Fotodynamisk behandling av hud

Fotodynamisk behandling (PDT) er en lysbehandling for visse former for hudkreft og solskadet hud. Behandlingen er ufarlig, enkel å utføre og gir som regel et meget godt kosmetisk resultat. Behandlingen tilbys av våre hudleger på Dr.Dropin Medisinske senter på Majorstuen.

Bestill time til hudlege

Hvordan virker PDT?

Fotodynamisk behandling fjerner kreftceller og forstadier til kreftceller. Virkestoffet i spesialkremen tas opp utelukkende av de syke cellene, deretter vil det røde lyset fra lampen aktivere stoffet i de uønskede cellene og ødelegge de. Tykke lesjoner vil noen ganger kreve 2 behandlinger.


PDT er en avansert teknikk som er utviklet i Norge. Behandlingen erstatter mer inngripende metoder som kirurgi og frysing og gir et mye bedre kosmetisk resultat med mindre arr.

Når benyttes PDT som behandlingsform?

Ved hudlidelser som overfladiske basalcellekarsinom (BCC), morbus bowen (Mb Bowen) og aktiniske keratoser / solskadet hud med forstadier til hudkreft. Hudlegene hos Dr.Dropin kan diagnostisere nevnte lidelser og gi råd om PDT-behandling.

Behandling hos hudlege

Behandlingen foregår i to etapper utført på samme dag og du bør sette av ca 4 timer totalt.

Første del består av at hudlegen overfladisk skraper hudområdet og legger på en spesialkrem. Området tildekkes deretter med plaster som skal ligge på i minst 3 timer. Kremen gjør de syke cellene i huden følsom for lys. Du kan deretter forlate klinikken i påvente av selve lysbehandlingen. Du bør helst oppholde deg innendørs ved temperaturer over 20 grader.

For andre del kommer du tilbake til klinikken for belysning med lampen 3 timer etter at kremen ble påført. Kremen fjernes og hudområdet belyses med rødt lys. Det beregnes ca 10 minutter pr. område.De fleste synes det gir en brennende og sviende følelse, men håndterer det godt. Ved behov tar man pause fra behandlingen underveis. Øynene beskyttes med briller som klinikken har.

Etter behandlingen

Den sviende og brennende følelsen kan vedvare i noen timer etter behandlingen, men vil avta gradvis. Den første uken må du regne med rødme, hevelse og væsking fra området som er behandlet. Dette går heldigvis raskt tilbake. Eventuelle sårskorper bør få være i fred til de faller av i løpet av den andre til tredje uken. Ny, frisk hud dannes under skorpen.Det er anbefalt kontroll av behandlingsresultatet etter 2-3 måneder. 

Behandlingsområdet bør beskyttes mot sollys det første året. Solkrem med minimum faktor 30 benyttes daglig når man er utendørs.

Gravide og ammende

PDT utføres ikke ved graviditet. Ammende kan utføre behandlingen, men må ha et opphold i amming i 48 timer etter påført behandlingskrem.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Hos Dr. Dropin har du mulighet til å booke time for vurdering av huden din hos hudleger.

Bestill time til hudlege
sanity imagesanity image

Fornuftig pris

Forutsigbar og fornuftig pris, uten skjulte kostnader og overraskende tillegg.

Inkluderer forbruksmateriell, søknader, resepter m.m.

Hudlege når du trenger det

Hos Dr.Dropin må du ikke vente flere måneder for å få en time til hudlege. Her får du time raskt og det er enkelt å bestille time.

Ingen henvisning

Hos Dr.Dropin må du ikke vente flere måneder for å få en time til hudlege. Her får du time raskt og det er enkelt å bestille time