Prolaps i ryggen

Skiveprolaps i ryggen skyldes en skade på mellomvirvelskiven mellom to ryggvirvler. Tilstanden kan være svært smertefull og fører ofte til kortvarig funksjonsnedsettelse. Dersom prolapset presser mot en nerverot oppstår ofte utstrålende smerter fra området der prolapset sitter.

I Dr.Dropin har vi dyktige behandlere som kan undersøke dine ryggplager, samt hjelpe deg med å få riktig behandling.

Se ledige timer

Symptomer på ryggprolaps

Ofte kan man oppleve følgende symptomer ved et prolaps i ryggen:

 • Smerte i korsryggen
 • Utstrålende smerte i beina
 • Nummenhet/prikking/nedsatt følelse i beinet
 • Krafttap i armer eller ben/foten kan forekomme

Noen ganger er tilstanden mer alvorlig. Dersom du får følgende symptomer skal du oppsøke legehjelp så raskt som mulig.

 • Lekasje for urin eller avføring eller problemer med å tømme blæra
 • Bortfall av følelsen i skrittet og innsiden av lårene.
 • Nedsatt kraft i begge bein

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Behandling og prognose

Behandling av ryggprolaps involverer ofte forskjellige tilnærminger for å oppnå spesifikke behandlingsmål. Fysioterapeuter og kiropraktorer kan spille en viktig rolle i å hjelpe pasienter med å håndtere disse plagene. Her er noen vanlige behandlingstiltak:

 • Smertelindring: Gjennom manuelle teknikker som leddjusteringer, massasje og triggerpunktterapi kan smertene i korsryggen reduseres.
 • Økt bevegelighet: Gjennom leddjusteringer, bløtvevsbehandling og spesifikke tøyningsøvelser kan vi bedre ryggens bevegelighet og fleksibilitet.
 • Styrketrening: Gradvis introduksjon av styrkeøvelser for ryggmuskulaturen kan forbedre muskelstyrken og støtte ryggens funksjon.
 • Funksjonell rehabilitering: Målet er å hjelpe pasientene med å gradvis vende tilbake til daglige aktiviteter, arbeid og trening, med fokus på å gjenopprette optimal ryggfunksjon.
 • Operasjon: I noen tilfeller kreves operativ behandling for å redusere trykket mot nerven som har kommet i klem.

Det er viktig å forstå at behandlingen for korsryggsmerter bør tilpasses individuelle behov og kan variere fra person til person. En grundig evaluering og tett samarbeid med en erfaren fysioterapeut eller kiropraktor er avgjørende for å utvikle en effektiv behandlingsplan som passer for den enkelte.

Se ledige timer

Når bør du oppsøke en behandler?

Dersom du kjenner deg igjen i symptomene ovenfor og opplever noen av følgende problemer anbefaler vi deg å oppsøke profesjonell veiledning:

 • Smerter eller nedsatt bevegelighet som har vedvart mer enn en uke uten bedring.
 • Kraftige symptomer som du trenger hjelp til å redusere fort.
 • Symptomer som gjør deg bekymret eller som du tror kan skyldes mer alvorlige plager.

Husk at tidlig hjelp fra en terapeut kan redusere varigheten av plagene og bidra til at du når et best mulig resultat. Og du trenger aldri å bekymre deg for at plagene dine er for "små", vi tar alle på type plager på alvor.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Vi hjelper deg å finne riktig behandler

Våre terapeuter har ulik spesialkompetanse.

Prøv vår veileder og få en umiddelbar anbefaling om hvilken behandler som best kan undersøke din rygg og hjelpe deg med riktig behandling.

Start veileder

Bruk din helseforsikring hos oss

Vi har avtale med alle de største forsikringsselskapene. Har du ryggsmerter eller andre plager kan du bruke behandlingsforsikringen din hos oss.

Les mer om hvordan du bruker din forsikring
sanity imagesanity image

Hva kan du gjøre selv?

Selv om behandling for ryggprolaps vanligvis innebærer profesjonell veiledning og terapi, finnes det en rekke tiltak du selv kan gjøre for å lindre symptomer og forbedre tilstanden i korsryggen:

 • Følg anbefalte øvelser: Dersom du har mottatt hjemmeøvelser fra terapeuten din, er det viktig å gjennomføre dem regelmessig.
 • Hold deg aktiv: Rolig aktiviteter som å gå på tur (gjerne i ulent terreng) kan fremskynde bedring og redusere smerter.
 • Smertelindring: Smertene kan av og til reduseres ved å bruke en ispose, varmepakning (eller en varm dusj) eller ved å utføre skånsomme bevegelser.
 • Medikamenter: Bruk reseptfrie smertestillende legemidler slik det er angitt av en lege.
 • Ergonomi: Tilpass arbeidsplassen din for å finne en arbeidsstilling som gir mindre smerte og ubehag. Forsøk å senke eller heve pulten. Det kan også være lurt å forsøke å veksle mellom sittende og stående arbeid.
 • Juster aktivitetene: Unngå aktiviteter som fører til langvarig forverring av ryggsmertene (mer enn 12 timer).
 • Kommuniser med terapeuten din: Oppretthold en åpen dialog med terapeuten din, slik at behandlingsplanen kan tilpasses eventuelle endringer du opplever.

Dersom du ennå ikke har fått problemet undersøkt eller har falt av behandlingsplanen, er det anbefalt å kontakte helsepersonell for videre veiledning.

Se ledige timer

Vanlige spørsmål om ryggprolaps

Hva er en ryggprolaps?

En ryggprolaps oppstår når den myke vevsdelen (kjernen) inne i mellomvirvelskiven (skiven mellom to ryggvirvler) blir presset ut gjennom det ytre laget i skiven. Dette kan føre til smerte, nummenhet eller svakhet i de omkringliggende områdene.

Hva er årsakene til en ryggprolaps?

De vanligste årsakene til en ryggprolaps inkluderer aldring, skader, slitasje og belastning. Det er også genetiske faktorer som kan spille en rolle.

Hva er symptomene på en ryggprolaps?

Symptomer kan variere, men vanlige tegn på en ryggprolaps inkluderer smerter, nummenhet, prikking eller svakhet i det berørte området. Hvis prolapset trykker på en nerve, kan det også forårsake strålingssmerter ned i armene eller beina.

Hvordan diagnostiseres en ryggprolaps?

En ryggprolaps diagnostiseres vanligvis gjennom en kombinasjon av en medisinsk historie, fysisk undersøkelse og bildeundersøkelser som røntgen, MR eller CT-skanning.

Hva er behandlingsalternativene for en ryggprolaps?

Behandlingsalternativene kan inkludere hvile, fysioterapi, kiropraktikk, medikamenter for smertelindring, injeksjoner, og i noen tilfeller, kirurgi for å fjerne den hernierte delen av disken.

Hvor lang tid tar det å komme seg fra en ryggprolaps?

Tiden det tar å komme seg fra en ryggprolaps varierer avhengig av alvorlighetsgraden, behandlingsmetoden og individuelle faktorer. Noen pasienter opplever betydelig bedring i løpet av uker til måneder, mens andre kan trenge lengre tid. Det er viktig å følge råd fra helsepersonell og terapeuter for en vellykket tilheling.