Bekkenleddsmerter under graviditet

Smerter i bekkenledd er en vanlig konsekvens av graviditet. Dette kan gjøre svangerskapet svært smertefullt og hindre deg i å bedrive de aktivitetene du vil. Derfor er det viktig med god og riktig behandling.

I Dr.Dropin har vi dyktige fysioterapeuter og kiropraktorer med kompetansen til å kunne hjelpe deg få et bedre svangerskap og unngå varige mén.

Se ledige timer

Hva er bekkenleddsmerter?

Omtrent en av fem gravide får bekkenleddsmerter i Norge hvert år. Smertene kan komme både tidlig og sent i svangerskapet. De er ofte lokalisert til de to bekkenleddene på baksiden av bekkenet, men kan også være foran ved symfysen (skambeinet). Smerten kan stråle til sete og bakside av lår. Gå, sitte og stå over tid, stillingsendring, framoverbøying og løfting er ofte smertefullt.

Les mer om kvinnehelse

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe?

Skulle du ha smerter som kommer og går lenge etter fødsel bør du legge opp et behandlingsforløp enten med en lege, fysioterapeut, manuellterapeut eller kiropraktor med god kompetanse på bekkenleddsmerter. Forskning har vist at individuell veiledning og behandling kan hjelpe deg til å bli bra raskere.

Vi legger gjerne opp et behandlingsløp med deg hos en av våre fysioterapeuter eller kiropraktorer. Bestill en time når det måtte passe deg, eller kontakt oss dersom du skulle ha noen spørsmål.

sanity imagesanity image

Årsaker og råd til bekkenleddsmerter

Årsaken til bekkenleddsmerter er ukjent, men forskere tror at smerten kan komme av en hormonell prosess som gjør at leddbåndene blir mer tøyelige og bekkenleddet blir mer fleksibelt. Bekkenleddsmerter er ikke et hinder for en naturlig fødsel. Hver fjerde kvinne fortsetter å ha betydelig smerte også etter fødsel.

Råd til den gravide med bekkenleddsmerter:

  • Hold deg aktiv innen egen smertegrense. Smertene skal ikke øke under aktiviteten.
  • Tenk over holdningen. Stå med tyngden midt på foten og unngå for stor svai i ryggen.
  • Ved turgåing- Gå heller flere kortere turer enn én lang tur. Gå med sko med god demping på mykt underlag. Prøv å bruk forfoten til å sparke fra når du går,
  • Gode hvilestillinger er viktige- prøv å ligge på siden med en pute mellom knærne
  • Svømming og gravidyoga er aktiviteter som er skånsomme for bekkenleddet.
  • Bekkenbelte kan gi smertereduksjon (velg elastisk)
  • Ha beina samlet når du snur deg i sengen eller skal ut og inn av bil
  • For noen kan det være nødvendig å få løsnet på muskulatur og leddstrukturer som er stramme.
Våre klinikkerVåre klinikker
Våre klinikker