Egglederundersøkelse

Egglederundersøkelse (“Aquascanning”, “HysCos”)

Hos Dr.Dropin Gynekologi kan du få undersøkt om du har normal åpning gjennom egglederne.

Bestill time

Ved en befruktning vil sædcellen møte egget når det passerer gjennom egglederen. For å oppnå dette må minst en av egglederne være åpne. Ved IVF er man heldigvis ikke avhengig av åpne eggledere, så selv om det skulle vise seg at du har tette eggledere vil du fortsatt kunne bli gravid med dine egne egg.

Hos de fleste kvinner er egglederne normale og åpne. Trange eller tette eggledere kan ha mange årsaker. Tidligere gjennomgått langvarig klamydiainfeksjon eller ved endometriose er det økt risiko for trange eller tette eggledere.

Selve egglederundersøkelsen utføres den første uken etter avsluttet menstruasjon.. Det utføres en klamydiaprøve fra livmorhalsen i forkant av prøven, for å utelukke aktiv, ubehandlet infeksjon. Ved hjelp av et kateter sprøyter gynekologen vann eller gel (kontrast) inn livmorhulen via  livmorhalsen og får ved hjelp av ultralyd fremstilt livmorhulen og egglederne.

For de aller fleste er undersøkelsen uten smerter, men man kan oppleve ubehag. Det er ikke nødvendig med bedøvelse. Vanlige aktiviteter kan gjenopptas rett etter undersøkelsen. Noen opplever tynn utflod og flekkblødninger. Det er svært liten fare for infeksjon, men hvis du får feber eller smerter i dagene etter undersøkelsen må du kontakte lege.

De fleste får beskjed om at de har normal åpning i en eller begge eggleder. Skulle det vise seg at du ikke har normal passasje, vil gynekologen hos Dr.Dropin hjelpe deg med veien videre.

Les mer om fertilitetsutredning / fruktbarhetssjekk