Testikkelkreft: Forstå symptomene og når du bør søke lege

Testikkelkreft er en relativt sjelden kreftform som vanligvis oppstår hos menn i alderen 20-40 år.

Den gir vanligvis få symptomer. Endringer i testikkelens størrelse og konsistens, eller en følelse av tyngde i testikkelen er ofte de eneste merkbare tegnene.

Heldigvis har testikkelkreft en svært gunstig prognose. Omtrent 98% av norske menn med denne krefttypen blir vellykket behandlet.

Selvundersøkelse av Testiklene

Selvundersøkelse

Mange tilfeller av testikkelkreft oppdages av pasientene selv ved å merke en klump eller endringer i testiklene. Regelmessige undersøkelser av testiklene dine kan derfor være noe av det viktigste du gjør.

Lær hvordan du undersøker testiklene hjemme
sanity imagesanity image

Symptomer

Symptomene på testikkelkreft kan variere fra person til person, og noen mennesker kan oppleve symptomer som andre ikke gjør. Det er imidlertid flere vanlige symptomer som du bør være oppmerksom på:

  • Endringer i testikkelens størrelse eller form: Det vanligste symptomet på testikkelkreft er en uvanlig klump, hevelse eller forstørrelse i en av testiklene. Dette kan føles som en hard eller fast klump.
  • Smerter eller ubehag: Noen opplever smerter eller ubehag i testikkelen eller skrotum. Dette kan variere fra milde smerter til mer intens ubehag.
  • Tyngdefølelse: Noen kan føle en følelse av tyngde eller fullhet i den berørte testikkelen.
  • Smerter i ryggen, magen eller brystet: I noen tilfeller kan testikkelkreft spre seg til andre deler av kroppen, og dette kan føre til smerter i rygg, mage eller bryst.
  • Brystforstørrelse: I sjeldne tilfeller kan testikkelkreft forårsake en økning i bryststørrelse hos menn på grunn av hormonelle endringer.
sanity imagesanity image

Når bør du søke lege

  • Hvis du opplever noen av de nevnte symptomene, spesielt hvis de er vedvarende eller forverres.
  • Hvis du har en familiær historie med testikkelkreft eller bryst- og eggstokkreftgenene BRCA1 og BRCA2.
  • Ta Dr.Dropins testikkelsjekk som gir deg en pekepinn på om du bør kontakte lege
TestikkelsjekkBestill time
sanity imagesanity image