Vaginisme

Vaginisme er en tilstand som påvirker kvinners seksuelle helse og livskvalitet. Den er preget av ufrivillige muskelsammentrekninger i bekkenbunnsmusklene som gjør det smertefullt eller umulig for kvinnen å innføre noe i skjeden, inkludert tamponger, penis eller medisinske instrumenter.

Snakk med en gynekolog

Hva er Vaginisme?

Vaginisme er en medisinsk tilstand som involverer ufrivillige muskelsammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen som omgir skjeden. Disse sammentrekningene kan være så sterke at de forhindrer eller gjør inntrengning smertefull og vanskelig. Vaginisme kan påvirke kvinner i ulik grad, fra mild ubehag til fullstendig hindring av vaginal penetrering.

Symptomer på Vaginisme

De vanligste symptomene på vaginisme inkluderer:

 • Smerte ved forsøk på samleie: Kvinner med vaginisme opplever smerte og ubehag når de prøver å ha samleie, noe som kan føre til unngåelse av seksuell aktivitet.
 • Umulighet av vaginal penetrering: Musklene i bekkenbunnen er så sterke at de hindrer vaginal penetrering, inkludert bruk av tamponger eller medisinske instrumenter.
 • Muskelsammentrekninger: Kvinner med vaginisme kan føle at musklene rundt skjeden trekker seg sammen ufrivillig, selv når de er avslappet og prøver å innføre noe.
 • Angst og bekymring: Opplevelsen av smerte og mislykkede forsøk på samleie kan føre til angst og bekymring rundt seksuell aktivitet, og dette kan ytterligere forverre tilstanden.
 • Frustrasjon og redusert livskvalitet: Vaginisme kan føre til frustrasjon, depressive følelser og påvirke en kvinnes generelle livskvalitet og selvtillit.

Årsaker til Vaginisme

Årsakene til vaginisme kan være varierte og komplekse. Noen av de mulige årsakene og risikofaktorene inkluderer:

 • Psykologiske faktorer: Tidligere traumatiske seksuelle opplevelser, frykt for smerte eller manglende kunnskap om seksualitet kan spille en rolle.
 • Fysiske faktorer: Underliggende medisinske tilstander, infeksjoner eller skader i bekkenområdet kan bidra til vaginisme.
 • Emosjonelle faktorer: Stress, angst og depresjon kan forverre symptomene på vaginisme.

Behandling av Vaginisme

Vaginisme er en tilstand som kan behandles med riktig tilnærming og støtte.

Behandlingsalternativer inkluderer:

 • Kognitiv atferdsterapi (CBT): Dette er en terapiform som fokuserer på å endre tankemønstre og atferd knyttet til smertefulle seksuelle opplevelser.
 • Kroppsterapi: Dette kan inkludere avslapningsteknikker og bekkenbunnstrening for å redusere muskelsammentrekninger.
 • Seksuell terapi: Spesialisert terapi som gir råd og veiledning om seksuelle spørsmål og kommunikasjon.
 • Medisinsk behandling: I noen tilfeller kan medisinsk behandling, som bruk av muskelavslappende midler, vurderes.
 • Gradvis eksponeringsterapi: Dette innebærer gradvis å venne seg til inntrengning ved hjelp av små objekter, for eksempel fingre eller spesialiserte dilatorsett.

Det er viktig å merke seg at vaginisme kan være en kompleks tilstand som krever tålmodighet og støtte. Parterapi kan også være en nyttig del av behandlingen for å hjelpe partnere med å forstå og takle utfordringene som vaginisme kan medføre for et forhold.

Ved å søke hjelp fra en erfaren helsepersonell, som en gynekolog eller terapeut, kan kvinner med vaginisme finne veier til bedre seksuell helse og livskvalitet. Behandlingstilnærminger vil variere avhengig av den enkelte kvinnes behov, men med riktig støtte og behandling er det mulig å håndtere og overvinne vaginisme.

Våre fysioterapeuter kan også hjelpe deg med vaginisme:

Snakk med fysio om vaginisme