Gonoré

Gonoré – Årsaker, symptomer og behandling

Gonorè er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae som lager sykdom i kjønnsorganer, endetarm, hals eller øye. Sykdommen smitter ved ubeskyttet sex. Den kan også smitte fra mor til spedbarn under fødsel. Forekomsten av gonorè i Norge er økende, særlig blant menn som har sex med menn. Gonorè er svært vanlig på verdensbasis og mye av smitten i Norge stammer fra utlandet. Symptomene kan variere og ofte gir den lite eller få symptomer. Derfor sprer bakterien seg lett. Ubehandlet kan gonorè gi infertilitet og er derfor viktig å behandle.

Vi tilbyr nå hjemmetest som kan avdekke både klamydia og gonoré. Bestill hjem og få svar mellom 3-7 virkedager.

Bestill hjemmetest Se ledige timer

Hva er gonorè?

I likhet med klamydia er gonorè definert som kjønnssykdom og forårsakes av en bakterie. Bakterien heter Neisseria gonorrhoaea eller gonokokk. Bakterien angriper de indre cellelagene i urinrøret eller livmorhalsen, og skaper såkalt uretritt og cervicitt. Om bakterien overføres til nyfødt under fødsel kan den gi øyekatarr hos barnet. Om bakterien kommer i kontakt med endetarm eller hals vil den ikke skape farlig sykdom, men personen anses som bærer og behandles på lik linje som de overnevnte.

Ubehandlet gonorè kan føre til bekkeninfeksjoner hos kvinner og senere infertilitet. Ubehandlet gonorè hos menn kan gi bitestikkelbetennelse og senere infertilitet. En sjelden men alvorlig komplikasjon er sepsis, også kjent som blodforgiftning. Dette krever behandling i spesialisthelsetjenesten. Kondom beskytter mot sykdommen.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Symptomer på gonoré

Sykdommen manifesterer seg ulikt hos kvinner og menn. Inkubasjonstiden er 2-7 dager etter smittetidspunkt.


Kvinner:

livmorhalsen blir angrepet hos kvinner og dette gir få eller ingen symptomer. Om sykdommen går ubehandlet over lengre tid kan utfloden endre seg og det tilkomme ubehag fra skjede og mellomblødninger. Noen kvinner kan oppleve svie ved vannlating og hyppigere toalettbesøk. Gonorè kan i noen tilfeller spre seg til livmor og eggledere. Symptomer på dette er nedre magesmerter, mellomblødninger, feber og påvirket allmenntilstand.

Menn:

Da bakterien skaper sykdom i urinrøret vil det oppstå ubehag fra penis ved vannlating. Det kan dryppe utflod fra urinrøråpningen og i noen tilfeller oppstå sår. Ved langvarig sykdom kan bakterien spre seg til bitestikler og gi smerter, varmeøkning i skrotum og hevelser.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Prøvetaking tilbys alle med symptomer og alle som har hatt ubeskyttet sex. Det bør ha gått 14 dager siden antatt smittetidspunkt. PCR er foretrukket prøvemetode og i teknikken vil DNA fra gonokokken påvises. Ulempen er at teknikken ikke gir resistensbestemmelse. Derfor retestes pasienter som får behandling etter to uker, og om retest er positiv vil det tas prøve til dyrkning og resistensbestemmelse.

For test av gonoré tilbyr vi nå hjemmetest som kan avdekke både klamydia og gonoré i underliv, rektum og/eller hals. Du kan også bestille time fysisk til enten lege eller gynekolog for testing.

Bestill hjemmetestLes mer om hjemmetest


Menn:
Urinprøve til PCR er foretrukket alternativ. De første dråpene som kommer ved urinering sendes til analyse. Ved mistanke om smitte i endetarm eller hals tas penselprøve herfra.

