Kjønnssykdommer

Kjønnsykdommer: Symptomer, testing og behandling av kjønnssykdommer

En kjønnssykdom, eller også kalt venerisk sykdom, seksuelt overførbar sykdom eller infeksjon (SOS / SOI) er en gruppe infeksjonssykdommer som overføres seksuelt, enten ved vaginalt samleie, analt eller oralt. Smitten skjer via kontakt mellom hud og slimhinner i munn, kjønnsorganer og tarm, noen kan også smitte via blod. Infeksjonen kan være forårsaket av bakterier, virus, midd og lus. Kjønnssykdommer er blant de mest vanlige infeksjonene i verden, og det finnes effektiv behandling mot de fleste. De smitter lett da man ofte er helt uten symptomer og tegn på infeksjon lenge, og smitter dermed ofte andre uten å være klar over det.

Har du hatt ubeskyttet samleie og mistenker smitte tilbyr vi nå hjemmetest for klamydia og gonoré.

Bestill hjemmetest

Se ledige timer

Symptomer ved kjønnssykdom

Symptomene varierer mellom de forskjellige kjønnssykdommene, men generelle symptomer er:

  • Endret utflod hos kvinner (endret lukt, mengde, farge, konsistens)
  • Utflod fra penis
  • Kløe, svie, ubehag ved vannlating (eller også utenom vannlating)
  • Blod i urinen
  • Endret farget og lukt på urinen
  • Små blødninger fra skjeden hos kvinner
  • Utslett, blemmer, sår eller vorter på kjønnsorganer eller rundt endetarm
  • Ubehag, smerter fra underlivet eller i korsrygg

sanity imagesanity image

Ulike typer kjønnssykdommer

Den vanligste kjønnssykdommen forårsaket av bakterie i Norge er klamydia. Andre bakteriesykdommer er gonoré, mykoplasma, og syfilis.

Blant virussykdommene er herpes og kjønnsvorter (HPV) de man ser oftest, sjeldnere virussykdommer er hepatitt og HIV. Trikomonas er en kjønnssykdom forårsaket av en parasitt, så finnes det også andre kjønnssykdommer som skabbmidden og flatlus.

Andre infeksjoner i underlivet er bakteriell vaginose og soppinfeksjon, men disse regnes ikke som kjønnssykdommer.

Les mer om HPV og HPV-vaksinenLes mer om #sjekkdeg og celleprøveSe ledige timer
sanity imagesanity image

Risikofaktorer for kjønnssykdommer

Ubeskyttet samleie er den største risikofaktoren for å bli smittet av en kjønnssykdom. Det hyppigste brukte prevensjonsmiddelet i dag er p-pillen, og da denne ikke beskytter mot kjønnssykdommer har man en økt risiko smitte ved samleie. Også ved anal- eller oralsex er det risiko for smitte. Noen kjønnssykdommer (som HIV og hepatitt) smitter også via blod, som for eksempel ved gjenbruk av sprøytespisser. Flere seksualpartnere øker også risikoen for smitte. Det tryggeste man kan gjøre for unngå smitte er å bruke kondom ved samleie.

Les mer om klamydiaLes mer om gonoréSe ledige timer
sanity imagesanity image

"Hvorfor er det så viktig å bruke kondom?" med Iselin Guttormsen

Iselin Guttormsen snakker fritt og åpent om kvinnehelse og seksualitet gjennom egne kanaler, og jobber med å endre holdninger til kvinnekroppen. I samarbeid med Iselin Guttormsen ønsker vi å få flere til å bruke kondom når man har sex med en ny partner og teste seg mellom sex-partnere.

Daniel Sørli, medisinsk ansvarlig i Dr.Dropin har vært på besøk hos Iselin Guttormsen og diskutert tematikken. Se hele videoen fra besøket i linken under.

Når skal man kontakte lege?

Merker du endringer fra underlivet med symptomer som beskrevet over er det viktig å oppsøke lege for en undersøkelse. En del kjønnssykdommer kan føre til infertilitet (barnløshet) om man går med symptomer ubehandlet over lang tid. Noen av infeksjonene kan også føre til alvorlig sykdom med infeksjon i nyrene og blodforgiftning.

