Føflekker og føflekksjekk

Føflekker, også kjent som nevus eller nevi i flertall, er områder på huden med økt pigmentering. Dette skjer enten på grunn av en økning i produksjonen av melanin, pigmentet som gir huden farge, eller en økning i antall pigmentproduserende celler.

Faktisk har alle føflekker, og de fleste av dem er helt ufarlige. Men det er viktig å være oppmerksom på føflekker som endrer seg eller ser annerledes ut enn de andre. I slike tilfeller er det lurt å få dem sjekket av en hudlege eller allmennlege. Det er også viktig å holde øye med eventuelle nye føflekker som dukker opp

Bestill time til hudlege
Fotodynamisk behandling av hud

Når burde du sjekke føflekkene dine?

Opplever du usikkerheter når føflekker danner seg? Se under for en sjekkliste når du burde oppsøke hud- eller allmennlege for en konsultasjon.

  • Du får en ny føflekk
  • En føflekk forandrer form og farge, ved at den
  • Blir større enn før, i tykkelse eller i bredden
  • Endrer form og får ujevne kanter
  • Endrer farge, ofte med brunsvarte partier
  • En føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro

Hvordan foregår en føflekksjekk?

En føflekksjekk hos lege foregår ved at legen vil spørre en del spørsmål rundt føflekken(e). Hvor lenge du har hatt den, om den har endret seg, hvilket endringer du har bemerket deg. Legen vil også spørre om noen i nær familien har hatt føflekkreft og om du har vært utsatt for høy soleksponering.

Deretter vil legen undersøke føflekken og se etter “faretegn”, eller faktorer som kan gi økt risiko for føflekkreft. Disse er: asymmetri, uregelmessig avgrensing, fargeendring, diameter over 6 mm, og utviklingen til føflekken. Undersøkelsen innebærer som regel at legen bruker et dermatoskopi (et forstørrelsesglass med godt lys og linjal) for å vurdere føflekken. I dermatoskopet vil man kunne se små detaljer i føflekken samt måle hvor stor den er.

Bestill time til føflekksjekk
sanity imagesanity image

Føflekkfjerning

De aller fleste allmennleger kan fjerne føflekker, men er man i tvil om diagnosen, føflekker er veldig stor eller sitter på et ugunstig sted (f eks hals, ansikt eller hodebunn) pleier de fleste å henvise videre til en hudlege.

Har man en vanlig føflekk, hvor ingen av risikofaktorene som beskrevet over er tilstede er det ikke nødvendig å fjerne føflekken. Spesielt om den sitter på brystkassen eller magen hos yngre vil man være tilbakeholden med å fjerne den, da det kan danne seg stygt arr i etterkant som kan være sjenerende.

Har man funnet indikasjon for å fjerne en føflekk utføres dette enkelt i lokalbedøvelse, hvor huden rundt føflekken bedøves og legen skjærer bort føflekken ved at en liten bit av huden fjernes. Legen vil forsøke å fjerne mellom 2-5 mm av huden rundt føflekken, i tilfelle det skulle være føflekkreft tilstreber man alltid å få med alle cellene fra føflekken. Såret lukkes så med en tråd, hvor stingene skal sitte i 10-14 dager. De første 3-4 dagene rådes det til å holde såret tørt og unngå mye bevegelse i huden her.

Legen vil sende inn føflekken som ble fjernet til laboratoriet for en analyse, skulle det vise seg å være kreftceller i den avhenger videre forløp av hvor stor den var, om hele føflekken ble fjernet. Legen som fjernet den vil ta kontakt med deg for å informere om videre behandling.

sanity imagesanity image

Markedets mest avanserte føflekksjekk

NYHET: FotoFinder hos Dr.Dropin Hud - Det nyeste innen tidlig detektering av hudkreft

Dr.Dropin har nå gleden av å tilby FotoFinder til alle våre pasienter i Oslo, Bergen og Stavanger. FotoFinder er et av markedets mest avanserte utstyr for å overvåke hud og føflekker. Med fotoFinder-systemet lager vi et digitalt kroppskart over føflekkene dine, slik at vi kan følge utviklingen mellom hver kontroll og tidlig fange opp endringer.

Mistenkelige føflekker blir undersøkt med et video-dermatoskop. Her tar hudlegen forstørrede bilder som tydelig viser mønster og strukturer i føflekken, og vurderer om de bør fjernes eller overvåkes videre.

