Herpes

Herpes – Årsaker, symptomer og behandling (2022)

Herpes er virus som kan skape sykdom i både kvinnelige og mannlige kjønnsorganer. Det finnes to typer herpesvirus, henholdsvis Herpes Simplex 1 og Herpes Simplex 2. Ved aktiv sykdom smitter herpes lett til partner ved seksuell aktivitet. Herpessykdom i kjønnsorganer
er i seg selv ikke farlig hos ellers friske pasienter, men kan gi smertefulle og plagsomme utbrudd. Det finnes ingen kurativ behandling mot herpes, men symptomene kan lindres og sykdomsvarighet forkortes.

Har du tidligere fått påvist herpes og opplever samme symptomer som forrige utbrudd kan du få selvbetjent resept på herpes.

Selvbetjent behandling 295,–

Hva er herpes?

Herpes er virus, og om lag 30% av den voksne befolkningen er bærere. Det finnes to typer, HSV1 og HSV2. HSV1 er først og fremst assosiert med munnsår, men smitter lett til kjønnsorganer og kan også gi utbrudd genitalt. Det er dog sjeldnere med residiv (tilbakefall) med HSV1.

HSV2 er assosiert med hyppigere utbrudd genitalt. Herpesvirus er den vanligste årsaken til sår på kjønnsorganer. Det er ikke alle som er smittet av herpes som vil få utbrudd og det synes å være tilfeldig hvem som får dette. Er man først smittet med herpes vil viruset forbli i kroppen resten av livet. Herpesvirus samles i sår og blemmer under utbrudd og dette
overføres til partner under samleie, oralsex, kyssing eller annen fysisk kontakt.

Symptomer på herpes


Ved herpesutbrudd oppstår det sår og blemmer på og i området rundt kjønnsorganer.

  • Hos kvinner inkluderer dette ytre og indre kjønnslepper, vulva og i noen tilfeller ytre deler av vagina. Det kan også oppstå forandringer i området rundt endetarmsåpningen.
  • Hos menn kan sår oppstå på penis, forhuden, ytre del av urinrøret og område rundt penisrot og endetarmsåpning.

Sårene er smertefulle, og noen vil også kjenne på en generell sykdomsfølelse, med feber, nedsatt allmenntilstand og muskelverk.

sanity imagesanity image

Hvordan forebygge herpes

Herpes er svært smittsomt under pågående utbrudd, altså når det er åpne sår eller blemmer som kommer i kontakt med partner. Det anbefales å unngå seksuell kontakt under utbrudd. Kondom vil ha begrenset effekt. Herpes er ikke smittsomt i latent fase.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Legene i Dr.Dropin har god erfaring med håndtering av herpes. Først og fremst vil vi ta prøver fra aktuelle forandringer og bekrefte diagnosen. Under utbrudd kan antiviral behandling, fortrinnsvis tabletter forkorte sykdomsvarighet og lindre pasientens ubehag. Slik behandling tilbys der det ikke foreligger en god grunn til å la være. Vi har også mulighet til å lindre smerter med riktige verktøy.

Pasienter med hyppige utbrudd vil vurderes for fastbehandling. Ved alvorlige utbrudd blir du henvist til spesialisthelsetjenesten. Dersom du har fått påvist herpes av en lege tidligere og har samme symptomer som ved forrige utbrudd kan du og få resept digitalt.

Bestill reseptBestill time
sanity imagesanity image

Ofte stilte spørsmål om herpes

Jeg er gravid og har hatt herpesutbrudd. Vil dette ha konsekvenser for mitt barn?

Om du skulle ha pågående utbrudd ved fødsel er det stor sannsynlighet (30-50%) for å smitte barnet. Neonatal herpesinfeksjon kan være alvorlig og vil kreve behandling i spesialisthelsetjenesten. Risiko for å smitte barn ved latent sykdom er lav og krever ingen oppfølging utover vanlig svangerskapsomsorg.

Jeg har hatt herpesutbrudd. Kan jeg smitte partner?

Du vil ikke smitte partner så lenge du ikke har utbrudd.


Jeg har sår på kjønnsorganer. Hvordan kan jeg vite at dette er herpes?

Legen vil ta prøve til PCR fra sårvæske. Dette vil bekrefte eller avkrefte diagnosen.


Jeg er ganske sikker på at jeg har herpes. Kan jeg få behandling før jeg får svar på PCR?

Om legen finner det sannsynlig at du har herpes vil hen starte behandling før prøvesvar foreligger om det ikke er en god grunn til å la være.


Hva koster behandlingen for herpes?

I tillegg til konsultasjon hos lege vil tablettbehandling koste ca 500 kr.

Kan jeg smitte partner når jeg har herpetiske munnsår?

Ja. Herpesvirus ligger i sårene og vil smitte over til partner ved fysisk kontakt.


Kan herpes smitte ved analsex?

Ja.


Hvor lang tid tar behandlingen?

5-10 dager, avhengig av utbruddets intensitet.


Hva vil det si å ha latent herpes?

Det betyr at vedkommende er smittet av herpes, men per nå ikke har pågående utbrudd


Jeg har hatt mitt første herpesutbrudd. Hvor ofte kan jeg forvente at jeg vil få utbrudd?

40% av kvinner vil få residivutbrudd det første året. Tallet er noe lavere hos menn.

Forfatter: Lege Kari Madeleine G Hilde.

Sist oppdatert: 20.11.2022.

Kilder