Talgvorter (seborreisk keratose)

Seborreiske keratoser, også kjent som talgvorter, er svært vanlige utvekster i huden. De er ikke farlige, men kan være kosmetisk skjemmende. Talgvorter er godartede utvekster i huden som kan forveksles med føflekker, og derfor kunne gi mistanke om at de er farlige, men det er de ikke. Talgvorter kommer mest på overkroppen, men kan også sees andre steder som i hodebunn eller ansikt. De utvikler seg aldri til å bli ondartet.

Hvem får talgvorter?

De fleste av oss, men oftere når vi blir eldre og derav det folkelige navnet "gammelmannsvorter", får talgvorter. De kan komme så tidlig som i 20-årene, men oftest kommer de i høyere alder. Årsaken til vortedannelsen er ukjent, men de er ikke utløst av virus, slik mange andre vorter er. De er heller ikke smittsomme, og det er ikke noe man kan gjøre for å forebygge disse.

Behandling av talgvorter

Talgvorter (seborreiske keratoser) har vanligvis et typisk utseende som sjelden gir legen problem med å stille riktig diagnose. I tvilstilfeller kan det allikevel en sjelden gang være nødvendig å ta en vevsprøve og sende denne inn til undersøkelse. Selv om tilstanden ikke disponerer for ondartet føflekkskreft (malignt melanom), hender det at en slik kreftflekk lenge blir oversett fordi man tror det er en seboreisk vorte. Derfor bør man alltid kontakte lege ved usikkerhet om slike hudforandringer.

Seboreiske vorter trenger ikke behandles, men de kan enkelt behandles ved skraping når du er i konsultasjon. Dette kan gjøres uten bedøvelse. Dersom smertene ved inngrepet er plagsomme, kan det legges på lokalbedøvende salve på forhånd. Dette gjør også at vortene er noe letter å skrape bort. Vortene kan også fjernes med frysing og med laser. Uavhengig av metode er det en viss tendens til at vortene kan komme tilbake. Da kan behandlingen alltids gjentas.

Prognose

Seboreiske vorter er helt godartede og har heller ikke anlegg i seg for å bli ondartede senere. De er også enkle å fjerne dersom man synes de er skjemmende eller ubehagelige.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

Book time med hudlege nå.
sanity imagesanity image

Opplever du hudproblemer, men usikker på hva det er?

Last ned appen for å bestille en videokonsultasjon!

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image