Knesmerter

Årsaken til at en får vondt i kneet er mange. Knesmerter kan komme akutt etter en skade, gradvis som følge av overbelastning, eller tilsynelatende ut av ingenting. Mange erfarer knesmerter etter en har trappet opp løpingen igjen etter vinteren. Løpingen kan ha gått fint i flere uker før det sier stopp, da i form av smerter i kneet under eller etter aktivitet.

I Dr.Dropin har vi dyktige behandlere som kan undersøke dine knesmerter, samt å hjelpe deg med å få riktig behandling.

Se ledige timer

Symptomer

Smertene kan være vanskelig å beskrive ved en overbelastning. Karakteren av smertene som erfares kan bidra til å identifisere spesifikke strukturer som er påvirket.

  • Vondt i kneet i flere timer etter aktivitet indikerer at det er vel mye belastning for kneet på dette tidspunktet.
  • Smerter på utsiden av kne kan indikere et såkalt «Runners knee» hvor et senevev eller strukturer under kneet er påvirket.
  • Smerter i selve knespalten kan indikere skade eller irritasjon innad i selve kneleddet, dette gjelder da blant annet menisk og artrose.
  • Smerter i fremside kne, langs senen til kneskålen kan være tegn på en tendinopati i patellarsenen, ofte kalt for «jumpers knee».

Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg
sanity imagesanity image

Undersøkelse

En fysioterapeut vil ta utgangspunkt i sykehistorien og sammen med en klinisk undersøkelse se på hvilke strukturer som er påvirket og ut ifra dette finne en diagnose. Ved usikkerhet kan en kiropraktor rekvirere til bildediagnostikk.

Behandling

Mange av behandlingene for knesmerte baserer seg rundt smertelindring, belastningstilpasning, øvelsesbehandling, løpsteknikk og trykkbølge. Avhengig av selve problemet vil en få utviklet en individuell plan basert på en persons erfaring og aktivitetsnivå. Ofte vil behandlingen ta utgangspunkt i funksjon og hvordan hofter, knær og ankler fungerer sammen i de oppgavene en erfarer smerter i.

Prognose

Avhengig av årsak er det store individuelle forskjeller, men etter en overbelastning uten strukturelle skader forventer en å se mye bedring første ukene. Samtidig anbefaler en tilpasset trening i 12 uker for å unngå tilbakefall.

sanity imagesanity image

Når bør du oppsøke kiropraktor eller fysioterapeut?

Ved erfarte knesmerter kan det være gunstig å oppsøke fysioterapeut tidlig i forløpet, rundt 1-2 uker etter det aktuelle. Erfarer du samtidig hevelse, låsninger eller varme i kneet etter belastning kan det være lurt å kontakte helsepersonell for å få undersøkt nærmere og vurdere behov for bildediagnostikk.

Hva kan Dr.Dropin hjelpe med?

Hos Dr.Dropin Fysikalske finner du erfarne og dyktige fysioterapeuter og kiropraktorer som kan hjelpe deg med dine knesmerter. Vi får undersøkt kneet grundig og startet med en relevant behandling for deg.

Hva kan man gjøre selv?

Avlaste eller dosere ned, identifisere hva som provoserer smertene mest, tilpasse de smertefulle aktivitetene så en får avlastet, men unngår å bli inaktiv.

Våre klinikkerVåre klinikker
Våre klinikker