Psoriasis

Psoriasis er en kronisk, inflammatorisk sykdom som i hovedsak påvirker huden, men i noen tilfeller også ledd. Huden får ofte røde, flassende flekker på knærne, albuene, hodet eller ryggen. Det forekommer like hyppig blant menn og kvinner, og omtrent 2% av befolkningen har det. Årsaken til sykdommen er sammensatt, men den har en arvelig komponent. Sykdommen kan utløses, eller forverres av infeksjoner, stress eller legemidler, og oppstår ofte før man blir 35 år.

Hudlegene i Dr. Dropin kan hjelpe med medisinsk rådgivning, behandlingsplaner, resepter og eventuelle videre henvisninger.
Du kan nå få vurdering av psoriasis gjennom bildekonsultasjon.

Bildekonsultasjon 495,–
Psoriasis

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk sykdom som påvirker huden og noen ganger leddene. Det gir symptomer som avgrensede, runde, røde merker på kroppen som er dekket av grå- og sølvaktig skjeller. Den berørte huden flasser ofte og kan klø i perioder.

Psoriasis utslettet er vanligvis rundt albue, kne, rumpe, hodebunn, armhule, lyske og hender og føtter. Omtrent halvparten får også forandringer i neglene gjennom spissformede fordypninger eller negler som løsner fra roten. 1/3 av de som lider av psoriasis har også leddbetennelse, eller betennelse i sener og muskelfester.

Psoriasis er også assosiert med andre autoimmune sykkdommer som alopecia, vitiligo og cøliaki - glutenintoleranse. Inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er også mer vanlig hos personer med psoriasis.

Behandling av psoriasis

Lokalbehandling med kremer som inneholder vitamin-D og kortikosteroid kan ofte hjelpe. Et annet alternativ er lysbehandling. I tillegg finnes det medikamenter som kan brukes i mer alvorlige tilfeller, men dette bør vurderes i samråd med din hudlege. Spør gjerne om informasjon rundt “PDE4-hemmere”, “TNF-alfa hemmere” og “biologiske legemidler”.

Det er også flere ting du selv kan gjøre for å dempe symptomene. Sollys kan ha en positiv effekt på psoriasisen, men unngå å bli solbrent. Det kan også være hensiktsmessig å redusere alkoholinntaket, slutte å røyke og å gjøre det du kan for å senke eget stressnivå. Et bad i saltvann kan også dempe symptomene, men da bør huden smøres med en fuktighetskrem etterpå.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid. For vurdering og behandling av psoriasis kan du bestille time til fysisk konsultasjon, eller få hjelp gjennom video- eller bildekonsultasjon.

Nysgjerrig på vårt hudlegetilbud? Les mer her
sanity imagesanity image