Prøver

Prøver, hurtigtester og blodprøver

Vi kan ta de fleste hurtigtester og blodprøver. Vi kan også utføre underlivsprøver, teste urin og avføring. Hvilke prøver som tas, vil avhenge av hvilke symptomer du har. Dette tilpasser legen under besøket ditt hos oss.

Les mer om noen av prøvene vi tar under, og hvorfor vi tar de.

Husk at du kan alltids ta kontakt med oss om det er en spesifikk prøve du ønsker å ta, så kan vi svare deg om dette er noe vi har mulighet til å teste.

Se ledige timer

Hurtigtester i klinikk hos Dr.Dropin Allmennlege

CRP

CRP er et protein som kroppen produserer ved betennelse, som kan være forårsaket av infeksjoner, autoimmune sykdommer, sår og kutt. Mengden CRP i blodet måles for å identifisere mulige årsaker til pasientens tilstand. Ved bakterielle infeksjoner er CRP ofte høyere, og det brukes ofte til å skille mellom bakterielle og virale årsaker til sykdommer som lungebetennelse. En ulempe med CRP-testen er at den kan vise forsinkede nivåer, da kroppen trenger tid på å produsere proteinet. CRP-nivåer reflekterer tilstanden i kroppen opptil 48 timer tidligere, noe som er viktig å være klar over. Normale verdier hos friske personer er vanligvis under 5 mg/l.


Blodprosent

Hemoglobinnivåer viser hvor mye oksygen de røde blodcellene bærer i blodet. Lave nivåer kan skyldes færre røde blodceller eller mindre hemoglobin i dem. Dette kan påvirke hvor godt kroppens celler får oksygen. Hemoglobin testes ofte ved legebesøk og mistanke om anemi. Normalverdiene for voksne kvinner er vanligvis mellom 11,7 og 15,3, mens for menn er de vanligvis mellom 13,4 og 17.

Blodsukker

Glukosenivåer viser hvor mye sukker som er tilstede i blodet ditt. Glukose er kroppens hovedkilde til energi. Høye glukosenivåer kan indikere diabetes, mens lave nivåer kan skyldes hypoglykemi eller fasting. Testing av glukosenivåer er vanlig ved legebesøk for å overvåke diabetes eller ved mistanke om lavt blodsukker. Blodsukkernivået hos mennesker ligger vanligvis rundt 4–6 mmol/l.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Streptokokker


En streptokokk hurtigtest måler i hovedsak gruppe A streptokokker. Streptokokker er en bakterie og derfor tester vi dette for å kunne se om du trenger antibiotika-kur. Dette gis ved moderate til alvorlige tilfeller. Vanligvis tar vi også andre tester for å være sikre, da man kan kan ha denne typen bakterier uten å være syk også.

Mononucleose

Mononukleose hurtigtesten brukes for å påvise antistoffer mot Epstein-Barr-viruset (EBV) i blodet. EBV er årsaken til mononukleose, også kjent som kyssesyke. Denne testen utføres vanligvis når det er mistanke om mononukleose på grunn av symptomer som vedvarende feber, sår hals, hovne lymfeknuter og generell sykdomsfølelse. Testen er rask og enkel, og resultatet kan være tilgjengelig innen noen få minutter. Positivt resultat indikerer tilstedeværelsen av antistoffer mot EBV, noe som tyder på en pågående eller nylig infeksjon. En negativ test betyr at antistoffer ikke er påvist, men det utelukker ikke helt mononukleose, spesielt hvis testen utføres tidlig i infeksjonsforløpet.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

HCG i urin

HCG, eller humant choriongonadotropin, er et hormon som produseres under graviditet. En HCG-urintest brukes til å påvise tilstedeværelsen av dette hormonet i urinen. Testen er vanligvis utført for å fastslå graviditet, spesielt i tidlige stadier. Dette skjer vanligvis ved å oppdage HCG i urinen omtrent en uke etter at egget er blitt befruktet og har festet seg til livmoren. Et positivt resultat indikerer at HCG er tilstede, noe som tyder på graviditet. En negativ test betyr at HCG ikke er påvist, men det kan være for tidlig å oppdage graviditet, eller graviditet kan ikke være til stede. Det anbefales å gjenta testen etter noen dager hvis menstruasjonen er forsinket eller symptomer på graviditet vedvarer.

Urinprøve


U-stix tester vi for eksempel ved mistanke om urinveisinfeksjon. U-stix kan påvise om det er bakterier, blod eller sukker i urinen som vil fortelle oss noe om sykdomsbildet ditt.

