Delte magemuskler

Delte magemuskler eller diastase er en naturlig del av det å være gravid. For at magen skal kunne vokse må musklene trekkes fra hverandre (bindevevet mellom magemusklene strekker seg) for å gi plass til babyen som vokser i magen. For de aller fleste trekker musklene og bindevevet seg samme igjen etter fødsel. I noen tilfeller går ikke musklene helt sammen igjen etter fødsel.

Bestill time

Hva er delte magemuskler?

Delte magemuskler (også kjent som diastasis recti) er en tilstand der muskelvevet i rectus abdominis, eller "six-pack muskelen," sprer seg på grunn av økt intra-abdominal trykk. Dette kan skje under graviditet, etter fødsel, eller som et resultat av overvekt eller øvelser som plager magen.

Delte magemuskler kan føre til et utseende av et "buet" utseende i magen, og kan også føre til smerter i ryggen og nedre delen av magen. For gravide kan dette også føre til problemer med å holde kontroll over bekkenet, noe som kan føre til inkontinens eller problemer med å kontrollere tarm- og blærefunksjonen. I tillegg kan det føre til problemer med å bære og ta vare på barnet, og kan også føre til problemer med å få en normal fødsel. Det er viktig å få behandling for delte magemuskler under graviditeten for å unngå komplikasjoner under fødselen.

Delte magemuskler Martine

Symptomer

Det kan forekomme ulike symptomer ved delte magemuskler. Det kan synes ved at det danner seg et mellomrom mellom de loddrette magemusklene eller at det buler ut nedover langs midten av magen. Delte magemuskler kan også føre til lavere selvfølelse og nedsatt livskvalitet. Noen vil kunne oppleve andre symptomer, eksempelvis:

  • Smerte og ubehag i mage
  • Ustabilitet i bekkenet
  • Smerter i korsryggen
  • Mangel på kontakt med kjernemuskulatur
  • Forstoppelse og urinlekkasje

Behandling

Den nyeste forskningen kan fortelle at det er viktig å trene alle lagene med magemuskler, både under og etter graviditet. Det er en myte at du ikke kan trene sit-ups og andre liknende øvelser - så fremt det føles greit.

En fysioterapeut kan hjelpe deg med å få kontakt med kjernemuskulaturen og skreddersy et behandlingsopplegg for å styrke alle lagene i muskulaturen for å redusere symptomene. I noen, men få, tilfeller av diastase vil ikke trening få bukt med problemet. I slike tilfeller vil fysioterapeuten kunne henvise til kirurgi.

Bestill time

Selvtest av magen

Fire uker etter fødselen er det på tide med en selvtest av magemusklene. Dette er viktig for at du skal kunne tilpasse treningen til ditt nivå. Forta gjerne en ny sjekk om en måned tid, resultatet kan da være helt annerledes.

1. Ligg på ryggen med bøyde knær og fotsålene hvilende mot gulvet

2. Finn midtlinjen langs nedover magen (en linje som går fra mellom brystene, via navlen og helt ned til fremre bekkenledd - symfysen)

3. Plasser to fingre ved siden av hverandre, ca to fingerbredder over navlen.

4. Løft Hodet med haken mot brystet som når du tar sit-ups.

Hvor stor avstand er det mellom de rette magemusklene? Mål avstand i dette mellomrommet med fingrene. Får du plass til en til to fingerbredder er det normalt.

Du skal også undersøke hvor dypt du klarer å presse fingrene ned i dette mellomrommet. Uansett hvordan din mammamage er nå vil det være viktig med gradvis opptrening.

Du kan trene magen som normalt, men husk å starte rolig
Bredde: To fingerbredder eller mindre
Dybde: Mindre enn tre ca

Du bør trene dype magemuskler ekstra godt i starten
Bredde: To fingerbredder eller mindre
Dybde: Mer enn tre cm

Unngå de tyngre øvelsene som medfører at magen ikke tåler trykket innenfra.
Bredde: 2 1/2 fingerbredder eller mer
Dybde: Mindre enn tre cm

Unngå de tyngre øvelsene som medfører at magen ikke tåler trykket innenfra. Bruk ekstra god tid på de viktigste magemusklene.
Bredde: 2 1/2 fingerbredder eller mer
Dybde: Mer enn tre cm

Se her for gode kjerneøvelser

sanity imagesanity image

Fysioterapeut Martine

Martine har lang erfaring med plager i rygg, hofte og bekken hos både kvinner og menn. Hun har spesialkompetanse på kvinnehelse og langvarig smerte, samt trening under og etter graviditet. Martine undersøker funksjon i bekkenbunn hos kvinner etter svangerskap, og ved dysfunksjon og smerter i underlivet (bl.a inkontinensproblematikk, underlivsprolaps /fremfall, vulvodyni, vaginisme). Martine har også kompetanse på idrettsmedisin og tilbyr behandling av akutte og langvarige muskel- og skjelettplager. Hun er opptatt av å se hele mennesket, og gi gode hverdagsråd til hvordan du kan mestre dine plager.

Martine har særlig interesse for:
Rygg | Hofte | Lyske | Bekken | Kvinnehelse | Gravide | Underlivsplager | Vaginisme | Vulvodyni | Endometriose | Inkontinensproblematikk

Tilleggstjenester som Martine tilbyr:
Trykkbølgebehandling
✓ Manometer – trykkmåler for undersøkelse av styrke og utholdenhet i bekkenbunn

Hvor kan du bestille time hos Martine?
📍 Oscars gate
📱 Videokonsulasjon | Ios | Android

Bestill time hos Martine her
sanity imagesanity image

Dr.Dropin Fysikalske gir deg tryggheten du trenger gjennom hele graviditeten

sanity imagesanity image