Kontakteksem

Kontakteksem er en betennelse i huden som har blitt forårsaket av kontakt med noe som skaper irritasjon eller en allergisk reaksjon.

Hva er kontakteksem og hvorfor oppstår det?

Kontakteksem viser seg som et rødt område som som oftest klør eller stikker. Man kan også få blemmer og danne sår i huden. De fleste får kontakteksem på hendene, men det kan også oppstå andre steder på kroppen. Ca. 5% av befolkningen har perioder med kontakteksem i løpet av livet.

Det finnes to typer kontakteksem: Kontaktallergisk eksem og toksisk eksem.

Kontaktallergisk eksem er en forsinket type hypersensitivet og symptomene vises først 24 til 72 timer etter eksponering for allergenet. Denne typen eksem er ofte sterkt avgrenset og bedres i løpet av noen dager.

Ved toksisk eksem kommer utslettet alt fra noen minutter til noen timer etter eksponering av stoffet som irriterer. Hvis det er en mild irritasjon kan reaksjonen komme til syne så sent som noen dager eller uker etter eksponeringen. Denne formen for eksem er gjerne mindre avgrenset og det kan ta flere uker før det blir bedre.

Den utløsende faktoren til kontakteksem kan være mye forskjellig. Noen eksempler er nikkel, kobolt og krom, gummikjemikalier, parfymer og planter. Den toksiske varianten er ofte yrkesrelatert og kan være utløst av ulike kjemikalier og væsker.

Allergi

Et allergen kan være omtrent alt. For noen personer er det pollen fra gress, busker eller trær. For andre er det flass fra hunder og katter. Et annet vanlig eksempel er nikkel som man kommer i kontakt med gjennom ringer, øredobber eller beltespenner. Les mer om vår allergitest her.

Hvordan behandle kontakteksem?

Først og fremst bør du prøve å identifisere hva som skapte problemet, og unngå å være i kontakt med dette.

En hudlege kan gi kortikosteroider eller calcineurinhemmere for å få irritasjonene under kontroll. Noen ganger kan irritasjoner ha en tendens til å forsterke seg selv og må derfor stoppes. En hudlege kan også gjennomføre en allergitest på deg, dersom det mistenkes allergi. Les mer om allergitest her.

Etter at irritasjonen er under kontroll er det tid for å ta godt vare på huden din. Hold den ren og tørr, men ikke vask den for mye eller gjør den uttørket. Dette gjør den sårbar for mer irritasjon.

Prognose

Dersom utslettet er forårsaket av irritasjon og du har sluttet å være i kontakt med det som forårsaket irritasjonen vil det gå over. Tiden det tar avhenger av hva irritanten var, hvor alvorlig huden din reagerte på dette og i hvor god stand kroppens mekanismer for tilheling er.

Dersom det er typen som fremkalles av allergi er prognosen mye det samme bare at du nå vet du har en allergi du må være oppmerksom på.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

Ved konsultasjon og behandling for eksem kan du bruke både bildekonsultasjon, video og komme fysisk i klinikk.

Få hjelp nå
sanity imagesanity image