Vorter

En vorte, også kalt verruca vulgaris, er en godartet utvekst fra huden forårsaket av viruset humant pappilomavirus (HPV). Viruset fører til et øket antall celler i huden, hvilket gjør huden litt tykkere i dette området og at den står litt ut. Vorter oppstår oftest på fingre og tær, eller under føtter, og er hyppigst i alderen 12-16 år, og jenter er noe mer utsatt enn gutter.

Smitte med viruset HPV skjer enten ved direkte kontakt (f eks hud mot hud) eller via objekter som har viruset på seg (f eks håndklær eller baderomsgulv). Viruset trenger så inn i huden gjennom små rifter og lager infeksjon. Vorter kan også spre seg på huden dersom man klør et sted det er vorter.

Har du eller ditt barn vorter finnes det en del midler fra apoteket man kan forsøke selv først. Hjelper ikke disse er det lurt å oppsøke lege for en vurdering og evt få en litt sterke behandling hvis det er indikasjon for det.

Bestill time til hudlege eller allmennlege

Symptomer

Vorter kan oppstå hvor som helst på kroppen, men oftest er de å finne på hender eller føtter. De kan være smertefulle, eller ikke gi symptomer i det hele tatt.

Generelt er en vorte kuppelformet med litt ru / ujevn overflate. Det kan også være små sorte prikker i vorten. Er vorten inne i håndflaten eller under fotsålen kan den være helt flat og gå i ett med huden rundt.

Behandling

De fleste vorter går over av seg selv med litt tid, og gir de ingen plager er det heller ikke nødvendig å behandle dem. Dette gjelder spesielt hos små barn, da noen av behandlingsmetodene kan være noe smertefullt.

Det finnes en del midler fra apoteket man kan forsøke selv, hjelper ikke dette kan lege hjelpe med frysebehandling eller andre sterkere medikamenter man kan påføre. F.eks salicylsyreholdige preparater kan forsøkes, eller maursyre har også vist seg effektivt. Sterker midler som 5-fluorouracil, retinoider eller imiquimod hjelper også, men dette er en spesialistoppgave for hudlegen.  I enkelte tilfeller kan man forsøke kirurgisk fjernelse eller å brenne dem bort.

Hvordan kan Dr. Dropin hjelpe deg?

Hos Dr. Dropin kan du få hjelpe med vortebehandling både hos allmennlegene og hos hudlegene. Allmennlegene har mulighet til å tilby enkel frysebehandling, ofte er det behov for flere runder med dette før man er i mål. Hudlegen har litt mer avansert utstyr og kan hjelpe dersom annen behandling ikke har fungert.

Hudlegene kan nå også tilby laserbehandling for å brenne bort vortene. Dette vil vanligvis kun brukes på vorter som man ikke klarer å fjerne på andre måter. Før inngrepet vil man normalt få lokalbedøvelse slik at selve behandlingen blir så smertefri som mulig. Det vil riktignok kunne være noe ubehag i etterkant av behandlingen når bedøvelsen har gått ut. Selve prosedyren går relativt raskt, og det vil vanligvis ikke bli noen arr i etterkant, slik som ved kirurgisk fjerning av vorter. Ofte vil det holde med én behandling, men dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Bestill time til allmennlege Bestill time til hudlege
sanity imagesanity image

FAQ

Kan vorter smitte fra føtter til hender?

Ja, kommer man i direkte kontakt med vorter på føtter, og det viruset finner en inngangsport i huden på hender (f eks en liten rift) så kan det oppstå vorter på hender. vorter kan også spre seg fra en finger til en annen, fra en hånd til den andre etc.

Finnes det en vaksine mot vorter?

Mot vanlige vorter på hender og føtter finnes det dessverre ingen vaksine. Men disse vortene er heller ikke farlige og utgjør ingen helserisiko.

Jeg har vært plaget med vorter i flere måneder og de forsvinner ikke, hva kan jeg gjøre?

Det er vanlig at behandlingen av vorter tar lang tid, og det krever ofte flere runder med behandling før man kommer i mål med behandlingen. Til slutt kan det også være vortene forsvinner av seg selv. Det er dessverre ingen mirakelkur, man må være tålmodig og følge bruksanvisning på behandlingen nøye.

Opplever du likevel at behandlingen ikke fungerer og ønsker å få fjernet vortene så raskt som mulig, kan du oppsøke en alllmennlege eller hudlege for en grundigere vurdering. Hvis legen anser det som hensiktsmessig, kan da man behandle med sterkere medikamenter, frysebehandling eller laserbehandling for å forsøke å få bort vortene

Kan vorter bli til kreft?

Se vanlige vortene man ser på hender og føtter utvikler seg ikke til kreft, da disse er forårsaket av den “snille” typen av HPV viruset.

Er det sånn at man kan få vorter av å gå barfot i svømmehallen / garderober?

Ja, det kan man. Er det virus på gulvet, og spesielt om gulvet er vått, er det risiko for å bli smittet og utvikle fotvorter.

Kilder