Ofte stilte spørsmål

Mange er nervøse for å gå til gynekolog, har en rekke spørsmål om hvordan en gynekologisk undersøkelse foregår og hvordan man kan forberede seg til timen.

Her kan du lese svar på ofte stilte spørsmål om det å gå til gynekolog.

Bestill time

Finner du ikke svar på det du lurer på?


Send en e-post til hei@drdropin.no eller ring +47 24 07 77 01. Du kan også komme i kontakt med oss her:

Kontakt oss

Kan jeg si nei til en undersøkelse hos gynekologen?

Ja, det er du selv som bestemmer om du skal undersøkes. Noen ønsker å møte gynekologen først for å bli trygg og ha en samtale rundt hvordan en undersøkelse foregår, før de kommer tilbake på en ny time for selve undersøkelsen.

Kan jeg bare komme for en samtale?

Det kan du. Du bestemmer selv hva du ønsker å bruke tiden med gynekologen på. Gynekologene våre er kunnskapsrike og trygge fagpersoner som gjerne hjelper deg med råd og anbefalinger.

Hva gjør en gynekolog?

Gynekologer er leger som har spesialisert seg på sykdommer i kvinners underliv; inkludert graviditet og fødsel. De utfører ultralyd av livmor og eggstokker, tar celleprøve og andre prøver fra underlivet og sjekker deg for infeksjoner. De kan diagnostisere og behandle sykdommer som blant annet endometriose, infertilitet, cyster og smerter i underlivet.

Kan jeg gå til gynekolog hvis jeg har mensen?

I de fleste tilfeller, ja. Hvis det er for screeningundersøkelse for livmorhalskreft, kan celleprøven noen ganger være usikker hvis du blør kraftig, men hvis det er en av de lettere dagene i mensen, bør det gå bra. Det går helt fint å blø når du har gynekologitime.

Kan jeg bruke tampong når jeg går til gynekolog?

Du kan la tampongen eller menstruasjonskoppen stå inne til rett før undersøkelsen. Hvis du kommer for celleprøve, så anbefales bruk av bind i to dager før.  Bortsett fra det er det ingen spesielle prosedyrer eller ting du må gjøre før du skal inn til timen, og du trenger ikke å barbere deg eller vaske deg på en spesiell måte.

Kan man gå til gynekolog uten henvisning?

Hos privat gynekolog, som hos Dr.Dropin, kan du booke time direkte selv, uten henvisning.

Er gynekolog dyrt?

Hva det koster å gå til gynekolog vil variere noe med typen undersøkelse som man skal ha og hvor lang tid det settes av. Hos oss betaler de aller fleste en fast pris på 1195 kr. Vi tar ikke tillegg for vanlige prøver, men for kirurgi.

Hvor mye koster en time hos gynekolog?

Gynekologisk konsultasjon på 20 minutter koster 1195 kr. Fullstendig prisliste kan du se her: https://drdropin.no/gynekolog/priser

Bør jeg bestille enkel eller dobbeltime?

Hvor lang timen bør være avhenger av deg og ditt behov. Vi har et tilbud om dobbelttime (40 min) for de som ønsker ekstra god tid hos gynekologen eller har flere problemstillinger de ønsker løst på et besøk. De aller fleste klarer seg fint med enkeltime på 20 min. Eksempler på problemstilling som krever 40 min er førstegangs svangerskapskontroll og fertiltitetsutredning for par.

En time for NIPT vil også holde av 40 min hos gynekologen, men dette bookes som et eget produkt når du velger timetype.

Hvor ofte bør man ta gynekologisk undersøkelse?

I alderen 25-69 år anbefales det at du går minst hvert 3. år til lege eller gynekolog for å ta celleprøve. Du får innkalling i Digipost fra Kreftregisteret dersom det er på tide med ny screeningprøve. Du bør i tillegg oppsøke gynekolog dersom du har symptomer fra underlivet.