Les mer om FotoFinder
Iselin tester FotoFinder

Hva er føflekkreft?

Hvordan Dr.Dropin kan hjelpe deg

Hos Dr. Dropin har du mulighet til å booke time for vurdering av føflekker både hos allmennleger og hos hudleger. Begge vil kunne vurdere føflekken du er bekymret for og se om det er indikasjon for å fjerne denne. Skulle det være indikasjon for å fjerne den lar det seg ofte gjøre i samme konsultasjon om det er nok tid til dette.

Allmennlegene hos Dr.Dropin har god erfaring med å fjerne føflekker, og de sender alltid inn føflekken til analyse og følger deg opp videre når svaret foreligger (oftest innen 3-4 uker). Skulle føflekken være stor, sitte et sted på huden som gjør at den er vanskelig å fjerne eller man er usikker på om den bør fjernes kan allmennlegen henvise deg videre til en hudlege.

Du kan også selv enkelt booke en time direkte til hudlege hos Dr.Dropin for vurdering, fjerning og videre behandling.

Bør man sjekke føflekker jevnlig?

Det er viktig å være oppmerksom på føflekker, spesielt når det gjelder mange eller store føflekker. Hyppige sjekker anbefales, for eksempel årlige kontroller eller ved oppdagelse av endringer. Dette er spesielt viktig hvis du har:

Et betydelig antall føflekker, spesielt over 50, som måler mer enn 2 mm i diameter.

Flere store føflekker, med en diameter på over 7 mm, som har ujevn form og varierte farger.

En familiehistorie med føflekkreft, spesielt hvis foreldre eller søsken har vært rammet.

Langvarig soleksponering uten tilstrekkelig UV-beskyttelse, spesielt hvis du har opplevd solbrenthet.

Å være bevisst på disse risikofaktorene og søke medisinsk hjelp ved behov kan bidra til tidlig oppdagelse og behandling av potensielle hudproblemer.

Er det nok å sjekke føflekkene selv eller skal det gjøres hos hudlege?

Selvovervåkning av føflekker er en god praksis for å oppdage eventuelle endringer i tide. Imidlertid, hvis du legger merke til endringer, er det viktig å søke profesjonell hjelp fra en hudlege eller allmennlege for en grundigere vurdering.

Hvilke forandringer / tegn skal jeg reagere på og oppsøke lege for?

Se under for en sjekkliste når du burde oppsøke hud- eller allmennlege for en konsultasjon.

- Du får en ny føflekk

- En føflekk forandrer form og farge, ved at den

- Blir større enn før, i tykkelse eller i bredden

- Endrer form og får ujevne kanter

- Endrer farge, ofte med brunsvarte partier

- En føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro

Er nyoppståtte føflekker farlig?

En ny føflekk er i seg selv ikke farlig. De fleste nye føflekker oppstår tidlig i livet og frem til 25 årsalderen, men de kan også oppstå etter dette. Nye føflekker kommer oftest på hudområder utsatt for sol. Skulle den nye føflekken ha tegn som ujevn farge og form, ha en ujevn overflate, klør, danne seg sår eller blø bør du få den sjekket hos en hudlege eller allmennlege.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å ikke få flere føflekker?

Dessverre kan vi ikke kontrollere hvorvidt vi får flere føflekker eller ikke, da de primært er genetisk betinget og kan også bli påvirket av eksponering for sollys og andre miljømessige faktorer. Imidlertid er det viktig å beskytte huden mot overdreven soleksponering ved å bruke solkrem med høy SPF, unngå solbrenthet, og bruke beskyttende klær og solbriller når du er utendørs i sterkt sollys. Dette kan bidra til å redusere risikoen for utvikling av nye føflekker og andre hudproblemer.

Book hudlege hos Dr.Dropin

Fornuftig pris

Forutsigbar og fornuftig pris, uten skjulte kostnader og overraskende tillegg.

Inkluderer forbruksmateriell, søknader, resepter m.m.

Uten henvisning

Du booker selv enkelt time via nettsiden eller appen til Dr. Dropin, og behøver ingen henvisning på forhånd.

Hudlege når du trenger det

Hos Dr.Dropin må du ikke vente flere måneder for å få en time til hudlege. Her får du time raskt og det er enkelt å bestille time

Kilder:

Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen

Sist oppdatert: 01.05.2024

Lesetid: ca 4-5 minutter