Adenomyose

Adenomyose er en tilstand der endometriumet, det indre laget av livmoren, vokser inn i muskelvevet i livmoren.

Dette kan føre til smerter, uregelmessige blødninger og infertilitet.

Adenomyose kan være vanskelig å diagnostisere, da symptomene kan være like de som oppstår ved andre gynekologiske tilstander, som endometriose og fibroider.

En gynekolog kan bruke ultralyd, MR og laparoskopi for å stille diagnosen. Behandlingsmulighetene for adenomyose inkluderer medisiner, kirurgi og annen behandling.

Se ledige timer hos gynekolog

Hvilke symptomer kan Adenomyose gi?

Adenomyose kan gi en rekke symptomer, inkludert:

  • Smerter i underlivet og lavere rygg, spesielt under menstruasjon
  • Uregelmessige blødninger, inkludert menoragi (mye menstruasjonsblod) og metroragi (uregelmessig menstruasjon)
  • Følelse av å være full i magen
  • Infertilitet eller problemer med å bli gravid
  • Forstoppelse, diaré og oppblåsthet
  • Smerter under samleie

Det er viktig å huske at symptomene på adenomyose kan være like de som oppstår ved andre gynekologiske tilstander, så det er viktig å oppsøke gynekolog for en formell diagnose.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Hvorfor gir adenomyose smerter?

Adenomyose kan forårsake smerter fordi det indre laget av livmoren (endometriumet) vokser inn i muskelvevet i livmoren. Når endometriumet vokser inn i muskelvevet, kan det forårsake betennelse og økt spenning i muskulaturen, noe som kan føre til smerter.

Smertene kan være verst under menstruasjon, når endometriumet avvises gjennom livmoren og muskulaturen må trekke seg sammen for å fjerne det. Smertene kan også være kroniske og være til stede hele måneden.

Se ledige timer

sanity imagesanity image

Hvorfor kan det være vanskelig å sette diagnosen?

Det kan være vanskelig å sette diagnosen adenomyose fordi symptomene kan være like de som oppstår ved andre gynekologiske tilstander, som endometriose og fibroider. I tillegg kan symptomene variere fra person til person, og noen mennesker kan ha adenomyose uten å ha noen symptomer i det hele tatt.

Det kan også være vanskelig å visualisere adenomyose gjennom en vanlig gynekologisk undersøkelse, så det kan være nødvendig å bruke andre diagnostiseringsmetoder, som ultralyd, MR og laparoskopi, for å stille diagnosen.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Hvordan settes diagnosen Adenomyose?

En gynekolog kan stille diagnosen adenomyose ved å gjennomføre en fysisk undersøkelse og ved å spørre pasienten om symptomene de opplever. Det kan også være nyttig å gjennomføre en ultralyd for å se på livmoren og omgivende vev. En MR (magnetisk resonans) kan også brukes for å se inn i livmoren og omgivende vev og for å visualisere endometriumet som har vokst inn i muskelvevet.

En laparoskopi, som er en form for kirurgi hvor gynekologen bruker et lite kamera for å se inn i bukhulen, kan også være nyttig for å diagnostisere adenomyose. Ved laparoskopi kan legen fjerne vevsprøver (biopsier) for videre undersøkelse og bekrefte diagnosen.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe?

Hos Dr.Dropin har gynekologer som kan hjelpe- og veilede deg som kjenner sterke smerter ifm. med eggløsning og menstruasjon.

  • Kort ventetid
  • Fornuftig pris
  • Ingen henvisning
Se ledige timer

Har du flere spørsmål om endometriose eller andre kvinnesykdommer? Ta kontakt med oss på hei@drdropin.no så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.


Les mer om gynekologtilbudet til Dr.Dropin:

Dr.Dropin GynekologiLes om endometriose
sanity imagesanity image