Klamydia

Klamydia - symptomer, undersøkelse, testing, prøvesvar og komplikasjoner

Klamydia er en infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis som smitter seksuelt. Klamydiainfeksjon er en kjønnssykdom. Den kan også smitte direkte fra fingre eller gjenstander. Det er den vanligste bakterielle kjønnssykdommen blant yngre i Norge, hvor det estimeres at rundt 3-6 % av alle unge menn og kvinner under 25 år har infeksjonen. Bakterien Chlamydia trachomatis angriper primært slimhinnen i urinrøret og livmorhalskanalen, men kan også gi infeksjon analt og i munnen. Fra man blir smittet til det er mulig å påvise infeksjonen tar det ca 5-14 dager.

Har du hatt ubeskyttet sex eller kjenner til symptomer er det anbefalt og teste seg. I tillegg til test i klinikk tilbyr vi nå hjemlevering av test for klamydia og gonoré til 350,–

Bestill hjemmetestSe ledige timer

Symptomer for kvinner og menn

Det er ofte svake eller ingen symptomer på infeksjonen i lang tid, og bakterien kan være tilstede på slimhinnene i flere måneder til år før den gir symptomer. Både menn og kvinner kan bli smittet med klamydia, kvinner opplever oftere å ikke ha symptomer på infeksjonen enn menn.

Bestill legetime
sanity imagesanity image

Kvinner

  • Økt utflod fra skjeden
  • Smerter eller ubehag fra underlivet
  • Små blødninger etter samleie
  • Blødning mellom to menstruasjoner
  • Svie, smerte eller ubehag ved vannlating
  • Utflod fra urinrøret, kan være blank eller hvitfarget
  • Magesmerter og feber

Menn

  • Litt utflod fra penis, kan være blank eller hvitfarget, ofte ingen utflod
  • Svie, smerter eller ubehag ved vannlating
  • Svie og kløe fra urinrøret

Når bør man teste seg for klamydia?

Da infeksjonen kan være tilstede i lang tid uten å gi symptomer anbefales det at alle under 25 år tester seg etter partnerbytte, tidligst 14 dager etter.

Andre som bør testes er gravide, de med symptomer, menn som har sex med menn, kvinner før innsettelse av spiral, de som har vært i kontakt med en med kjent smitte.

Bestill hjemmetestSe ledige timer
sanity imagesanity image

"Hvorfor er det så viktig å bruke kondom?" med Iselin Guttormsen

Iselin Guttormsen snakker fritt og åpent om kvinnehelse og seksualitet gjennom egne kanaler, og jobber med å endre holdninger til kvinnekroppen. I samarbeid med Iselin Guttormsen ønsker vi å få flere til å bruke kondom når man har sex med en ny partner og teste seg mellom sex-partnere.

Daniel Sørli, medisinsk ansvarlig i Dr.Dropin har vært på besøk hos Iselin Guttormsen og diskutert tematikken. Se hele videoen fra besøket i linken under.

Undersøkelse

Kvinner
For kvinner er det ønskelig med en prøve fra skjeden, enten som selvtest som du kan ta selv diskret på toalettet eller at legen tar prøven ved en gynekologisk undersøkelse. Prøven taes ved en bomullspinne som føres langs skjedeveggen. Det er ikke nødvendig med urinprøve fra kvinner.

Menn
For menn er det ønskelig med en urinprøve som sendes inn til laboratoriet for undersøkelse. Kun en liten mengde fra den første strålen (10-15 ml) i bunnen av urinprøveglasset er nok.

Ved ubeskyttet analt samleie taes en prøve med bomullspinne fra analåpningen, og ved oralt samleie bomullspinne i hals.

I tillegg til testing i klinikk tilbyr vi nå også hjemmetest for klamydia og gonoré.

Bestill hjemmetestBestill time

sanity imagesanity image

Prøvesvar

Det kan ta opptil en uke innen man får svar på prøven, men noen ganger går det kortere tid. Du får da svar om prøven var positiv ( = klamydiainfeksjon påvist) eller negativ ( = ingen klamydiainfeksjon påvist).