Det tar ofte tid før man symptomer på en kjønnssykdom, og det kan derfor være fint å sjekke deg om du har hatt ubeskyttet samleie med en ny partner og er engstelig for om du kan være smittet. På den måten kan du oppdage en eventuell infeksjon tidlig og behandling, samt redusere risikoen for at du sprer infeksjonen til andre.

sanity imagesanity image

Undersøkelse og tester

Legen du møter vil stille deg en masse spørsmål, noen som nok kan virke litt inntrengende i ditt privatliv. Men det er så viktig at legen får svar på ca når du ble smittet, hvor mange partnere du har hatt og om disse har hatt noen symptomer, om du tilhører en risikogruppe eller har vært seksuelt aktiv med en person fra risikogruppe. Med risikogruppe menes utlendinger fra land med høy forekomst av kjønnssykdommer, menn som har sex med menn, narkomane eller prostituerte. Det er også viktig for legen å vite om du har fått noen behandling mot plagene allerede og om du har noen allergier mot medisiner. Svar på disse spørsmålene kan hjelpe til å stille den rette diagnosen, gi rett og god behandling, samt spore opp om det er noen andre som kan være i risiko for å være smittet.

Bestill time hos allmennlegeBestill time hos gynekolog
sanity imagesanity image

Hvilke tester legen vil ta avhenger av hvilke symptomer du har

Er det mistanke om en bakteriell infeksjon taes det gjerne en urinprøve av menn og eventuelt en prøve fra urinrøret med en bomullspinne. Hos kvinner taes det en prøve fra skjeden med en bomullspinne. Noen klinikker har “selv-tester” som kvinnen kan ta selv, andre steder gjør legen en undersøkelse av underlivet.

Er det mistanke om en virusinfeksjon er ikke den alltid så lett å påvise, men har du sår, blemmer eller vorter kan det tas prøver av disse med en bomullspinne. Det er også mulig å ta en blodprøve, men det er ikke alltid denne vil vise virus selv om du har det.

Det er også viktig man ikke tar testene for tidlig, da dette kan føre til at man ikke får fanget opp infeksjonen og får et falskt negativt svar. Hvor lenge etter mulig smitte tidspunkt man skal teste seg varierer fra de forskjellige sykdommene, men generelt er det tidligst etter 2 uker ved bakteriell infeksjon, 12 uker ved HIV, og på det tidspunktet du har sår eller blemmer ved herpes.

sanity imagesanity image

Behandling av kjønnssykdommer

Det finnes god behandling for de fleste kjønnssykdommer, både mot virus, bakterier, skabb og lus. Det er viktig legen får tatt en prøve, så man kan rette behandlingen etter svaret på denne. Som regel er det nok med en kortvarig kur, opptil 7 dager. I mellomtiden rådes man til å avstå fra samleie. For skabb og lus er det dessverre ofte nødvendig med flere runder behandling, og det kan ta lang tid før symptomene er helt borte. Har du fått påvist en kjønnssykdom skal din partner eller de du kan ha smittet / blitt smittet av informeres om dette sånn at de også kan få behandling.

sanity imagesanity image

Hvordan kan Dr. Dropin hjelpe deg

Legene hos Dr. Dropin har god erfaring med kjønnssykdommer, og tar daglig imot pasienter med dette. Hos Dr. Dropin er det diskret og trygge omgivelser, da du selv booker time på nettet og det kun er maks en person til på venteværelse. Legen vil gi deg svar på prøvene uansett om det er tegn til infeksjon eller ikke.

Bestill legetimeBestill hjemmetest
sanity imagesanity image
Kategori:

Hvor lenge etter mulig smitte med kjønnssykdommer kan man teste seg?

Dager etter mulig tidspunkt for smitte*:

Gonoré: 14 dager

Mykoplasma: 14 dager

Hiv: 12 uker**

Syfilis: 12 uker

Klamydia: 14 dager

*Dette gjelder hvis du er uten symptomer. Ved symptomer bør du søke legehjelp snarest mulig.

** Hvis du tror at du har vært eksponert for HIV-smitte bør du søke legehjelp samme dag.

Er det farlig med kjønnssykdommer?

Det kan være farlig å gå med det ubehandlet over lengre tid, da infeksjonen kan spre seg i underlivet, opp til nyrer og videre ut i blodet og gi alvorlig infeksjon. Det kan også føre til infertilitet både hos menn og kvinner.

Hvorfor er ikke soppinfeksjon en kjønnssykdom?

Soppinfeksjon er ikke regner som en kjønnssykdom da denne ikke smitter seksuelt. Kjønnssykdommer er infeksjoner som smitter ved seksuell kontakt.

Bør jeg teste meg for kjønnssykdommer ofte?

Hvis du har nye eller flere seksualpartnere og har hatt ubeskyttet samleie er det lurt å teste seg i etterkant for å unngå å gå med infeksjon ubehandlet og spre dette videre.

Jeg har fått påvist en kjønnssykdom, bør jeg fortelle det til partner?

Så absolutt! Man er pliktig til å informere de som kan være smittet om sykdommen, slik at de også kan testes og behandles.