Når bør jeg gå til gynekolog?

Noen eksempler er smerter ved samleie eller smerter fra underlivet som du ikke kan forklare. Plagsomme menstruasjonssmerter er et annet eksempel. Hvis du får mellomblødninger eller blødninger etter overgangsalderen så bør du også søke lege.

Kan en gynekolog se om man har kreft?

Hos Dr.Dropin har gynekologen et spesielt mikroskop som kalles kolposkop. Det kan gynekologen bruke til å studere livmorhalsen din og se etter forandringer som kan tyde på celleforandringer eller kreft. Gynekologen har også ultralyd som i noen tilfeller kan fremstille oppfylninger eller unormale funn som bør undersøkes nærmere ved f eks en vevsprøve.

Er det gratis å ta celleprøve?

Tar du celleprøve hos fastlegen betaler du egenandel. Har du indikasjon på celleforandringer, mistenker livmorhalskreft eller har fått påminnelse fra livmorhalsprogrammet og bestiller time hos gynekolog med celleprøve/HPV-test hos Dr.Dropin er celleprøven eller HPV-testen gratis. Hos oss betaler du for selve konsultasjonen (1195 kr).

Hva spør gynekologen om?

Gynekologen vil spørre deg om du har noen sykdommer og om du bruker noen faste medisiner. Gynekologen vil også spørre deg om du har gjort en underlivsundersøkelse hos lege før eller om dette er første gang. Gynekologen vil også gjerne vite om du gruer deg, så gynekologen kan ta ekstra hensyn til dine bekymringer.

Hva skjer på en gynekologisk undersøkelse?

Først vil gynekologen bli kjent med deg, gjøre deg trygg og forstå problemstillingen din. Hvis det er nødvendig med en undersøkelse for å hjelpe deg videre, vil du få tilbud om å kle av deg nedentil bak et forheng. Vi tilbyr gratis engangsskjørt som mange takker ja til for å føle seg mindre avkledd.

Hva skal man helst ikke gjøre før en time hos gynekolog?

Unngå å vaske inne i skjeden, gynekologen vil gjerne sjekke om utfloden er normal, noe som er enklere hvis den ikke er vasket bort. Du trenger ikke bekymre deg for lukt og utseendet nedentil. Du trenger ikke å barbere deg. Gynekologen har sett tusenvis av underliv og alle er forskjellige-like forskjellige som ansiktet vårt. Dette er hverdagen til gynekologen, selv om det ikke er det for deg:)

Kan man be om kvinnelig gynekolog?

Når det kommer til behandling i det offentlige, så har du rett på nødvendig og forsvarlig helsehjelp, men du har ikke krav på en behandler av et spesifikt kjønn og kan ikke kreve dette. Det finnes mange mannlige gynekologer og du kan ikke reservere deg mot dette. Hos Dr.Dropin velger du selv hvilken gynekolog du ønsker å komme til.

Hvor mye koster det å ta Livmorhalsprøve?

En livmorhalsprøve på indikasjon (screening eller som en del av utredning) koster kr 1195 kr, det er inkludert i konsultasjonsprisen. Dr.Dropin har faste og forutsigbare priser, uten skjulte tilleggskostnader.

Kan man se livmorhalskreft på ultralyd?

Kreft i livmorhalsen kan vanligvis ikke ses med ultralyd, men ved hjelp av spekulum og lys, eventuelt også et kolposkop, kan gynekologen se etter forandringer på livmorhalsen.

Hvor ofte skal jeg ta livmorhalsprøve?

Kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta livmorhalsprøve hvert femte år. Prøven blir analysert for HPV (Humant Papillomavirus). Dersom HPV ikke er påvist, anbefales neste prøve om 5 år. Følg alltid anbefalingene fra livmorhalsprogrammet og/eller fra gynekologen din. Innimellom hender det at man må ta prøve oftere enn standardprogram.

Kan man ha celleforandringer uten HPV?

