Herpes

Herpes – Årsaker, symptomer og behandling

Herpes Simplex 1 og Herpes Simplex er virus som kan skape sykdom i både kvinnelige og mannlige kjønnsorganer.

  • Ved aktiv sykdom smitter herpes lett til partner ved seksuell aktivitet.
  • Herpessykdom i kjønnsorganer er i seg selv ikke farlig hos ellers friske pasienter, men kan gi smertefulle og plagsomme utbrudd.
  • Det finnes ingen kurativ behandling mot herpes, men symptomene kan lindres og sykdomsvarighet forkortes.

Har du tidligere fått påvist herpes og opplever samme symptomer som forrige utbrudd kan du få selvbetjent resept på herpes.

Selvbetjent behandling

Ønsker du å snakke med en erfaren lege, kan du bestille time på video eller i klinikk.

Se ledige timer

Hva er herpes?

Herpes er virus, og om lag 30% av den voksne befolkningen er bærere. Det finnes to typer, HSV1 og HSV2.

HSV1 er først og fremst assosiert med munnsår, men smitter lett til kjønnsorganer og kan også gi utbrudd genitalt. Det er dog sjeldnere med residiv (tilbakefall) med HSV1.

HSV2 er assosiert med hyppigere utbrudd genitalt. Herpesvirus er den vanligste årsaken til sår på kjønnsorganer. Det er ikke alle som er smittet av herpes som vil få utbrudd og det synes å være tilfeldig hvem som får dette.

Er man først smittet med herpes vil viruset forbli i kroppen resten av livet. Herpesvirus samles i sår og blemmer under utbrudd og dette
overføres til partner under samleie, oralsex, kyssing eller annen fysisk kontakt.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Symptomer på herpes


Ved herpesutbrudd oppstår det sår og blemmer på og i området rundt kjønnsorganer.

  • Hos kvinner inkluderer dette ytre og indre kjønnslepper, vulva og i noen tilfeller ytre deler av vagina. Det kan også oppstå forandringer i området rundt endetarmsåpningen.
  • Hos menn kan sår oppstå på penis, forhuden, ytre del av urinrøret og område rundt penisrot og endetarmsåpning.

Sårene er smertefulle, og noen vil også kjenne på en generell sykdomsfølelse, med feber, nedsatt allmenntilstand og muskelverk.

Bestill legetime
sanity imagesanity image

Hvordan forebygge herpes

Herpes er svært smittsomt under pågående utbrudd, altså når det er åpne sår eller blemmer som kommer i kontakt med partner. Det anbefales å unngå seksuell kontakt under utbrudd. Kondom vil ha begrenset effekt. Herpes er ikke smittsomt i latent fase.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Legene i Dr.Dropin har god erfaring med håndtering av herpes. Først og fremst vil vi ta prøver fra aktuelle forandringer og bekrefte diagnosen.

Under utbrudd kan antiviral behandling, fortrinnsvis tabletter forkorte sykdomsvarighet og lindre pasientens ubehag. Slik behandling tilbys der det ikke foreligger en god grunn til å la være. Vi har også mulighet til å lindre smerter med forskjellige medisiner og salver.

Pasienter med hyppige utbrudd vil vurderes for fast behandling. Ved alvorlige utbrudd blir du henvist til spesialisthelsetjenesten. Dersom du har fått påvist herpes av en lege tidligere og har samme symptomer som ved forrige utbrudd kan du og få resept digitalt.

Få resept på behandlingBestill time
sanity imagesanity image
Kategori:

Jeg er gravid og har hatt herpesutbrudd. Vil dette ha konsekvenser for mitt barn?

Om du skulle ha pågående utbrudd ved fødsel er det stor sannsynlighet (30-50%) for å smitte barnet. Neonatal herpesinfeksjon kan være alvorlig og vil kreve behandling i spesialisthelsetjenesten. Risiko for å smitte barn ved latent sykdom er lav og krever ingen oppfølging utover vanlig svangerskapsomsorg.

Jeg har hatt herpesutbrudd. Kan jeg smitte partner?

Du vil ikke smitte partner så lenge du ikke har utbrudd.

Jeg har sår på kjønnsorganer. Hvordan kan jeg vite at dette er herpes?

Legen vil ta prøve til PCR fra sårvæske. Dette vil bekrefte eller avkrefte diagnosen.

Jeg er ganske sikker på at jeg har herpes. Kan jeg få behandling før jeg får svar på PCR?

Om legen finner det sannsynlig at du har herpes vil hen starte behandling før prøvesvar foreligger om det ikke er en god grunn til å la være.

Hva koster behandlingen for herpes?

I tillegg til konsultasjon hos lege vil tablettbehandling koste ca 500 kr.

Kan jeg smitte partner når jeg har herpetiske munnsår?

Ja. Herpesvirus ligger i sårene og vil smitte over til partner ved fysisk kontakt.

Kan herpes smitte ved analsex?

Ja.

Hvor lang tid tar behandlingen?

5-10 dager, avhengig av utbruddets intensitet.

Hva vil det si å ha latent herpes?

Det betyr at vedkommende er smittet av herpes, men per nå ikke har pågående utbrudd

Jeg har hatt mitt første herpesutbrudd. Hvor ofte kan jeg forvente at jeg vil få utbrudd?

40% av kvinner vil få residivutbrudd det første året. Tallet er noe lavere hos menn.

Hvor lenge er man smittsom med herpes?

Herpesvirus kan skilles ut og smitte også utenom utbrudd, spesielt like før utbruddet. Som en tommelfingerregel regnes du som smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd. Unngå derfor samleie og munnsex mens du har utbrudd for å redusere risikoen for overføring.

Hva kan man få herpes av?

Herpesviruset kan smitte gjennom direkte hudkontakt, slimhinner og spytt. De fleste får munnherpes allerede som barn når de deler mat og drikke med foreldre eller andre barn, noe som kan føre til HSV-1 eller HSV-2-smitte via spytt. Smitterisikoen øker også under et aktivt utbrudd med sår eller blemmer.

Kan man plutselig få herpes?

Ja, det er mulig å få herpes selv om man ikke tidligere har hatt symptomer eller blitt diagnostisert med infeksjonen. Mange mennesker som er smittet med herpesviruset, opplever ingen eller svært milde symptomer, og noen kan være smittet uten å være klar over det. Det er også mulig å få en førstegangsinfeksjon med herpesviruset lenge etter at man er blitt utsatt for viruset.

Kan herpes komme av stress?

Ja, stress kan utløse utbrudd av herpes hos personer som allerede er smittet med viruset. Stress kan svekke immunforsvaret, og dette kan føre til at herpesviruset blir reaktivert, noe som resulterer i et utbrudd av sår eller blemmer. Det er imidlertid viktig å merke seg at stress vanligvis ikke forårsaker den første infeksjonen med herpesviruset, men kan bidra til gjentatte utbrudd hos personer som allerede er smittet.

Kilder