Jeg har nettopp blitt behandlet for en kjønnssykdom, men er ikke bedre. Hva gjør jeg da?

I noen tilfeller kan det ta litt tid før symptomene roer seg, da slimhinnene er irriterte. Men har du fortsatt utflod, blod, smerter etc tar du kontakt med lege på ny så man kan sjekke svaret på prøvene og forsikre du har fått rett behandling. I noen tilfeller er det behov for en kontrollprøve 2 uker etter første behandling.

Hva er forskjellen på klamydia og gonoré?

Klamydia og gonoré er begge seksuelt overførbare infeksjoner forårsaket av ulike bakterier. Klamydia forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis, mens gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Symptomene kan være like, men de to infeksjonene krever ulike typer behandling.

Hvilke kjønnssykdommer er det?

Noen vanlige kjønnssykdommer inkluderer klamydia, gonoré, syfilis, genital herpes, humant papillomavirus (HPV), og HIV/AIDS.

Hvordan vet man at man har kjønnssykdommer?

Symptomer på kjønnssykdommer kan variere, men vanlige indikasjoner inkluderer smertefull urinering, unormal utflod fra urinrøret eller skjeden, sår eller blemmer i kjønnsområdet, kløe eller irritasjon, og generelle influensalignende symptomer. Testing er den sikreste måten å bekrefte tilstedeværelsen av en kjønnssykdom.

Kan man få kjønnssykdommer i munnen?

Ja, det er mulig å få kjønnssykdommer i munnen gjennom oral sex, inkludert infeksjoner som herpes, gonoré, klamydia og HPV.

Kan kjønnssykdommer gå bort av seg selv?

Noen ganger kan milde infeksjoner, som klamydia, gå bort av seg selv, men det er ikke garantert. Ubehandlet kan kjønnssykdommer føre til alvorlige komplikasjoner og spredning til andre. Det er derfor viktig å søke medisinsk hjelp og behandling hvis man mistenker en infeksjon.

Hva er de tre mest vanlige kjønnssykdommene?

De tre mest vanlige kjønnssykdommene i Norge er klamydia, gonoré og genital herpes.

Hva er syfilis?

Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Treponema pallidum. Infeksjonen kan passere gjennom flere stadier og kan forårsake et bredt spekter av symptomer som sår på kjønnsorganene, utslett, og i senere stadier alvorlige komplikasjoner som skade på indre organer, nervesystemet og hjernen. Syfilis kan behandles med antibiotika, spesielt i tidlige stadier, men tidlig diagnose og behandling er viktig for å forhindre alvorlige helseproblemer.


Er gonoré verre enn klamydia?

Både gonoré og klamydia er alvorlige seksuelt overførbare infeksjoner som kan forårsake betydelige helseproblemer hvis de ikke behandles. Gonoré og klamydia kan begge føre til komplikasjoner som bekkeninfeksjoner, infertilitet og økt risiko for graviditetskomplikasjoner. Forskjellen ligger i de spesifikke bakteriene som forårsaker infeksjonen og behandlingsmetodene. Mens klamydia forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis, er gonoré forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Disse infeksjonene behandles med ulike typer antibiotika. Det er viktig å oppsøke lege for riktig testing og behandling hvis man mistenker en kjønnssykdom.

Hva er symptomer på mykoplasma?


Symptomene på mykoplasma kan variere, men vanlige symptomer inkluderer:

Smertefull urinering

Unormal utflod fra urinrøret eller skjeden

Smerter i underlivet

Kløe eller irritasjon i kjønnsområdet

Økt behov for å urinere

Hos kvinner kan det også forårsake smerte under samleie og blødning mellom menstruasjonsperioder.

Merk at mange mennesker med mykoplasma kan være asymptomatiske, noe som betyr at de ikke opplever noen symptomer. Det er derfor viktig å søke medisinsk hjelp og testing hvis man mistenker en infeksjon.

Kilder

Andersen K.E., Lomholt, H.B., Thestrup-Pedersen K., Wulf, H.C., (2018), Seksuelt overførbare sykdommer (venera), i Klinisk dermatologi og venerologi, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, side 197-200.
eMetodebok, (2020), Infeksjoner, (online), tilgjengelig fra: https://emetodebok.no/kapittel/lnfeksjoner/ (hentet den 27.05.2020)
Norsk elektronisk legehåndbok, (2020), Bekkeninfeksjon, akutt, (online) tilgjengelig fra: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/bekkeninfeksjon-akutt/ (hentet den 27.05.2020)
Store medisinske leksikon, (2019), Kjønnssykdommer, (online) tilgjengelig fra: https://sml.snl.no/kj%C3%B8nnssykdommer