Celleforandringer trenger ikke bare skyldes HPV-infeksjon eller forstadier til livmorhalskreft. Også Soppbetennelse, herpesvirus og andre mikroorganismer kan for eksempel gi celleforandringer. Det tar flere år før en celleforandring forårsaket av HPV-viruset blir til livmorhalskreft. HPV smittes gjennom seksuell kontakt.

Hvordan merker man kreft i underlivet?

Gynekologisk undersøkelse, livmorhalsprøve (celleprøve og HPV-test) er viktig for å oppdage livmorhalskreft eller celleforandringer tidlig. Livmorhalsprøven blir hentet ut gjennom en gynekologisk undersøkelse, hvor en liten børste benyttes til å samle opp celler fra overflaten i livmorhalsen.

Kan man få livmorhalskreft uten å være seksuelt aktiv?

Har du aldri hatt noen form for sex, er risikoen for å utvikle livmorhalskreft veldig lav. HPV (Humant papillomavirus) er årsak til de aller fleste tilfeller av livmorhalskreft, og viruset kan smitte med alle former for seksuell kontakt.

Hvordan merker man kreft i livmoren?

De første symptomene på livmorkreft er vanligvis unormal blødning fra vagina. Smerter eller trykk i underlivet er andre symptomer.

Hva vil det si å være HPV positiv?

En positiv HPV test betyr at du har en HPV infeksjon i livmorhalsen. Ved en vedvarende infeksjon over mange år, er det høyere risiko for å utvikle celleforandringer. Celleforandringer går oftest tilbake av seg selv ved at kroppen klarer å bekjempe virusinfeksjonen.

Er det vondt å ta biopsi av livmorhalsen?

Det anbefales at du tar paracet 1 gram 1-2 timer før inngrepet. Du får lokalbedøvelse i området hvor prøven tas, men det kan være ubehagelig i etterkant av biopsien. Det er vanlig å blø litt fra såret etter undersøkelsen, det er lurt med et bind.

Er det vondt med undersøkelse hos gynekolog?

Slapper man av og ikke spenner seg, er det vanligvis smertefritt. Er man veldig anspent, kan man be om pauser eller si fra at det er ubehagelig. Det er viktig å prøve så godt man kan å slappe av, dette vil gynekologen hjelpe deg med. For de aller fleste går det helt fint og er uten ubehag.

Kan man bestille time direkte hos gynekolog?

Hvis du ønsker å bestille time hos en gynekolog selv, så må du gå til en gynekolog som jobber privat. Offentlig gynekolog krever henvisning fra en lege. Time kan bestilles enkelt her: https://booking.drdropin.no/

Hvordan tar man Livmorhalsprøve?

Ved en livmorhalsprøve skrapes celler fra livmorhalsen med en prøvepinne/-børste, og disse cellene undersøkes for HPV/humant papilloma virus eller granskes i mikroskop.

Kan man ha samleie før man skal til gynekolog?

Man bør unngå å ha samleie i to døgn før celleprøven. Andre tips for å få en mest mulig korrekt prøve er å unngå tampong, bruk av vaginale kremer, geleer eller medisiner som er ment for påføring i skjeden i to døgn før celleprøven.

Kan en gynekolog se om man har hatt eggløsning?

Gynekologen vurderer livmoren og livmorhulens form. Med hjelp av kontrastvæske kan man se om egglederne er åpne. Også eggreserver blir vurdert. Man kan ikke se alle eggene, men man kan se de egg som har begynt å modnes for eggløsning

Kan man ta blodprøve hos gynekolog?

Ja, gynekologen tar blodprøve for NIPT. For andre blodprøver får du en rekvisisjon som kan medbringes til Furst sine prøvetakingsstasjoner eller et annet labratorium (f eks fastlegen).

https://www.furst.no/globalassets/pdf/kart-provetaking-furst-2022-inkl-bergen.pdf