Hos Dr. Dropin vil legen kontakte deg uansett og informere om svar. Er prøven din positiv får du beskjed om at du trenger behandling, og at den eller de du har hatt samleie med også må informeres så de kan testes og eventuelt også få behandling.

sanity imagesanity image

Behandling

Klamydiainfeksjon behandles med en antibiotikakur i 7 dager. Det er viktig du tar hele kuren selv om du skulle føle deg bedre etter noen dager, da er fare for at infeksjonen blusser opp igjen hvis du ikke fullfører kuren og at bakteriene blir resistente mot antibiotikaen (ikke reagerer på behandlingen).

Behandlingen av en klamydiainfeksjon er gratis, du vil derfor få antibiotikaen på blå resept.

Snakk med en lege
sanity imagesanity image

Komplikasjoner

Klamydiainfeksjon er som regel ikke farlig, men går man med den ubehandlet kan den gi komplikasjoner.

Kvinner
Hos kvinner kan infeksjonen spre seg til bekkenet og gi bekkeninfeksjon (underlivsbetennelse), da er det risiko for at det dannes arrvev i egglederne hvilket kan føre til graviditet utenfor livmoren og infertilitet (barnløshet). Er kvinnen gravid er det økt risiko for abort, tidlig vannavgang og tidlig fødsel. Infeksjonen kan også overføres til barnet under fødsel og påføre barnet øyekatarr eller lungebetennelse (sjeldent).

Menn
Hos menn kan infeksjonen spre seg til bitestikkelen og gi infeksjon der, dette gir typisk ensidig, sterke smerter. Infeksjonen kan også spre seg til prostata og gi infeksjon her.

Man kan få komplikasjoner selv om man ikke har hatt noen symptomer.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Hvordan kan Dr. Dropin hjelpe deg?

Legene hos Dr. Dropin har god erfaring med kjønnssykdommer, og tar i mot pasienter med dette hver dag. Legen vil stille deg spørsmål, undersøke deg og ta de relevante prøvene som beskrevet over, og kontakter deg når svaret på prøven foreligger - uansett om det er en påvist klamydia infeksjon eller ikke. Ved bestilling av hjemmetest, vil du også få god oppfølging og svar fra legen med prøvesvaret ditt i Pasientsky. Ved positiv prøve vil du i tillegg bli oppringt og får informasjon om videre prosess.

Les mer om hjemmetest Se ledige timer
sanity imagesanity image
Kategori:

Jeg har hatt klamydiainfeksjon før, kan jeg få det igjen eller er jeg immun?

Du er dessverre ikke immun etter å tidligere hatt klamydiainfeksjon. Dette er en infeksjon man kan få flere ganger, og det er derfor viktig å sjekke seg hvis man er i risiko for smitte (se avsnitt om “Hvem bør testes” over).

Finnes det vaksine mot klamydia?

Nei, det gjør det dessverre ikke. Bruk kondom og test deg ved partnerbytte.

Hva kan skje hvis jeg har klamydia uten å merke det?

Man kan ha infeksjonen i lang tid uten å merke det, og dette kan føre til komplikasjoner som beskrevet under avsnittet “Komplikasjoner”, i verste fall føre til alvorlig infeksjon og sterilitet. Man kan da også spre smitten videre hvis man har ubeskyttet samleie.

Min partner har fått påvist klamydia, må jeg også testes eller kan jeg få behandling uten test?

Det er ikke sikkert du er blitt smittet selv om partneren din har klamydia, ca 1 ut av 5 antaes å bli smittet ved samleie med en som har kjent smitte. Det rådes derfor til at også du tester deg (tidligst 14 dager etter mulig smitte tidspunkt), slik at du kun får behandling hvis du trenger det.

Hvordan kan jeg beskytte meg mot klamydia?

Det sikreste er å bruke kondom ved samleie med ny partner. Har du hatt ubeskyttet samleie og er engstelig for smitte rådes til å teste deg tidligst 14 dager etter mulig smittetidspunkt. På den måten oppdager man en eventuell infeksjon tidlig før det utvikler seg komplikasjoner.

Hvordan vet man at man har klamydia?

Klamydia kan være asymptomatisk hos mange, men vanlige symptomer inkluderer smertefull urinering, utflod fra urinrøret eller skjeden, samt smerter i underlivet. Testing er den sikreste måten å vite om man har klamydia på.

