P-stav

P-stav - hva er det, fordeler og ulemper, og rutiner

Både allmennlegene og gynekologene kan hjelpe til med å sette inn og ta ut p-stav. Ved enkelte tilfeller kan p-staven være vanskelig å finne under huden når den skal fjernes, vi henviser da til fjerning hos kirurg på sykehuset.

Hos gynekologen (Oslo)

  • Gynekologene har p-stav på på lager i klinikkene og du kan møte opp uten å medbringe p-staven. Den selges for kostpris (samme pris som apotek)

Hos allmennlegen (Oslo, Bærum, Stavanger, Bergen, Trondheim)

  • Hos Allmennlegene må du medbringe p-staven hvis du skal sette inn en ny. Du må få resept av lege, enten over video eller gjennom selvbetjent resept, for så å medbringe p-staven til konsultasjon.

Book time hos gynekolog

Bestill resept 295,-

Hva er p-stav?

P-stav (Nexplanon) er en stav som settes under huden på innsiden av overarmen og som beskytter mot graviditet. Den inneholder et hormon som heter gestagen og hindrer eggløsning og er det sikreste prevensjonsmiddelet. Staven er ca 4 cm lang og 2 mm bred, bøyelig, myk og knekker ikke. Legen bedøver huden, lager et lite snitt og implanterer staven rett under huden. Prosedyren er vanligvis smertefritt og krever som oftest bare strips, eventuelt et sting.

sanity imagesanity image

Fordeler og ulemper med p-stav

Siden staven ikke inneholder østrogen så øker den ikke risikoen for blant annet blodpropp og hjerte-kar- sykdom. Ulempen er at ikke alle vil få like god blødningskontroll som med p-piller med østrogen. Hvis legen har undersøkt deg og ikke tror at blødningen skyldes en sykdom f.eks. kjønnssykdom så kan løsningen på blødningene være at man i en periode bruker p-piller med østrogen i tillegg til p-staven.

Rutiner med p-stav

Det er viktig å være sikker på at man ikke er gravid før man setter inn en p-stav. Prevensjon skal brukes helt frem til p-staven er satt inn. Hvis du ikke bruker prevensjon fra før, må du bruke kondom de første 7 dagene eller sette den inn dag 5 i menstruasjonssyklusen.

Etter 3 år må p-staven byttes ut, men man kan da sette inn en ny p-stav i samme hull og samtidig som den gamle fjernes.

Ønsker du å starte på eller bytte prevensjon?

  • Bestill konsultasjon i klinikk, over video eller fyll ut vårt digitale skjema
  • Under konsultasjonstimen får du informasjon og veiledning slik at du kan starte på eller bytte til prevensjonen som er rett for deg og din livssituasjon
  • Få resept og hent ut preparatet i ditt nærmeste apotek
sanity imagesanity image

Forfatter: Lege Anne Marte Ladim
Sist oppdatert: 12.07.2022