Prøver

Prøver, hurtigtester og blodprøver

Vi kan ta de fleste hurtigtester og blodprøver. Vi kan også utføre underlivsprøver, teste urin og avføring. Hvilke prøver som tas, vil avhenge av hvilke symptomer du har. Dette tilpasser legen under besøket ditt hos oss. Les mer om noen av prøvene vi tar under, og hvorfor vi tar de under. Husk at du kan alltids ta kontakt med oss om det er en spesifikk prøve du ønsker å ta, så kan vi svare deg om dette er noe vi har mulighet til å teste.

Mer om hurtigtester og prøver

Noen av hurtigtestene og prøvene er blant annet:

CRP - hurtigtest
CRP er et protein som kroppen produserer når vi har en betennelse. Dette kan komme av bakterielle eller virale infeksjoner, men også vet autoimmune sykdommer, sår og kutt. Derfor måler vi mengden CRP i blodet for å finne ut mer om hva som kan feile pasienten. CRP er ofte forhøyet i større grad ved bakterielle infeksjoner. Dermed kan CRP ofte brukes til å undersøke om en lungebetennelse for eksempel er forårsaket av bakterier eller virus. Ulempen med CRP-testen er at kroppen bruker tid på å produsere dette proteinet og derfor kan CRP-testen vise nivåer som er forsinket i forhold til hvordan pasienten egentlig føler seg. CRP-nivåen viser hvordan kroppen hadde det for opptil 48timer siden, og ikke her og nå. Dette er viktig å være obs på. Normale verdier hos friske personer ligger på under 5mg/l.

Hemoglobin - hurtigtest
Hemoglobinnivåer viser hemoglobinkonsentrasjonen i blodet. Hemoglobin er den delen av de røde blodcellene våre som bærer med seg oksygen. Lave hemoglobinkonsentrasjoner kan derfor være forårsaket av både lav mengde røde blodceller eller hemoglobin. Verdien vil uansett si noe om hvilken grad kroppens celler får normal mengde med oksygen. Hemoglobin tas ved nesten alle generelle besøk hos lege, og/eller ved mistanke om anemi blant annet. Normalverdier for kvinner over 14 er 11,7-15,3 og for menn over 14 er de 13,4-17.

Streptokokk-hurtigtest
En streptokokk hurtigtest måler i hovedsak gruppe A streptokokker. Streptokokker er en bakterie og derfor tester vi dette for å kunne se om du trenger antibiotika-kur. Dette gis ved moderate til alvorlige tilfeller. Vanligvis tar vi også andre tester for å være sikre, da man kan kan ha denne typen bakterier uten å være syk også.

U-stix
U-stix tester vi for eksempel ved mistanke om urinveisinfeksjon. U-stix kan påvise om det er bakterier, blod eller sukker i urinen som vil fortelle oss noe om sykdomsbildet ditt.

Avføringsprøve
Legen vurderer behovet for å ta en avføringstest. Det kan skyldes endring i avføringens konsistens, farge eller hyppighet som igjen kan komme av magevirus, parasitter, allergier eller intoleranse. Avføringsprøve kan også være nødvendig som ledd i utredning av magesmerter eller endrede toalettvaner. Man får med utstyr hjem for å ta prøve hjemme som senere leveres til klinikken eller i en ferdig frankert konvolutt som kan puttes i en vanlig postkasse.

Blodprøver

Vi tar også blodprøver for innsending i våre allmennlegeklinikker. Legen tar blodprøven og et bud henter de i våre klinikker daglig for å levere de hos laboratoriet for analyse. Hos legespesialistene vil en elektronisk henvisning gå til Fürst for å utføre selve blodprøvetaknignen på en av deres stasjoner sentralt plassert i de store byene. Du kan også selv velge å få med blodprøverekvisisjonen for å ta blodprøven på sykehus eller hos egen lege.

Resultatene på blodprøvene mottar du uavhengig av om det er avvik eller helt normale svar. Dersom du trenger vurdering på sykehus, hos spesialist eller røntgenundersøkelser henviser vi deg uten ekstra kostnader.

Bestill time
sanity imagesanity image

Alle helsetjenester

  • Utredning og behandling
  • Resepter og sykemelding​
  • Henvisninger

Kort ventetid

  • Enkel bestilling
  • Lange åpningstider
  • Klinikk eller videosamtale

Oppfølging

Dr. Dropin tilbyr ikke oppfølging av behandling som er utenom etablerte retningslinjer og anbefalinger. Det betyr at vi for eksempel ikke tar blodprøver i forbindelse med inntak av prestasjonsfremmende legemidler som testosteron eller andre anabole steroider.

Alle våre pasienter får svar på undersøkelsene vi gjør med kommentarer fra legen dersom det er relevant. Du vil selvfølgelig også få resultatene dersom de er helt normale.

I julen:
Fürst laboratorium analyserer ikke IgG/IgM på røde dager i julen.

Forfatter: Lege Anne Marte Ladim
Sist oppdatert: 22.06.2022