Solskader og pigmenteringer

Soling er for mange synonymt med sommer og hygge, og kroppen har i utgangspunktet godt av å få litt sol. Men det er relativt lite som skal til før huden begynner å ta skade av solen, særlig hvis man ikke beskytter den. Den største forekomsten av solskader finner man hos personer med lyse hudtoner, som er den hudtonen flertallet av befolkningen i Norge har. Andre typiske og mindre alvorlige solskader kan være eksem, rynker eller pigmentflekker.

Dr.Dropin tilbyr nå laser som behandling av solskader og pigmenteringer. Videre kan du lese mer om bruk av laser og behandlingsforløp.

Bestill laserkonsultasjon

Hva er solskader og pigmenteringer?

Det finnes mange ulike former for solskader, og følgelig er noen former mer alvorlig enn andre. Blant de mest alvorlige konsekvensene av soleksponering kan man trekke fram melanom (føflekkreft), aktinisk keratose (forstadie til kreft) og basalcellekreft (hudkreft). 

Pigmentflekker er områder på huden med mørkere farge enn resten av huden, og er vanligst å få i ansiktet, på hendene og på andre soleksponerte områder. Man skiller gjerne pigmentflekkene inn i leverflekker, postinflammatorisk hyperpigmentering og melasma, men felles for alle er altså at det dannes et lite mørkt området på huden. Som sagt skyldes pigmentflekker ofte soling, men det er verdt å merke seg at andre faktorer også kan spille inn, som for eksempel genetikk, bruk av medikamenter og graviditet.


Hvordan unngå solskader

Det beste du kan gjøre for å unngå solskader, er å være bevisst på når og hvordan du oppholder deg i solen:

 • Unngå å være for lenge i solen av gangen. Dette gjelder særlig om sommeren og midt på dagen, da solen er på sitt sterkeste.
 • Bruk nok solkrem og minimum faktor 30. Smør deg på nytt hver andre time, eller oftere dersom du bader eller svetter mye.
 • Beskytt deg med klær, caps/hatt og solbriller, og opphold deg i skyggen når det er mulig.
 • Unngå å bruke solarium.

Slik kan Dr.Dropin hjelpe deg

Når man allerede har fått en solskade er det lite man kan gjøre selv, og det vil da være nødvendig å få hjelp fra en hudlege for å behandle skaden.

Hvis det er snakk om en føflekk, vil hudlegen først gjennomføre en grundig undersøkelse. Dersom hudlegen ønsker å undersøke føflekken ytterligere vil man ta en prøve av føflekken og sende denne inn til et laboratorium for en enda grundigere undersøkelse. Videre vil usikre eller farlige føflekker fjernes ved hjelp av et lite kirurgisk inngrep. I Dr. Dropin tilbyr vi også en topp moderne scanning med FotoFinder, for å lettere se hvordan føflekkene dine utvikler seg over tid og dermed lettere oppdage unormale hudforandringer. Du kan lese mer om føflekker og FotoFinder her.

Også i tilfeller der det er snakk om en ufarlig pigmentflekk, kan hudlegene våre hjelpe deg med dette. Pigmentflekker kan ofte oppleves som sjenerende og irriterende, og mange ønsker derfor å fjerne disse. Dette gjøres ved hjelp av en effektiv og skånsom laserbehandling, som reduserer eller fjerner pigmentflekken slik at hudtonen jevnes ut. Avhengig av hvor stor pigmentflekken er, vil man normalt trenge mellom 1 og 3 behandlinger.

Bestill time

Før behandlingen

 • Soling og eventuell selvbruningskrem bør unngås i 4 uker før behandlingen.
 • Solkrem og andre stoffer som kan irritere huden bør ikke brukes i dagene før behandlingen.
 • Området som skal behandles bør ikke være dekket av sminke eller fuktighetskrem.
 • Laserbehandling bør unngås dersom man har brukt antibiotika eller andre tilsvarende medikamenter i de siste 12 månedene, eller dersom man er graviditet eller har epilepsi.

Etter behandlingen

Selve behandlingen tar som oftest 20 minutter, og det vil normalt ikke være behov for hvile eller sykemelding i etterkant. Det er riktignok verdt å merke seg at enkelte kan oppleve at huden blir rød og får små hevelser, men som sagt vil det for de fleste være få eller ingen bivirkninger. Ellers er det greit å vite følgende:

 • I de 6 påfølgende ukene etter behandlingen bør man minimum bruke solfaktor 30.
 • Det anbefales å unngå direkte sollys og solarium i ukene etter behandlingen.
 • Hvis man får sår etter behandlingen, bør lege kontaktes.

Fornuftig pris

Forutsigbar og fornuftig pris, uten skjulte kostnader og overraskende tillegg. Inkluderer forbruksmateriell, søknader, resepter m.m.

Kort ventetid

Hos oss får du time raskt, og det er satt av 20 minutter til en konsultasjon som kan gjøres både på video eller i klinikk.

Erfarne spesialister

Hos Dr.Dropin møter du hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser.