Prevensjon og kjønnssykdommer

Prevensjonsmidler skal forhindre uønsket graviditet, og i noen tilfeller beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Valget av prevensjon skal føles enkelt og trygt. Hva slags prevensjon som er riktig for deg kan variere med alder og livsfase.

Vi hjelper deg med råd og veiledning, så du kan finne rett prevensjon for akkurat deg.

Se ledige timer hos gynekolog

Hormonell eller ikke-hormonell prevensjon?

Prevensjon er en viktig del av reproduktiv helse, og det finnes en rekke typer å velge mellom for å forhindre uønsket graviditet. De fleste prevensjonsmidlene innholdet hormoner som forhindrer eggløsning eller inntrenging av sædceller, men ikke alle kan eller ønsker å bruke hormonelle prevensjonsmidler.

Les mer om hvordan de ulike prevensjonsmidlene virker, og hva som er fordeler og ulemper med dem.

Les mer
sanity imagesanity image

Spiral og P-stav

Spiral og P-stav er langtidsvirkende prevensjonsmidler, og de kan brukes av alle kvinner – også av dem som ikke har født. De beskytter svært godt mot uønsket graviditet, fordi det ikke er noen risiko for å bruke dem feil. Både spiral og P-stav må settes inn og fjernes av helsepersonell.

Les mer om spiralBestill time for spiralLes mer om P-stav
sanity imagesanity image

P-pille og minipille

P-pillen er for mange kvinner synonymt med prevensjon, og den er fortsatt det mest brukte prevensjonsmiddelet i Norge. P-piller har en positiv effekt på menstruasjonssmerter og blødningsmengde. Det finnes flere ulike typer p-piller på markedet, og de er i dag svært trygge å bruke.

Les mer om p-piller
sanity imagesanity image

Nødprevensjon

Nødprevensjon er medisiner som kan forhindre graviditet, dersom man har hatt ubeskyttet sex eller opplevd prevensjonssvikt. De virker hovedsaklig ved å utsette eggløsningen, og må brukes så raskt som mulig etter samleiet. Kobberspiral er den sikreste nødprevensjonen vi har i dag.

Bestill time for kobberspiralLes mer
sanity imagesanity image

Seksuelt overførebare infeksjoner (SOI)

Kondomer det eneste prevensjonsmiddelet som også beskytter deg mot kjønnssykdommer. Derfor bør du bruke kondom når du har sex med en ny partner – selv om du allerede bruker annen prevensjon.

Her kan du lese mer om de vanligste kjønnssykdommene, og hvordan du kan teste deg.

KlamydiaHerpesGonoréKjønnsvorterHIV
sanity imagesanity image

Hva er en spiral?

En spiral er en liten, T-formet enhet som settes inn i livmoren for å forhindre graviditet. Den kan være hormonell eller kobberbasert og gir langvarig prevensjon i opptil 5-10 år, avhengig av typen

Hvordan fungerer en hormonspiral?

En hormonspiral frigjør små mengder av hormonet levonorgestrel, som tykner livmorhalsslimet og tynner livmorslimhinnen. Dette hindrer sædceller fra å nå egget og forhindrer egget fra å feste seg i livmoren.

Hva er forskjellen mellom en hormonspiral og en kobberspiral?

En hormonspiral frigjør hormoner for å forhindre graviditet, mens en kobberspiral bruker kobber som er giftig for sædceller, noe som hindrer befruktning. Hormonspiraler kan også redusere menstruasjonsblødninger, mens kobberspiraler kan gjøre dem tyngre.

Hvordan settes en spiral inn?

En spiral settes inn av en gynekolog under en kort prosedyre på kontoret. Innsettingen kan være litt ubehagelig, men det tar vanligvis bare noen få minutter.

Hva er p-piller?

P-piller er en type hormonell prevensjon som tas daglig for å forhindre graviditet. De inneholder enten en kombinasjon av østrogen og progestin, eller bare progestin.

Hvordan fungerer p-piller?

P-piller fungerer ved å hindre eggløsning, tykne livmorhalsslimet for å hindre sædceller fra å nå egget, og tynne livmorslimhinnen for å forhindre egget fra å feste seg.

Hva er de vanligste bivirkningene av p-piller?

Vanlige bivirkninger av p-piller inkluderer kvalme, hodepine, vektøkning, brystspenninger og humørsvingninger. De fleste bivirkningene avtar etter noen måneder.

Hva er et p-plaster?

En p-plaster er en liten, hudfarget lapp som festes på huden og frigjør hormoner for å forhindre graviditet. Plasteret byttes ukentlig

Hvordan fungerer p-plaster?

P-plasteret frigjør en jevn mengde østrogen og progestin gjennom huden og inn i blodstrømmen, som forhindrer eggløsning og tykner livmorhalsslimet.

Hva er en p-sprøyte?

En p-sprøyte er en hormonell prevensjonsmetode som gis som en injeksjon hver tredje måned. Den inneholder progestin som hindrer eggløsning og tykner livmorhalsslimet.