Plantar fascitt

Plantar fasciitt er en tilstand som påvirker en senestruktur på undersiden av foten/hælen. Det oppstår vanligvis som følge av overbelastning, spesielt i forbindelse med aktiviteter som løping og langvarig ståing. Dårlige sko og overvekt kan også være medvirkende årsaker. Smertene kan være mest intense om morgenen eller etter lengre perioder med inaktivitet, for eksempel når du står opp fra sengen eller etter å ha sittet i lengre tid.

I Dr.Dropin har vi dyktige behandlere som kan undersøke dine føtter, samt hjelpe deg med å få riktig behandling.

Se ledige timer

Symptomer på plantar fascitt

Hvis du har plantar fascitt, kan du oppleve ett eller flere av følgende symptomer:

 • Smerte under hælen eller foten, ofte mot innsiden av fotsålen
 • Smerte ved belastning - stå, gå og/eller løpe
 • Ofte økt smerte når du belaster etter å ha ligget eller sittet en stund
 • Kan være en eller begge føtter

Plantar fascitt er en tilstand som kan utvikle seg gradvis, og symptomene kan variere i intensitet. Det er viktig å oppsøke profesjonell veiledning for riktig diagnose og behandling hvis du opplever disse symptomene.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Behandling og prognose

Behandling av plantar fascitt innebærer ofte ulike tilnærminger for å oppnå spesifikke behandlingsmål. Her er noen vanlige behandlingsmetoder:

 • Smertelindring: Gjennom manuelle teknikker som leddjusteringer, massasje og triggerpunktterapi kan hælsmertene reduseres.
 • Økt fleksibilitet: Spesifikke tøyningsøvelser og teknikker kan bidra til å forbedre bevegeligheten i leggen og foten.
 • Styrketrening: Gradvis innføring av styrkeøvelser for muskulaturen i leggen og foten kan bidra til å redusere belastningen på senen.
 • Biomekanisk evaluering: Analyse av løpsteknikk og eventuell tilpasning av fottøy eller innleggssåler for å redusere belastningen på plantar fascien.
 • Funksjonell rehabilitering: Gradvis gjenoppta løping og andre daglige aktiviteter, med vekt på å gjenopprette optimal funksjon i foten.

Det er viktig å forstå at behandlingen for plantar fascitt bør tilpasses individuelle behov og kan variere fra person til person. En grundig evaluering og nært samarbeid med en erfaren fysioterapeut eller kiropraktor er avgjørende for å utvikle en effektiv behandlingsplan.

Se ledige timer

Spesialtilpassede såler

Vi har terapeuter med spisskompetanse på fotanalyser og utforming av spesialtilpassede såler. Dette er et verktøy vi bruker for å redusere blant annet fot- og ankelplager og det kan ofte være et effektivt tiltak mot plantar fascitt.

Se videoen der Kristoffer forteller om sålene og les mer om hva vi kan hjelpe deg med her:

Spesialtilpassede såler

Hvordan fungerer såler?

Trykkbølgebehandling for plantar fascitt

Trykkbølgebehandling kan være et effektivt tiltak mot plantar fascitt. Vi har terapeuter med kompetanse på trykkbølgebehandling på alle våre klinikker.

Les mer om behandlingsformen her.

Trykkbølgebehandling

Hvordan fungerer såler?Hvordan fungerer såler?

Når bør du oppsøke en behandler?

Dersom du kjenner deg igjen i symptomene ovenfor og opplever noen av følgende problemer anbefaler vi deg å oppsøke profesjonell veiledning:

 • Smerter eller nedsatt bevegelighet som har vedvart mer enn en uke uten bedring.
 • Kraftige symptomer som du trenger hjelp til å redusere fort.
 • Symptomer som gjør deg bekymret eller som du tror kan skyldes mer alvorlige plager.

Husk at tidlig hjelp fra en terapeut kan redusere varigheten av plagene og bidra til at du når et best mulig resultat. Og du trenger aldri å bekymre deg for at plagene dine er for "små", vi tar alle på type plager på alvor.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Ønsker du veiledning om hva som er riktig behandling for deg?

Telefonveiledning: Ring 24 07 70 14

Autorisert helsepersonell er klare til å svare på dine spørsmål. Vi besvarer telefonen innen 30 sekunder. Helt kostnadsfritt for deg.

Online veileder

Svar på noen enkle spørsmål og få en umiddelbar anbefaling om hvilken behandler som best kan gi du deg hjelper du trenger.

Bruk din helseforsikring hos oss

Vi har avtale med alle de største forsikringsselskapene. Har du fotsmerter eller andre plager kan du bruke behandlingsforsikringen din hos oss.

Les mer om hvordan du bruker din forsikring
sanity imagesanity image

Hva kan du gjøre selv?

Selv om behandling for plantar fascitt vanligvis involverer profesjonell veiledning og terapi, finnes det en rekke tiltak du selv kan ta for å lindre symptomer og forbedre tilstanden:

 • Følg anbefalte øvelser: Dersom du har fått hjemmeøvelser fra terapeuten din, er det viktig å gjennomføre dem regelmessig.
 • Fortsett å være aktiv: Ikke stopp å jogge fullstendig. Dersom du kan jogge korte turer uten å få smerter er dette vanligvis greit.
 • Smertelindring: Smerten kan av og til reduseres ved bruk av ispose, varmepakke, en varm dusj, eller ved å utføre skånsomme bevegelser.
 • Medikamenter: Bruk reseptfrie smertestillende legemidler som anvist av helsepersonell.
 • Tilpass aktiviteter: Unngå aktiviteter som fører til langvarig forverring av fotsmertene (mer enn 12 timer).
 • Kommuniser godt med din terapeut: slik at behandlingsplanen kan tilpasses endringer du opplever.

Hvis du ikke har fått tilstanden undersøkt ennå eller har falt av behandlingsplanen, anbefales det å kontakte helsepersonell for videre veiledning.

Se ledige timer

Vanlige spørsmål om plantar fascitt

Hva er plantar fascitt?

Plantar fascitt er en smertefull tilstand som påvirker den tykke senen som strekker seg under foten fra hælen til tærne.

Hva er de vanligste årsakene til plantar fascitt?

De vanligste årsakene til plantar fascitt inkluderer overbelastning, dårlig fottøy, overvekt og nedsatt styrke i fot/legg.

Hvilke symptomer er knyttet til plantar fascitt?

Symptomene på plantar fascitt inkluderer hælsmerte, spesielt om morgenen, samt smerter i fotbuen.

Hvordan kan jeg lindre smertene fra plantar fascitt?

Du kan lindre smertene fra plantar fascitt ved å bruke ispose, tøyeøvelser, massasje, riktig fottøy og innleggssåler, samt unngå langvarig ståing.

Hvor lang tid tar det å komme seg fra plantar fascitt?

Tiden det tar å komme seg fra plantar fascitt varierer, men de fleste opplever bedring innen noen måneder med riktig behandling og egenomsorg.

Fungerer trykkbølgebehandling mot plantar fascitt?

Trykkbølgebehandling kan ha en positiv effekt på smerter fra plantar fascitt. Effekten ser ut til å være best i kombinasjon med øvelser og andre behandlingstiltak.