Krystallsyke

Krystallsyke, også kjent som BPPV, rammer rundt 80 000 nordmenn årlig. Denne tilstanden påvirker balanseorganet i det indre øret, forårsaker svimmelhet og en følelse av romspinning. Løse krystaller i balanseorganet forstyrrer normal funksjon. Tilstanden er vanligvis ikke farlig, men kan være svært plagsom. Ved akutt svimmelhet er det viktig å konsultere en lege for å utelukke andre årsaker, spesielt hvis det oppstår andre symptomer som feber, dobbeltsyn eller talevansker.

Hos Dr.Dropin har vi erfarne behandlere som kan diagnostisere og behandle krystallsyke for å gi deg lindring.

Se ledige timer

Symptomer på krystallsyke

Dersom du har krystallsyke, kan du oppleve ett eller flere av følgende symptomer:

  • Intense episoder med svimmelhet, ofte utløst av endringer i hodets stilling
  • Følelsen av at omgivelsene spinner eller roterer
  • Kvalme eller oppkast i forbindelse med svimmelhet
  • Nystagmus, som er ufrivillige, rykkende øyebevegelser
  • Svimmelhet som varer i kort tid, vanligvis under ett minutt

Krystallsyke kan være en ubehagelig tilstand, men den er vanligvis ikke farlig. Det er viktig å søke profesjonell veiledning for riktig diagnose og behandling hvis du opplever disse symptomene.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Undersøkelsen

Undersøkelse for å bekrefte krystallsyke involverer spesifikke hodemanøvrer for å provosere kortvarig svimmelhet, samtidig som nystagmus (ufrivillige øyebevegelser) observeres. Dette bidrar til å identifisere problemets plassering i balanseorganet. Tester utføres også for å utelukke andre årsaker til svimmelhet, som slag eller virusinfeksjoner i balansenerven.

Behandling av krystallsyke

Krystallsyke forbedres vanligvis naturlig i løpet av rundt 3 uker, men behandling kan raskt lindre symptomene. Terapi for krystallsyke involverer spesifikke hodebevegelser, som Epleys manøver, som har som mål å returnere løse krystaller til balanseorganets sentrum. Vellykkede manøvrer gir umiddelbar symptomlindring, og noen kan trenge flere økter. Noen pasienter kan også utføre disse manøvrene hjemme med veiledning.

Se ledige timer

Når bør du oppsøke en behandler?

Om du erfarer akutt svimmelhet er det best å kontakte legen først. Men har du fått utelukket mer alvorlige årsaker til svimmelheten og fått diagnosen krystallsyke eller BPPV, så er det anbefalt å kontakte en terapeut som kan hjelpe deg med behandlingen og få deg tilbake til en normal hverdag.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Ønsker du veiledning om hva som er riktig behandling for deg?

Telefonveiledning: Ring 24 07 70 14

Autorisert helsepersonell er klare til å svare på dine spørsmål. Vi besvarer telefonen innen 30 sekunder. Helt kostnadsfritt for deg.

Online veileder

Svar på noen enkle spørsmål og få en umiddelbar anbefaling om hvilken behandler som best kan gi du deg hjelper du trenger.

Bruk din helseforsikring hos oss

Vi har avtale med alle de største forsikringsselskapene. Har du krystallsyke eller andre plager kan du bruke behandlingsforsikringen din hos oss.

Les mer om hvordan du bruker din forsikring
sanity imagesanity image

Hva kan du gjøre selv?

Oppsøk lege ved første svimmelhetsanfall. Har du fått påvist krystallsyke er det mulig å utføre reposisjoneringsmanøvrene hjemme, men det kan være utfordrende på grunn av intensiteten av svimmelheten. Svimmelheten i seg selv er ufarlig, men kan være veldig ubehagelig.

Se ledige timer

Vanlige spørsmål om krystallsyke

Hva er symptomer på krystallsyke?

Typiske symptomer på krystallsyke inkluderer kraftige episoder med svimmelhet, følelse av at omgivelsene spinner eller roterer (vertigo), kvalme eller oppkast i forbindelse med svimmelhet, nystagmus (ufrivillige, rykkende øyebevegelser), og kortvarig svimmelhet som vanligvis varer mindre enn ett minutt.

Hva er det som utløser krystallsyke?

Krystallsyke utløses ofte av plutselige endringer i hodets stilling, for eksempel når du snur deg i sengen, reiser deg raskt, eller bøyer deg fremover. Dette kan forstyrre de løse krystallene i balanseorganet og føre til symptomer.

Hvor lenge er det vanlig å ha krystallsyken?

Hos de fleste vil krystallsyken bedres av seg selv etter rundt 3 uker, men med riktig behandling kan symptomene forsvinne mye tidligere.

Hva skal man gjøre når man har krystallsyken?

Ved første svimmelhetsanfall bør du kontakte en lege for å utelukke andre årsaker til svimmelhet. Hvis du får diagnosen krystallsyke, kan du søke hjelp fra en terapeut som kan veilede deg gjennom reposisjoneringsmanøvre for å lindre symptomene. Disse manøvrene kan også utføres hjemme etter veiledning.