Kan man ha klamydia uten å merke det?

Ja, det er mulig å ha klamydia uten å merke symptomer. Mange mennesker med klamydia opplever ingen symptomer, noe som gjør testing viktig, spesielt for de som er seksuelt aktive.

Kan man få sår av klamydia?

Klamydia forårsaker vanligvis ikke sår. Det er mer sannsynlig å forårsake symptomer som smertefull urinering, unormal utflod og smerter i underlivet.

Er klamydia vanlig i Norge?

Ja, klamydia er relativt vanlig i Norge. I 2023 ble det meldt 28 159 tilfeller av klamydiainfeksjoner i Norge. Det registreres årlig flere tusen tilfeller av klamydiainfeksjon, og forekomsten har vært økende de siste årene. Det er derfor viktig å være oppmerksom på risikoen og ta nødvendige forholdsregler, inkludert regelmessig testing for seksuelt overførbare infeksjoner.

Hvor stor er sjansen for å bli smittet med klamydia?

Sannsynligheten for å bli smittet med klamydia avhenger av flere faktorer, inkludert seksuell atferd, bruk av prevensjon og hygienepraksis. Risikoen øker ved ubeskyttet sex og flere seksualpartnere.

Hva gjør klamydia med kroppen?

Klamydia forårsaker infeksjon i urinveiene og kan også påvirke kjønnsorganene og i noen tilfeller andre deler av kroppen. Ubehandlet klamydiainfeksjon kan føre til alvorlige komplikasjoner som bekkeninfeksjoner, infertilitet, og økt risiko for graviditetskomplikasjoner som ektopisk graviditet. Hos menn kan det føre til betennelse i bitestiklene, og hos kvinner kan det føre til betennelse i egglederne og livmoren.

Blir man kvalm av klamydia?

Kvalme er ikke vanlig blant symptomene på klamydia. Typiske symptomer inkluderer smertefull urinering, unormal utflod, og smerter i underlivet. Imidlertid kan klamydiainfeksjon føre til generelle influensalignende symptomer som feber, tretthet og kroppssmerter hos noen individer. Hvis du opplever kvalme eller andre uvanlige symptomer, er det viktig å kontakte en helsepersonell for råd og testing.

Hvor lenge kan man gå med ubehandlet klamydia?

Ubehandlet klamydiainfeksjon kan vare i kroppen i måneder eller til og med år uten å forårsake symptomer. Imidlertid kan klamydia føre til alvorlige komplikasjoner over tid, inkludert bekkeninfeksjoner, infertilitet og økt risiko for graviditetskomplikasjoner. Det er derfor viktig å søke medisinsk hjelp og behandling så snart som mulig hvis man mistenker en klamydiainfeksjon.

Hvor utbredt er klamydia?

I Norge er klamydia en relativt vanlig seksuelt overførbar infeksjon. I 2023 ble det meldt 28 159 tilfeller av klamydiainfeksjoner i Norge. Antallet tilfeller av klamydia har vært økende de siste årene, og det registreres årlig flere tusen tilfeller. Forekomsten av klamydia kan variere avhengig av region og befolkning, men det er generelt sett en betydelig helseutfordring som krever oppmerksomhet og forebyggende tiltak. Det anbefales regelmessig testing for seksuelt aktive personer for å oppdage og behandle infeksjonen tidlig.

Kilder

Andersen K.E., Lomholt H.Bb, Thestrup-Pedersen K., Wulf H.C. (2018), Seksuelt overførbare sykdommer (venera) i Klinisk dermatologi og venerologi, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, s 207-209.
eMetodebok for seksuell helse (2020), Klamydia, (online), tilgjengelig fra: https://emetodebok.no/kapittel/lnfeksjoner/, hentet den 28.05.2020.
Norsk elektronisk legehåndbok, (2019), Klamydiainfeksjon hos kvinner, (online), tilgjengelig fra: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/klamydiainfeksjon-hos-kvinner/, hentet den 28.05.2020.
Norsk elektronisk legehåndbok, (2019), Klamydiainfeksjon hos menn, (online), tilgjengelig fra: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/mannlige-kjonnsorgan/tilstander-og-sykdommer/penis-og-urinror/klamydiainfeksjon-hos-menn/ (hentet den 28.05.2020)