Eksem

Eksem, også kalt dermatitt, er en fellesbetegnelse for betennelsestilstander som sitter i de to ytterste lagene av huden kalt epidermis (overhuden) og dermis (lærhuden). Disse tilstandene er typisk karakterisert med kløe, rødhet, hevelse i huden, små nupper / byller, flass, sprekker og tørrhet.

Atopisk eksem

Hva er eksem?

Eksem, også kalt dermatitt, er en fellesbetegnelse for betennelsestilstander som sitter i de to ytterste lagene av huden kalt epidermis (overhuden) og dermis (lærhuden). Disse tilstandene er typisk karakterisert med kløe, rødhet, hevelse i huden, små nupper / byller, flass, sprekker og tørrhet.

Det finnes mange typer eksem, som opptrer i alle aldre og kan utløses av et hav av forskjellige faktorer. F.eks. bleiedermatitt utløst av tette og våte bleier hos spedbarn, kontakteksem utløst av at huden kommer i kontakt med noe den ikke tåler eller atopisk eksem som er en arvelig, kronisk hudsykdom

Generelt deler man eksem inn i om den er utløst av en faktor utenfor kroppen (eksogen) eller en faktor inne i kroppen (endogen), og hvordan den ser ut / utarter seg. Ofte er det en kombinasjon av faktorer i kroppen og utenfor som til sammen fører til utviklingen av eksem. Noen eksem typer vet man ikke årsaken til, og disse faller da i gruppen ukjent genese.

Symptomer ved eksem

Symptomene varierer litt utifra hvilken type eksem man har, og alvorlighetsgraden av denne. Generelt ved eksem kan man oppleve rød, irritert hud, kløe, små nupper, byller eller kviser i huden, sår etter kløe og tørr, flassende og sprukket hud.

Eksem utvikler seg fordi betennelsen i huden svekker hudens barriere, hvilket fører til vanntap gjennom huden og det blir vanskeligere for kroppen å beskytte seg mot stoffer som irriterer og fremkaller allergi.

Dette er ofte en kombinasjon av faktorer i kroppen som påvirker hvordan huden er satt sammen, og faktorer i miljøet utenfor kroppen (f eks vann, såpe, parfyme, matvarer, kjemikalier etc) som utløser utviklingen av eksem. Ved en del eksem typer spiller også arv en viktig rolle.

Behandling

Det kan være vanskelig å finne den opprinnelige årsaken som utløste eksemet, og ofte er det mer enn én grunn. En lege vil stille en del spørsmål for å kartlegge hva slags eksem det kan være, og deretter undersøke huden. Dersom det er tydelig hva slags eksem det er, kan man fastslå diagnose og sette i gang med riktig behandling. Av og til kan det være behov for flere tester (f.eks bakterieprøve fra eksemet, blodprøver eller allergitester) eller en vurdering hos hudlege dersom man er i tvil. Noen ganger må man prøve seg litt frem med behandlingen og se hva som hjelper.

Det er viktig at mulige eksemutløsende faktorer fjernes dersom mulig. Dette kan man blant annet gjøre ved å teste seg frem, eller å ta en allergitest. Les mer om hvordan den kan tas her.

Deretter kan man bruke en steroidekrem for å dempe betennelsen i huden. Det finnes forskjellige kremer med ulike styrker, og legen vil vurdere utfra hvor eksemet er på kroppen og hvor hissig det er hvilken krem og styrke som passer deg. Ofte starter man med en sterk krem, og kan deretter trappe ned etterhvert som eksemet blir bedre. I starten smøres de rammede hudområdene 1-2 ganger daglig i flere uker, deretter kan man trappe ned til 2-3 ganger per uke.

Man alltid smøre med en god og fet fuktighetskrem samtidig når man bruker steroidkremer, også i periodene der eksemet er bedre og man ikke har behov for steroidkrem.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg

Legetime 695,-
Milde former for atopisk eksem kan behandles av en allmennlege hos Dr. Dropin.

Book time her.

Hudlege fysisk konsultasjon, video eller bilde (1195,-/995,-/495,-)
Ved mer utbredte plager eller der behandlingen ikke har tilfredsstillende effekt, bør man oppsøke en hudlege. En hudlege kan også hjelpe å ta en allergitest. Les mer om den her.

En hudlege kan hjelpe deg å få riktig behandling både gjennom fysisk møte på klinikk, men også gjennom video eller ved hjelp av vår bildekonsultasjonstjeneste.

Få hjelp av hudlege over bilde 495,- Bestill time til hudlege i klinikk 1195,-
sanity imagesanity image

Book hudlege hos Dr.Dropin

Fornuftig pris

Forutsigbar og fornuftig pris, uten skjulte kostnader og overraskende tillegg.

Inkluderer forbruksmateriell, søknader, resepter m.m.

Uten henvisning

Du booker selv enkelt time via nettsiden eller appen til Dr. Dropin, og behøver ingen henvisning på forhånd.

Hudlege når du trenger det

Hos Dr.Dropin må du ikke vente flere måneder for å få en time til hudlege. Her får du time raskt og det er enkelt å bestille time.

Ofte stilte spørsmål om eksem

Er eksem smittsomt?

  • Nei, eksem er ikke smittsomt. Har man dog en hudinfeksjon som gir utslett kan infeksjonen smitte over ved kontakt med huden (feks vannkopper, brennkopper, skabb)

Er eksem arvelig?

  • Ofte er det arvelig ja, som f eks atopisk dermatitt og psoriasis. Men eksem som bleieutslett eller infeksjonsutløste utslett er ikke arvelige.

Finnes det annen behandling mot eksem enn kremer?

  • Ved noen typer eksem finnes det tablettbehandling, men det gis kun i det mest uttalte tilfellene. Ved de aller fleste eksemer er steroidkremer og en god fuktighetskrem det beste.

Kan eksem påvirkes av hva jeg spiser?

  • Det kan det, noen får f eks eksem om du spiser noe de ikke tåler.

Hva kan jeg selv gjøre for å unngå å få eksem?

  • det er viktig å unngå faktorer som man vet trigger eksemet, f eks matvarer man ikke tåler, dyr man er allergisk mot etc
  • videre lønner det seg å bruke vaskemidler som er milde og allergivennlige, bruke en mild dusjsåpe / olje, ikke dusje eller bade for ofte og smøre med god og fet fuktighetskrem morgen og kveld.
  • om vinteren er det lurt å unngå ull rett på huden da dette også kan trigge eksem.
  • ser du at eksemet er på vei til å blusse opp er det viktig å komme i gang med behandlingen tidlig så du unngår at det blir veldig hissig og vanskeligere å behandle.

Kilder:

Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen

Sist oppdatert: 21.10.2020

Lesetid: ca 3-4 minutter

Nysgjerrig? Last ned appen vår for å komme i gang

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image