Avføringsprøve for blod


Legen vurderer behovet for å ta en avføringstest. Det kan skyldes endring i avføringens konsistens, farge eller hyppighet som igjen kan komme av magevirus, parasitter, allergier eller intoleranse. Avføringsprøve kan også være nødvendig som ledd i utredning av magesmerter eller endrede toalettvaner. Man får med utstyr hjem for å ta prøve hjemme som senere leveres til klinikken eller i en ferdig frankert konvolutt som kan puttes i en vanlig postkasse.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Blodprøver i klinikk

Vi tar også alle typer blodprøver for innsending i våre allmennlegeklinikker. Legen tar blodprøven og et bud henter de i våre klinikker daglig for å levere de hos laboratoriet for analyse.

Hos legespesialistene vil en elektronisk henvisning gå til Fürst for å utføre selve blodprøvetaknignen på en av deres stasjoner sentralt plassert i de store byene. Du kan også selv velge å få med blodprøverekvisisjonen for å ta blodprøven på sykehus eller hos egen lege.

Resultatene på blodprøvene mottar du uavhengig av om det er avvik eller helt normale svar. Dersom du trenger vurdering på sykehus, hos spesialist eller røntgenundersøkelser henviser vi deg uten ekstra kostnader.

Bestill time
sanity imagesanity image

Andre prøver for innsending til laboratoriet

Legene hos Dr.Dropin kan utføre og sende inn akkurat de samme prøvene som hos fastlegen eller på legevakten. Hvis prøvene er på medisinsk indikasjon, så er det inkludert i konsultasjonsprisen.

Se ledige timerLes mer om EKG og blodtrykkLes mer om livmorhalsprøveLes mer om infeksjoner
sanity imagesanity image

Alle helsetjenester

  • Utredning og behandling
  • Resepter og sykemelding​
  • Henvisninger

Kort ventetid

  • Enkel bestilling
  • Lange åpningstider
  • Klinikk eller videosamtale

Oppfølging

Dr. Dropin tilbyr ikke oppfølging av behandling som er utenom etablerte retningslinjer og anbefalinger. Det betyr at vi for eksempel ikke tar blodprøver i forbindelse med inntak av prestasjonsfremmende legemidler som testosteron eller andre anabole steroider.

Alle våre pasienter får svar på undersøkelsene vi gjør med kommentarer fra legen dersom det er relevant. Du vil selvfølgelig også få resultatene dersom de er helt normale. Resultatene blir sendt som e-dialog i Pasientsky, du får varsel på SMS og/eller e-post.

Bestill legetime
sanity imagesanity image

Hva er CRP (C-reaktivt protein), og hvorfor blir det testet?

CRP er et protein som produseres i leveren som respons på betennelse eller infeksjon i kroppen. En CRP-test kan utføres for å vurdere graden av betennelse og følge med på responsen på behandling.

Hvordan tolkes resultater fra en CRP-test?

Resultatene fra en CRP-test tolkes vanligvis som følger: Lavt nivå indikerer vanligvis ingen betennelse, mens høye nivåer kan indikere tilstedeværelsen av en infeksjon eller betennelsesreaksjon i kroppen.

Hva er glukose, og hvorfor blir det testet i blodet?

Glukose er en type sukker som kroppen bruker som energikilde. En glukosetest blir utført for å måle blodsukkernivået, og det er viktig for diagnostisering og overvåking av diabetes og lavt blodsukker.


Hva er normalt blodsukkernivå, og hva betyr avvik fra normalverdiene?

Normalt blodsukkernivå i fastende tilstand er vanligvis mellom 4 og 6 mmol/L. Avvik fra disse verdiene kan indikere diabetes hvis de er for høye, eller hypoglykemi hvis de er for lave.

Hva er blodprosent (hemoglobin), og hvorfor blir det testet?

Blodprosent, eller hemoglobin, refererer til mengden av dette proteinet som bærer oksygen i blodet. En hemoglobintest blir utført for å vurdere om en person har normalt nivå av røde blodlegemer, og det brukes til å diagnostisere anemi eller overvåke behandling for tilstander som påvirker blodcellene.

Hva er vanlige årsaker til unormale blodprosentnivåer?

Unormale blodprosentnivåer kan skyldes forskjellige forhold, inkludert anemi, dehydrering, nyresykdom, vitamin- eller mineralmangel, eller til og med en underliggende medisinsk tilstand.

Hva er hurtigtester, og når brukes de?

Hurtigtester refererer til diagnostiske tester som gir raske resultater innen kort tid. De brukes vanligvis for å raskt identifisere tilstedeværelsen av en infeksjon eller en medisinsk tilstand, og de kan inkludere tester for alt fra streptokokkinfeksjon til graviditet.

Hvor pålitelige er hurtigtester sammenlignet med vanlige blodprøver?

Påliteligheten til hurtigtester kan variere avhengig av typen test og tilstanden som testes for. Mens noen hurtigtester har høy nøyaktighet, kan andre gi falske positive eller falske negative resultater, og de kan være mindre pålitelige enn tradisjonelle blodprøver i noen tilfeller.