Allergitest (Lappetest/Epikutantest)

Allergitesten (også kalt epikutantest eller lappetest) brukes ved mistanke om allergi mot stoffer som kommer i kontakt med huden. Allergien kan gi utslag i eksempelvis kontakteksem, elveblest eller atopisk eksem.

I allergitesten legger vi testmateriale i små kammer direkte på huden, vanligvis på ryggen. Testmaterialet skal ligge på i 48 timer, og området skal ikke vaskes før dette er gjort. Testen leses av etter 72 timer og blir liggende urørt i 48 timer. Etter 72 timer leses testen av hos hudlegen, og du vil få informasjon om allergi er påvist eller ikke, og evt. hvilke produkter du bør unngå å komme i kontakt med.

Bestill time

Hvordan foregår testen?

Forberedelser hjemme før testen
De siste 2-3 ukene før epikutantesten skal du unngå å smøre huden på ryggen med lokale steroider (kortisonsalver og -kremer mot eksem). Dersom du bruker Prednisolon-tabletter vil hudlegen vurdere om testen likevel kan gjennomføres. Man bør unngå sol på ryggen de siste 4 ukene før testen. Mistenker du at du reagerer på spesielle produkter (kosmetikk, kremer o.l.), kan du ta med disse til konsultasjonen.

Under prosedyren
Under prosedyren vil testmaterialet teipes fast på ryggen ved hjelp av plaster. Prosedyren varer ca. 20 minutter. Det avtales ny konsultasjon hos hudlege for å lese av testen etter 3 dager. Her vil du få informasjon om allergi er påvist, evt. hvilke produkter du bør unngå å komme i kontakt med og hva slags behandling som er anbefalt.

Etter konsultasjonen
Når plasterlappen med testmaterialet er på, kan du ikke vaske området hvor tapen er festet, unngå aktivitet som fremkaller svette, og ikke utsette testområdet for sol. Solbrenthet kan nedsette testens reaktivitet og i verste fall gi falske negative resultater. Unngå å klø på plasteret, og ha gjerne på en overdel om natten for å hindre at det løsner mens du sover.

Mulige bivirkninger
Epikutantest gir sjelden komplikasjoner. I noen tilfeller kan reaksjonen på testmaterialet i seg selv gi et kraftig utslett, men dette kan smøres med sterke lokale steroider for å dempe kløe.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Dr.Dropin har dyktige hudleger som kan hjelpe deg med å ta en allergitest slik at du vet hva du reagerer på.

  • Bestill konsultasjon hos hudlege (1 395,–)
  • Utførelse av epikutantest i første konsultasjon (1 000,–)
  • Avlesning hos hudlege (1 395,–)

Book time i klinikkMer om vårt tilbud
sanity imagesanity image

Gjør det enkelt. Last ned appen vår og book timen der!

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image