesker svetter, og det er viktig for å regulere kroppstemperatur. Enkelte opplever derimot så mye svetting at det blir en plage, og dette rammer opp til 3 prosent av befolkningen. Det kan vise seg som flekker i klærne, eller svette håndflater. Denne plagen kalles hyperhidrose på fagspråket, og vil si at du svetter mer enn det som er nødvendig for å regulere kroppstemperatur.

Bestill time hos hudlege nå

Hva er hyperhidrose?

Svetting er kroppens måte å regulere varme. Det finnes to slags svettekjertler: Den ene typen kjertler bidrar til avkjøling ved fordamping (svetting) og finnes over hele kroppen bortsett fra leppene. Den andre typen kalles “duftkjertlene”, gir svettelukt og finnes hovedsakelig i armhulene, i underlivet og rundt brystvortene.

Hos noen produserer kroppen mer svette enn det som er nødvendig og det heter på fagspråket hyperhidrose. Overdreven svetting er helt ufarlig, men kan oppleves sjenerende for de som rammes.

Effektiv behandling

En effektiv tilnærming mot overdreven svette involverer bruk av muskelavslappende midler direkte på svettekjertlene. Denne metoden er egnet for lokalisert hyperhidrose, da kun de injiserte områdene vil oppleve effekten.

Muskelavslappende midler hindrer nerveimpulsene til svettekjertlene, reduserer svetteproduksjonen. Dette oppnås ved å injisere midlene dypt under huden, der de mest aktive svettekjertlene er konsentrert. Effekten forblir begrenset til det injiserte området og påvirker ikke andre deler av kroppen.

Effekten av behandlingen varer vanligvis i 4-6 måneder og er derfor ikke permanent. Til tross for dette kan det være et foretrukket alternativ fremfor daglig medisinering eller bruk av kremer for å kontrollere svetteproblemet. Gjentatt behandling over tid kan også føre til at svettekjertlene gradvis blir mindre aktive, og dermed forlenge varigheten av effekten.

Hvordan foregår behandlingen hos oss?

Du må alltid ha en innledende konsultasjon hos hudlege, hvor det blir en vurdering av tilstand før eventuell behandling. Vi kan hjelpe med overdreven svette i hender og armhuler. Ved indikasjon, vil hudlegen søke om at du får medikamentet du trenger på blå resept ved behandling av armhuler. Ved behandling av hender, er det etter folketrygdloven ikke mulig å få medikamentet direkte på blå resept.

Du må så komme tilbake til klinikk for å få selve behandlingen. Denne skjer ved at toksinen injiseres via en tynn nålspiss. Nerveimpulsene til svettekjertlene blir blokkert kun i omårdet hvor hudlegen/sykepleieren setter injeksjonen, ikke andre steder i kroppen. Dette settes ca. 20-25 stikk på hvert behandlingsområde. Bedøvelseskrem brukes ved behov.

Virkningen av behandlingen inntrer etter 4-10 dager og varer i 4-12 måneder. Effekten er reversibel og man kan gjenta behandlingen ved behov. Effekten varer som oftest lengre etter gjentatt injeksjon. Aktiviteten til svettekjertlene vil avta etter gjentatte behandlinger og vil hos de fleste føre til mindre svette på sikt.

Obs. Gravide, ammende og de som lider av visse muskel- og nevrologiske sykdommer skal ikke behandles med denne metoden. Toksinet har uavklart effekt på fostre og spedbarn som får morsmelk.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg

Dr.Dropin har hudleger og sykepleiere som kan hjelpe deg med overdreven svette.

Svettebehandling – armhuler 2295,-/håndflater 3495,-

Gjelder pasienter som får medikament på resept, etter vurdering under konsultasjon med vår hudlege. Første konsultasjon og botox kommer i tillegg.

Bestill time til hudlege nå
sanity imagesanity image