Åreknuter

Åreknuter er svært vanlig og opptrer hos 20-25% av voksne kvinner og menn. Åreknuter dannes ved at klaffene som skal hindre blod i å stoppe opp og flyte feil vei i blodårene ikke fungerer som de skal. Blod som stopper opp i årene på vei tilbake til hjertet får trykket i årene til å øke som gjør at årene buler ut og det dannes åreknuter.

Hva er åreknuter?

Åreknuter, også kjent som varicer, er utvidede og skrøpelige vener, spesielt i bena. Disse årene har vanligvis en blålig eller lilla farge og kan være buede, hevet eller vrikket. Åreknuter utvikler seg når ventilene i venene, som hjelper blodet med å strømme tilbake til hjertet, blir svekket eller skadet. Dette kan føre til at blodet samler seg i venene, noe som fører til deres karakteristiske hevelse og utvidelse.

Åreknuter er ganske vanlige og kan forårsake symptomer som smerte, hevelse, kløe eller en brennende følelse i bena. I tillegg til estetiske bekymringer, kan de noen ganger føre til mer alvorlige helseproblemer som blodpropper eller betennelser.

Årsaker til åreknuter

Årsakene til åreknuter kan variere, men det kan skyldes svekkelse i venenes vegger eller ventiler, noe som gjør at blodet samler seg i venene og forårsaker en utvidelse. Dette kan også være knyttet til genetisk predisposisjon, graviditet, stillesittende livsstil, fedme eller høyt blodtrykk.

Risikofaktorer for å utvikle åreknuter inkluderer genetikk (hvis nære familiemedlemmer har åreknuter, er risikoen høyere), alder, graviditet, stående eller sitte i lengre perioder, fedme og mangel på fysisk aktivitet.

Symptomer

Åreknuter kan føre til ubehagelige symptomer, som smerte, hevelse, kløe, og tretthet i bena. Alvorlige tilfeller kan også føre til hudforandringer, som sår eller betennelse. En lege eller spesialist kan diagnostisere åreknuter ved å undersøke bena og utføre en ultralyd for å se nærmere på venene.

Hvordan behandle åreknuter

Behandlingen av åreknuter kan variere avhengig av alvorlighetsgraden og omfanget av tilstanden. Her er noen vanlige behandlingsmetoder:

Livsstilsendringer: Å gjøre enkle endringer i livsstilen din kan bidra til å lindre symptomer på åreknuter. Dette inkluderer å opprettholde en sunn vekt, trene regelmessig for å styrke beinmuskulaturen og forbedre sirkulasjonen, og unngå å stå eller sitte i samme stilling over lengre tid.

Kompresjonsstrømper: Kompresjonsstrømper eller kompresjonsstrømpebukser kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen i bena ved å påføre jevnt trykk på beina. Dette kan bidra til å redusere hevelse og ubehag.

Elevasjon av bena: Løfting av bena over hjertehøyde når du hviler, kan bidra til å redusere hevelse og lette ubehaget.

Skleroterapi: Dette er en vanlig behandling der en spesiell væske eller skum injiseres i årene for å irritere veggene i åreknutene. Dette får årene til å kollapse og gradvis forsvinne.

Laser- eller radiobølgebehandling: Disse metodene bruker varmeenergi fra laser eller radiobølger for å lukke åreknutene.

Kirurgisk inngrep: I mer alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig. Dette kan inkludere prosedyrer som veinligasjon (fjerning av åreknuter), fjerning av skadede årer eller laserbehandling.

Endovenøs laserbehandling (EVLT) eller radiofrekvensablasjon: Dette er minimalt invasive prosedyrer der en tynn kateter føres inn i årene gjennom et lite snitt, og enten laser- eller radiobølgeenergi brukes til å varme opp og lukke åreknuten.

Husk å snakke med legen din for å få råd om hvilken behandling som passer best for deg, basert på din tilstand og helsehistorie.

Slik kan Dr.Dropin hjelpe deg

Hos oss vil vår spesialist i karkirurgi, Dr. Mehdi Sahba, hjelpe deg med åreknuter. Han har over 10 års erfaring med endovenøs laserbehandling av åreknuter, og har behandlet hundrevis av pasienter med gode resultater.

Bestill time til konsultasjon for vurdering om videre behandling.

Første konsultasjon med karkirurg koster 1 395,–.

  • Operasjon med laser 1 ben - 10,000 kr
  • Operasjon med laser 2 ben - 15,000 kr
  • Lokal ekstirpasjon av varicer* for 1 ben - 3,000 kr
  • Lokal ekstirpasjon av varicer* for 2 ben - kr 5,000 kr

*Lokal ekstirpasjon av varicer skjer i kombinasjon med laserbehandling

KarkirurgKarkirurg
Karkirurg