Melasma

Melasma er en vanlig hudtilstand som kjennetegnes av mørke, ujevne flekker på huden. Tilstanden oppstår ofte i ansiktet, spesielt på kinnene, pannen, nesen og overleppen, men kan også forekomme på andre deler av kroppen som er utsatt for sollys.

Melasma kan oppstå hos personer i alle aldre, men forekommer oftest hos kvinner i fertil alder og under graviditet, som følge av hormonelle endringer. Andre faktorer som kan utløse melasma inkluderer eksponering for sollys, varme og lysfølsomme medisiner.

Hva er melasma?

Melasma er en vanlig hudtilstand som kan påvirke hudens utseende og gi mørke flekker i ansiktet. Det kan være en kosmetisk bekymring for mange mennesker, og det kan påvirke selvtilliten til de som lider av det.

Melasma påvirker vanligvis kvinner mer enn menn, og det er vanligvis mer vanlig hos personer med mørkere hudtoner. Imidlertid kan alle raser og etnisiteter få melasma.

Det er mange faktorer som kan bidra til utviklingen av melasma. En av de vanligste årsakene er eksponering for sollys. UV-strålene fra solen kan stimulere melanocytter - cellene som produserer melanin, som gir huden sin farge - til å produsere mer melanin. Dette kan føre til økt pigmentering i huden og mørke flekker som kan bli melasma over tid.

Hormonelle endringer er en annen faktor som kan utløse melasma, og det er derfor det ofte sees hos kvinner under graviditet eller hos de som tar hormonbehandling, inkludert prevensjonsmidler eller hormonbehandling etter overgangsalderen.

Hvordan behandle melasma?

Melasma er en ufarlig hudtilstand, men det kan være en kosmetisk bekymring for mange mennesker. Behandlingsalternativene for melasma inkluderer bruk av solbeskyttelse, hudpleieprodukter og medisiner. Disse behandlingsalternativene kan bidra til å redusere utseendet på melasma, men det kan ta tid før man ser resultater.

Du bør vurdere om det er noen typer kosmetikk som kan irritere huden din, og vurdere lokalbehandling med Retin-A, hydroquinone eller kortikosteroider etter graviditet. Et annet alternativ kan være å prøve en annen type prevensjon.

Hvis du mistenker at du har melasma eller en annen hudtilstand, bør du oppsøke en hudlege eller dermatolog for å få riktig diagnose og behandling. De kan hjelpe deg med å utvikle en behandlingsplan som er tilpasset dine individuelle behov og mål for å oppnå best mulig resultat.

Prognose

Melasma går ofte helt eller delvis vekk av seg selv. Noen ganger forsvinner det for så å komme tilbake under neste graviditet, eller ved endring av type prevensjon. Dersom det kommer tilbake kan det vare i mange år eller bli permanent.

Se hvordan Dr. Dropin kan hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

sanity imagesanity image

Opplever du hudproblemer, men usikker på hva det er?

Last ned appen for å bestille en videokonsultasjon!

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image