Bakteriell vaginose

Hva er bakteriell vaginose? Årsaker, symptomer og behandling (2022)

Bakteriell vaginose er en vanlig tilstand hos kvinner og kommer av mange ulike årsaker. De vanligste symptomene er grålig utflod med fiskeaktig lukt. For noen kan bakteriell vaginose gå over av seg selv, men det kan også behandles dersom det ikke gjør det. Det finnes gode behandlingsmetoder som du kan lese om under.

I denne artikkelen vil du få informasjon om hvordan en legeundersøkelse foregår, hvem som burde behandles, årsaker og symptomer. Nederst finner du også ofte stilte spørsmål om bakteriell vaginose. Har du hatt bakteriell vaginose før og kjenner igjen symptomene, kan du enkelt få behandling gjennom digitalt skjema.

Selvbetjent behandlig 295,–

Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose, også kalt skjedekatarr, er en tilstand karakterisert ved økt utflod fra underlivet med en vond, ubehagelig lukt. Dette er den vanligste årsaken til økt utflod hos kvinner i den fertile alder, og rammer rundt 10-30% av disse kvinnene.

Skjedekatarr er ikke regnet som en seksuelt overførbar sykdom, men skyldes en ubalanse i det normale bakteriefloraen i skjeden. Normalt er skjeden dominert av melkesyrebakterier, men ved bakteriell vaginose er bakteriefloraen endret slik at det er andre typer bakterier fra normalfloraen som dominerer.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Legetime 695,–
Legen vil undersøke og bekrefte om du har bakteriell vaginose. Dersom dette er tilfelle, vil du få resept på behandling som du henter ut på apotek. Alle våre leger får god kompetanse fra erfarne spesialister innen kvinnehelse gjennom vårt interne opplæringsprogram.

Selvbetjent behandling 295,–
Har du hatt bakteriell vaginose før og kjenner igjen symptomene, kan du enkelt få hjelp og behandling gjennom digitalt helseskjema. En av våre dyktige leger vil behandle forespørselen din innen kort tid, og ved indikasjon på bakteriell vaginose vil du få behandling som du henter ut på apotek.

Gynekologtime 1195,–
Ønsker du en gynekologtime inkluderer denne konsultasjon, veiledning, undersøkelse med 2D ultralyd, prøver, sjekk av ytre kjønnsorganer, skjeden og livmorhalsen. Ved ultralyd kan man fremstille livmor og eggstokker, se etter muskelknuter, svulster, hormonpåvirkning og eggposer.
Hvis nødvendig sjekker gynekologen også for kjønnssykdommer, tar celleprøve og rekvirerer blodprøver. Velger du gynekologtime får du en full sjekk og du kan velge hvem du ønsker å gå til.

Les mer om våre gynekologer her
sanity imagesanity image

Årsaker til bakteriell vaginose

Årsaker til bakteriell vaginose er blant annet

 • Hyppig seksuell aktivitet (dog er også tilstanden til stede hos ikke seksuelt aktive kvinner)
 • Partnerskifte
 • Risiko for infeksjon ser ut til å øke rundt menstruasjons tiden
 • Klamydiainfeksjon gir også økt risiko for skjedekatarr, grunnet endret miljø i skjeden

  Bruk av hormonelle prevensjonsmidler ser ut til å redusere forekomsten av bakteriell vaginose.

Symptomer ved bakteriell vaginose

Dette er blant de vanligste symptomene ved bakteriell vaginose

 • Økt mengde utflod fra skjeden, tyntflytende med hvit-grålig farge.
 • Utfloden har en ubehagelig, fiskeaktig lukt.
 • Symptomene er ofte mest uttalt etter samleie eller under menstruasjon.
 • Rundt 50% av kvinnene er uten symptomer.

Hvordan undersøker legen bakteriell vaginose?

