Pneumokokkvaksine

Pneumokokker – symptomer og behandling

Pneumokokker er en type bakterier som hyppigst forårsaker infeksjoner som lungebetennelse, ørebetennelse og bihulebetennelse, men også mer alvorlig sykdom som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Infeksjonen kan ramme personer i alle aldre, men spesielt utsatt er de yngste og eldste, samt personer med annen grunnsykdom. Smitte skjer gjennom nærdråpesmitte (som hoste, nysing og lignende) fra person til person. Både bærere og klinisk syke kan være kilde for smittespredning.

Gjennom vårt selvbetjente skjema kan du få resept på penumokokk-vaksinen: svar på noen medisinske spørsmål, og legen vil gjennomgå svarene dine innen 15 minutter. Du får deretter SMS med informasjon om hvor du kan få satt vaksinen.

Bestill resept

Symptomer på pneumokokker

Symptomene vil varierer alt ettersom hvor infeksjonen har satt seg.

Vanligste lokalisasjon er i lungene. Dette vil gi symptomer med:

  • Høy feber
  • Stikkende brystsmerte
  • Hoste
  • Tung pust
Bestill legetime
sanity imagesanity image

Hvordan forebygge pneumokokker?

Det finnes effektive vaksiner mot sykdommen.

Pneumokokkvaksine er anbefalt til:

  • Alle personer over 65 år.
  • Personer som bruker medisiner eller har sykdom som gir svekket immunforsvar. Vaksinen er også anbefalt til personer med risiko for å utvikle alvorlig sykdom.
  • Yrkesgrupper med høyere risiko for smitte, feks labaratoriepersonell.

Resept på vaksine

sanity imagesanity image

Behandling av pneumokokksykdom

Peniciilin er første valg av behandling når det kommer til lungebetennelse.

De som utvikler alvorlig pneumokokksykdom blir innlagt på sykehus, ofte i intensivavdeling, og dødeligheten er høy. Det mest effektive forebyggende tiltaket er vaksinasjon.

Snakk med legene våre om du har en sykdom som utgjør økt risiko for alvorlig pneumokokksykdom.

Bestill legetime
sanity imagesanity image

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Gjennom selvbetjent resept kan du få resept på pneumokokkvaksinen, og ta den i en av våre samarbeidsapotek. Pris for resept er 295,–, samt rundt 200,– for setting av vaksinen. Du kan lese mer om vaksinering i apotek her.

Vi har ikke pneumokokkvaksinen tilgjengelig i våre klinikker, men etter bestilling av resept kan du også velge å få satt den i klinikk for 695,–

sanity imagesanity image

Ofte stilte spørsmål om pneumokokkvaksine

Kategori:

Hvilken vaksine tilbys for pneumokokker?

For eldre anbefales vaksinen Pneumovax. Barn blir vaksinerte med en egen pneumokokkvaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

Hvor lang varighet har pneumokokkvaksinen?

Det anbefales påfyll med ny vaksine (booster) hvert 5 år for å vedlikeholde antistoffnivået i blodet og derav effekten av vaksinen.

Kan jeg ta pneumokokkvaksine samtidig med andre vaksiner, for eksempel mot influensa og korona?

Pneumokokk- og influensavaksine kan gis samtidig, men de bør gis i hver sin arm. Det bør gå en uke mellom koronavaksine og pneumokokkvaksine.

Hvilke bivirkninger kan en forvente at pneumokokkvaksinen vil gi?

Mest vanlig er lokale symptomer med ømhet og rødhet på selve stikkstedet. Enkelte kan få feberfølelse første døgnet. Allergiske reaksjoner forekommer sjeldent.

Forfatter: Lege Maren Sveen

Sist oppdatert: 04.05.2023