Gynekologi

Hvordan vi kan hjelpe deg

Hos Dr.Dropin utfører allmennlegene alle vanlige gynekologiske undersøkelser og henviser videre til gynekolog hvis det er behov for ultralyd eller spesialistvurdering. Du trenger ingen henvisning for å få time hos oss.

Vi tilbyr time hos gynekolog på utvalgte dager og klinikker, se her for informasjon.

EgglederundersøkelseFruktbarhetssjekkHuden din under graviditet

Bestill time i en av våre klinikker

Se ledige timer

Ved akutt fare, ring 113

Om du befinner deg i en krise eller har livstruende skader bør du ringe 113

Regelmessig underlivsundersøkelse

Alle kvinner anbefales regelmessig underlivsundersøkelse, og alle kvinner anbefales celleprøve hvert 3.år fra fylte 25 år. Det anbefales at du tar kontakt med lege dersom du opplever noen av følgende symptomer:

Symptomer

  • Uregelmessig blødning og/eller blødning i forbindelse med samleie
  • Unormal utflod og/eller utflod som lukter
  • Kløe eller svie i underlivet
  • Smerter ved menstruasjon
  • Underlivssmerter
  • Blødning etter overgangsalder
  • Plager i forbindelse med overgangsalder
  • Vannlatningsproblemer
  • Fremfall av skjede og/eller livmor

Gynekologisk undersøkelse

En gynekologisk undersøkelse er for de aller fleste ikke smertefullt, men noen synes det er ubehagelig. Noen gruer seg i forkant. Dersom du har spørsmål eller uroer deg, kan det være fint å lufte dette for legen når du kommer.

Hva er en gynekolog?

En gynekolog er en lege som er spesialist på kvinnesykdommer og fødselshjelp, og våre gynekologer har lang erfaring med utredning og behandling gynekologiske plager og sykdommer. Gynekologi omfatter sykdommer i kvinnelig kjønnsorgan, og inkluderer eggstokkene, eggledere, livmor, livmorhals, skjeden og skjedeåpningen. Sykdommer kan være betennelser og infeksjoner, svulster, hormonforstyrrelser, blødningsforstyrrelser eller urinlekkasje.

Hvordan foregår en gynekologisk undersøkelse?

Dersom man mistenker gynekologisk sykdom, gjøres det en gynekologisk undersøkelse. Da vil legen først inspisere ytre kjønnsorganer og deretter bruke et instrument som kalles spekulum for å se innover i skjeden og til livmorhalsen. Ved hjelp med 1 eller 2 fingre kan legen også vurdere bekkenhulens organer. I forbindelse med gynekologisk undersøkelse tas nødvendige prøver utifra plagene dine og hva som evt mistenkes. Allmennlegene og gynekologene hos Dr.Dropin tar bakterieprøver, inkl. testing for kjønnssykdommer, og celleprøver. Videre kan våre gynekologer utrede ytterligere ved hjelp av ultralyd og vevsprøver. Mange plager i underlivet skyldes ufarlige tilstander som er enkle å behandle.


Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim.
Sist oppdatert: 24. mars 2020
Lesetid: 1-2 min

Mer informasjon om kvinnehelse