Plantar fascitt

Smerte i hælen (plantar fascitt) er en betennelse eller irritasjon i bindevevet på undersiden av hælbeinet. Årsaken til plantar fascitt skyldes i de fleste tilfeller overbelastning. Langvarig ståing, gåing og løping på hardt underlag, dårlig skotøy, feilstillinger i foten og overvekt er faktorer som kan bidra til utvikling av plantar fascitt.

I Dr.Dropin har vi dyktige behandlere som kan undersøke om du har plantar fascitt, samt å hjelpe deg med å få riktig behandling.

Bestill time

Symptomer på plantar fascitt

  • Smerte under hælen eller foten, ofte mot innsiden av fotsålen
  • Smerte ved belastning - stå, gå og/eller løpe
  • Ofte økt smerte når du belaster etter å ha ligget eller sittet en stund
  • Kan være en eller begge føtter

Ida om plantar fascitt

Når bør du oppsøke en behandler?

Dersom du har fotsmerter, hælsmerter eller andre plager som går ut over hverdagsaktiviteter, jobb eller trening anbefaler vi deg å oppsøke profesjonell veiledning.

Husk at tidlig hjelp fra en terapeut kan redusere varigheten av plagene og bidra til at du når et best mulig resultat.

Bestill time

Finn riktig behandler for dine plager

Våre terapeuter har ulik spesialkompetanse.

Prøv vår veileder og få en umiddelbar anbefaling om hvilken behandler som best kan hjelpe deg å bli kvitt fotplagene.

Start veileder
sanity imagesanity image

Bruk din helseforsikring hos oss

Vi har avtale med alle de største forsikringsselskapene, slik at du kan bruke behandlingsforsikringen din hos oss.

Les mer om hvordan du bruker din forsikring
sanity imagesanity image

Behandling og prognose

Plantar fascitt kan ofte ta lang tid å bli kvitt, men starter du med tiltak tidlig i forløpet kan du få god kontroll over tilstanden.

Mange med plantar fascitt opplever at trykkbølgebehandling hos fysioterapeut eller kiropraktor har god effekt. En tilpasset innleggssåle kan lindre smerten ved å gi bedre støtdemping og evt. korrigere feilstillinger i foten (plattfot, hulfot osv). I tillegg kan spesifikke øvelser og råd hjelpe pasienten. I noen tilfeller er det behov for smertestillende eller betennelsesdempende medisin og/eller kortisoninjeksjon.

sanity imagesanity image

Vi tilbyr spesialtilpassede såler

Fotens funksjon har mye å si for belastningen av leddene videre oppover i kroppen. En tilpasset såle gir deg den støtten du trenger, og gir dine bevegelser et utgangspunkt som kan redusere smerte og bedre både funksjon og prestasjon.

Les mer om såler
Kristoffer om såler

Vanlige spørsmål om plantar fascitt

Hva kan man gjøre med plantar fascitt?

Behandlingen for plantar fascitt kan variere, men noen vanlige tiltak inkluderer å hvile foten, bruke is for å redusere smerter, utføre styrkeøvelser og strekkøvelser, og bruke sko med god demping. Ortopediske innleggssåler kan også være et godt alternativ om man har hatt plagene lenge. Trykkbølgebehandling er også en effektiv behandlingsform mot plantar fascitt.

Hvorfor får man plantar fascitt?

Plantar fascitt kan oppstå som følge av overbelastning og overbruk av fotens muskler og sener, spesielt hos personer som står eller går mye på harde overflater, eller som utfører repetitive bevegelser.

Hvor lenge skal man gå med plantar fascitt?

Varigheten av plantar fascitt kan variere fra person til person, men de fleste tilfellene helbredes innen noen måneder med riktig behandling. Imidlertid kan noen mennesker oppleve langvarig smerte og behov for langvarig behandling. Vi anbefaler å oppsøke profesjonell hjelp så tidlig som mulig for å redusere sannsynligheten for at plagene blir langvarige.

Hvordan tape foten ved plantar fascitt?

For å tape foten ved plantar fascitt kan man bruke sportsteip eller kinesiotape. En kvalifisert fysioterapeut kan veilede og lære deg hvordan du skal tape foten riktig.

Hvorfor gjør det vondt under foten?

Smerte under foten kan skyldes plantar fascitt, som oppstår når den tykke bindevevsplaten som går fra hælen til tærne (plantar fascia) blir irritert og betent. Det kan også skyldes andre årsaker som skader, belastning eller feil skotøy. Det er også andre plager som kan gi smerter under foten. Dette inkluderer blant annet stressfrakturer, muskel- og leddbåndsskader.

Hvordan føles plantar fascitt?

Plantar fascitt føles som en skarp smerte under foten, spesielt når du går eller står på hardt underlag. Smerten kan være mest intens om morgenen etter å ha stått opp og blir gradvis bedre utover dagen. Smertene kan sitte midt under eller på sidene av hælen og fremover mot tærne.

Hvordan trene bort plantar fascitt?

Trening kan hjelpe mot plantar fascitt ved å styrke musklene i foten og leggen og øke fleksibiliteten. Fysioterapi og tøyning kan også hjelpe. Det er viktig å unngå overbelastning og overbruk av foten under trening.

Hva er forskjellen på hælspore og plantar fascitt?

En hælspore refererer til en benete utvekst på hælen, mens plantar fascitt er en betennelse i bindevevet som ligger under foten og strekker seg fra hælen til tærne. Selv om man er mer utsatt for å utvikle plantar fascitt om man har en hælspore kan disse to tilstandene eksistere uavhengig av hverandre.

Kan man løpe med plantar fascitt?

Løping med plantar fascitt kan forverre tilstanden og forårsake mer smerte. Det er viktig å hvile og gi foten tid til å helbrede før man begynner å løpe igjen. Gradvis økning av treningsintensiteten og mengden er krtisik. I tillegg kan bruk av ortopediske innleggssåler eller godt dempede sko fungere godt.