Kvinner:
Hos asymptomatiske kvinner tas det penselprøve fra vagina og sendes til PCR. Hos kvinner med symptomer bør prøven tas fra livmorhalsen og dette gjør legen under gynekologisk undersøkelse. Ved mistanke om smitte i endetarm eller hals tas penselprøve direkte herfra og sendes til PCR.

sanity imagesanity image

Behandling av gonoré

Alle med positiv PCR eller partner med påvist gonorè skal behandles. Pasienter med overbevisende symptomer og høy sannsynlighet for gonorè tilbys også behandling før prøvesvar foreligger. Standard behandling er antibiotika som engangsdose. Dette settes som sprøyte i setemuskel.

Etter behandling observeres pasienten i 30 minutter. De aller fleste vil tåle behandlingen godt uten nevneverdig ubehag. Behandling på gonoré er gratis. Du kan velge å få sprøyten satt i offentlige klinikker, eller i en av våre klinikker til fast konsultasjonspris på 695,–

NB: I Bergen, Trondheim og Stavanger, vil pasienter med påvist gonoré henvises til avd. for hud og venerisk sykdom. I Oslo tilbyr Dr.Dropin dyrkningsprøve og behandling i våre klinikker.

Grunnet økende resistens gjøres retesting 2 uker etter behandling for å sjekke om behandlingen var riktig. Pasienter skal ikke ha ubeskyttet sex i denne perioden. Gonorè er meldepliktig til MSIS (meldingssystem for smittsomme sykdommer) og ved en positiv prøve er smitteoppsporing lovpålagt. I samarbeid med lege finner dere en løsning på hvordan partner(e) skal informeres. Partnerbehandling gjøres rutinemessig.

Se ledige timerLes om klamydia
sanity imagesanity image
Kategori:

Min partner har fått påvist gonorè. Hva gjør jeg?

Du bestiller time til lege eller hjemmetest, og vil få behandling.

Hva koster behandlingen for gonorè?

Behandling for gonorè er gratis. Får du behandling hos oss betaler du kun for legekonsultasjon.

Jeg har fått gonorè og ønsker ikke å fortelle det til partner. Kan legen gjøre dette?

Ja, legen som står ansvarlig for din diagnostikk og behandling er lovpålagt å gjøre smitteoppsporing. Om du ikke ønsker å si fra til partner vil din lege gjøre dette.

Er gonorè farlig?

Ja, ubehandlet gonoré kan føre til alvorlige komplikasjoner som nedsatt fertilitet og kroniske smerter, men tidlig oppdagelse og behandling gir gode prognoser.

Kan man ha gonorè og klamydia samtidig?

Ja, og det er ikke uvanlig. Når du testes for gonorè vil du alltid testes for klamydia i tillegg.

Jeg er gravid og har testet positivt på gonorè. Er dette farlig for barnet?

Gravide behandles for gonorè på lik linje som ikke-gravide. Før vannavgang og fødsel er sjansen for å smitte barnet liten. Er mor derimot smittet under fødsel kan dette gi barnet øyekatarr forårsaket gonokokker. Dette må behandles.

Hva skjer når man har gonoré?

Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Symptomer kan variere, men vanlige tegn inkluderer smertefull urinering, unormal utflod fra urinrøret eller skjeden, og i noen tilfeller smerter eller hevelse i testiklene hos menn. Ubehandlet gonoré kan føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert bekkeninfeksjoner hos kvinner, infertilitet hos både menn og kvinner, og spredning av infeksjonen til andre deler av kroppen. Det er viktig å oppsøke medisinsk hjelp for testing og behandling hvis man mistenker gonoré.

Hva er symptomene på gonoré?

Symptomer på gonoré kan omfatte smertefull urinering, unormal utflod fra urinrøret eller skjeden, og i noen tilfeller smerter eller hevelse i testiklene hos menn. Hos kvinner kan symptomer også inkludere smerte i bekkenområdet og unormal vaginal blødning. Det er viktig å huske at mange mennesker med gonoré opplever ingen symptomer, derfor er regelmessig testing viktig, spesielt for de som er seksuelt aktive.

Kan man få gonoré uten samleie?

Ja, det er mulig å få gonoré uten samleie. Gonoré kan overføres gjennom vaginal, oral eller anal sex med en smittet person, samt ved fødsel hvis moren er smittet. Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene, eller via sexleketøy.


Kilder