Sykehistorien og symptomene kvinnen beskriver gir ofte en god indikasjon på at det er bakteriell vaginose det dreier seg om. Legen vil gjøre en undersøkelse av underlivet hvor man typisk kan se en klebrig, hvit-grålig utflod. Det taes en penselprøve av utfloden som testes for syre verdien (den er høy, over 4.5), man tilsetter et stoff som utløser den karakteristiske fiskeaktige lukten (“snifftest”), og under mikroskopet kan man se bakterieceller typisk for denne tilstanden.

sanity imagesanity image

Bør jeg behandle bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose er ikke farlig, og går ofte over av seg selv, men det er ikke uvanlig at det kommer tilbake igjen. Hvor lenge det varer uten behandling er individuelt og varierer veldig, noen har det til og fra over en lang tid, hos andre går det over innen en ukes tid. Mange ønsker behandling for at det skal gå fortere over. Det er anbefalt å behandles hvis man planlegger å bli gravid eller er gravid. Er du ikke gravid så er det ikke farlig og man trenger ikke å behandle hvis man ikke er plaget. Kvinnelig partner bør også behandles, men mannlig partner trenger ikke behandles.

Bakteriell vaginose under graviditet kan gi en økt risiko for spontanabort, for tidlig vannavgang, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt, samt infeksjoner i livmorhulen etter fødsel. Tilstanden gir også økt risiko for infeksjon ved vaginale operative inngrep. Derfor rådes det til at gravide med bakteriell vaginose bør behandles, og man gir også behandling før gynekologiske inngrep.

Alle helsetjenester

 • Utredning og behandling
 • Sykemelding​
 • Henvisninger

Kort ventetid

 • Enkel bestilling
 • Lange åpningstider
 • Klinikk eller videosamtale

Hvordan behandles bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose behandles med antibiotika enten som tabletter som svelges, tabletter i skjeden eller vaginal krem /gel. Dette er reseptbelagte medikamenter som du får hos behandlende lege. Behandlingen varer fra 3 til 7 dager og koster fra 70 til 230 NOK, avhengig av hvilke preparater som velges. Tabletter og krem / gel virker like godt, men krem /gel gir ofte mindre bivirkninger. Tabletter du svelger kan gi metallsmak i munnen, lett mageknipe og kvalme, samt soppinfeksjon i underlivet. Stikkpille /krem /gel kan gjøre slimhinnen i underlivet litt sår, og noen får soppinfeksjon i underlivet. Ved tablettbehandling som svelges er det viktig å ikke innta alkohol 24 timer etter siste tablett, da tabletten øker effekten av alkohol.

Noen får infeksjonen igjen, og det kan da være behov for en kur til. Det er ikke farlig med flere kurer etter hverandre.

sanity imagesanity image

Hvordan forebygge bakteriell vaginose?

 • Kondom kan brukes i en periode da man tror at sæden til partneren kan gi en ubalanse i skjeden. Forsøk å bruke latexfri kondom.
 • Det er viktig å ikke vaske bort melkesyrebakteriene i skjeden med overdreven vasking, det kan bare forverre plagene. Det anbefales at man ved dusjing unngår å spyle vann inn i skjeden og at man ikke bruker såpe (inkludert intimsåpe) på underlivet. Dusjstrålen skal alltid peke nedover, og gjerne vaske med kun vann. Blir huden tørr og sår kan man bruke en mild intimolje uten parfyme. En vask om dagen er nok, ikke hyppigere.
 • Det kan hjelpe å bruke melkesyretabletter (stikkpiller) kjøpt reseptfritt på apoteket for å stabilisere den naturlige bakteriefloraen i skjeden.

Ofte stilte spørsmål om bakteriell vaginose

Er bakteriell vaginose smittsomt?

Nei, det er ikke en smittsom sykdom og regnes ikke som en kjønnssykdom.

Må jeg til legen?

Ikke nødvendigvis, har du milde symptomer og ikke er gravid går det fint å se om det går over av seg selv. Er du gravid eller planlegger å blir gravid er det derimot viktig å oppsøke lege for behandling.

Må jeg til lege for å bekrefte tilstanden?

Ja, for å stille en sikker diagnose må legen gjøre en undersøkelse av underlivet og ta en penselprøve. Prøven gjør ikke vondt.

Gjør det vondt å behandle?

Nei, det gjør ikke vondt. Men lokalbehandling (stikkpille eller krem / gel) kan gi lokal irritasjon av slimhinnene og gjøre at du føler deg litt sår. Tabletter du svelger kan gi lett mageknipe og litt kvalme i enkelte tilfeller.

Mer informasjon om kvinnehelse

AbortBrystkreftCelleprøveGynekologiHPV-vaksineEndometrioseNIPTPolycystisk ovariesyndrom (PCOS)PrevensjonUltralydUrinveisinfeksjon (UVI)

Forfatter: Lege Anne Marte Ladim
Sist oppdatert: 21.06.2022

Kilder